Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Kan man hacke en fabrik?

28. februar 2013 kl. 08:473
Artiklen er ældre end 30 dage

Illustration: Privatfoto.

Frank Faurholt er formand for Dansk Automationsselskab

Kan man hacke en fabrik? Det hurtige svar er ja, og den dårlige nyhed er, at det sker oftere, end du tror. For industrien er 10 år efter it-branchen, når talen kommer på it-sikkerhed.

Banker, internet-butikker, organisationer og andre markante firmaer og institutioner på nettet har længe været udsat for et hackerangreb, hvor formålet har været økonomisk kriminalitet.

Men at fabrikker, produktionsapparater, infrastrukturanlæg og maskiner i tiltagende grad nu også er et mål for hackere, er fortsat et overset og fortiet problem. Automationsløsninger og industrielle it-systemer indeholder nemlig hverken følsomme personoplysninger eller penge i normal forstand, så hvorfor hacke en fabrik?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sagen er, at de industrielle it-systemer indeholder enorme mængder af de produktions- og kvalitetsdata, der er nødvendige, for at produktionsapparatet kan arbejde tilfredsstillende.

Data, der beskriver, hvordan produkterne skal produceres, og kvalitetsdata, der beskriver, hvordan produkterne blev produceret, testet, transporteret og opbevaret. Her taler vi altså både om en potentiel risiko for industrispionage samt en risiko for at kvalitetsdata manipuleres og dermed mister sin værdi.

Der skal ikke megen fantasi til at forestille sig, hvad det kan betyde for virksomhedens mulighed for at beskytte sin viden samt ikke mindst evnen til at udvikle, producere og sælge sine produkter. Forbrugernes og aktiemarkets tillid til virksomheden er altafgørende.

Men it-sikkerhed er vel bare et produkt man køber og i det hele taget noget man overlader til virksomhedens it-afdeling? Nej, industriel it-sikkerhed er ikke et produkt, som man kan købe og installere. Industriel it-sikkerhed er ej heller noget som virksomhedens it-afdeling automatisk kan forventes at levere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Svaret på disse udfordringer, på det tekniske niveau, er Protection in Depth-konceptet. Man er simpelthen nødsaget til at indkapsle og segmentere de industrelle processer.

Intrution Detection systemer og firewalls kan anvendes, dér hvor de industrielle netværk forbindes til it-netværket, og virusscannere samt Whitelisting kan anvendes på pc-baserede systemer.

De industrielle netværk og alle de tilsluttede controllers, I/O-systemer m.m. anvender ofte superhurtig layer-2 realtidskommunikation, så derfor kan standard it-sikkerhedsteknologier ikke anvendes. Man skal derfor anvende særlige industrielle firewalls der kan håndtere disse specielle behov.

Men hvordan skal man som automationsingeniør overhoved kunne få et overblik over hvilke sårbarheder der findes?

Her er hjælp at hente hos den Amerikanske organisation U. S. Department of Home Land Security der har en afdeling der hedder Industrial Control Systems Cyber Emergency Response Team (ICS-CERT). De udsender kategoriserede alarmer, når der findes sårbarheder i industrielle systemer. Hos ICS-CERT kan man abonnere på RSS-feeds, så man altid er opdaterede.

Mere information kan findes her: **www.ics-cert.us-cert.gov**

Den helt store udfordring er også, at vi har med et område at gøre, der befinder sig i et spændingsfelt mellem virksomhedens produktionsafdeling og it-afdeling.

Industriel it-sikkerhed skal altså både være en del af virksomhedens generelle it-strategi og ikke mindst virksomhedens automationsstrategi. I Dansk Automationsselskab (DAu) har vi sat fokus på netop industriel it-sikkerhed.

Alle taler om dansk industris manglende konkurrenceevne og ditto effektivitet. Mange kommer med forslag til, hvordan vi kan nedbringe lønandelen samt øge kvaliteten og produktiviteten via automation og industriel it, men få tænker på it-sikkerhedens stigende betydning i denne sammenhæng.

DAu vil arbejde for denne fælles erkendelse i vores branche og vil målrettet gå efter at få begreber som Protection in Depth og værktøjer som ICS-CERT til at blive en naturlig del af enhver automations og industriel it løsning. Det er både et spørgsmål om uddannelse, kultur og teknologi.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
12. juni 2013 kl. 13:58

Der er ret nemt at skrive en driver der kan sende PLC/OPC kommandoer, så hvis dine enheder ikke er beskyttet, så kan man i princippet stoppe motorer, eller få dem til at køre hurtigere end de er designet til, starte en falsk brand/gas alarm der starter dit sprinkler anlæg ude i produktionshallen.

Selvom at du måske skal angive brugernavn/password for at logge ind på din controller, så er de data der sendes over netværket formodentlig ikke krypteret, så en standard netværks sniffer vil kunne fange disse data.

Et godt eksempel er den virus der ramte det Iranske atomanlæg - det var jo "blot" et lille stykke software der bad centrifugerne om at køre lidt hurtigere med et interval, så det ikke blev opdaget.

Så hvis du vil skade en frabrik eller et produktionsanlæg, så start med at rod deres skraldespand igennem for fakturaer og kvitteringer på reservedele, så du ved hvilket udstyr de anvender. Så googler du producenten og får fingerene i dokumentationen.

Så parkerer du din bil ude foran deres fabrik, åbner din bærbar med et stykke software der cracker deres trådløse netværk og så er du i gang...

Med det sagt, så er jeg helt enig i at de her netværk ikke er beskyttet nok, og de må på ingen måde have direkte internet eller wifi adgang. Hvor mange produktionsanlæg har deres eget helt afskærmede ethernet - nogle har sikkert, men jeg vil tro at det ikke forholder sig sådan de fleste steder.

Jeg kørte for noget tid siden forbi en drikkevands pumpe station ude på landet, med en stor antenne på taget - ville man kunne opfange de data der sendes til den pumpe og stoppe den ude fra vejen?

1
28. februar 2013 kl. 09:51

Øv, nu havde jeg lige glædet mig til at læse noget om hvordan man kunne hacke en fabrik til at producere noget andet end ejerne selv ønsker, og så handler det "bare" om at beskytte sine data.

:-)

2
5. marts 2013 kl. 20:13

Nej, man kan nok ikke få en chokoladefabrik til at producere personbiler, men grundtanken er alligevel ikke så fjern.

Der er eksempler på, at manipulation af data (produktionsparametre etc.) har gjort at de producerede produkter har fået ændrede egenskaber, processer er løbet af sporet eller at produktionsapparatet reelt er blevet saborteret.

Jeg er blevet kontaktet af læsere af kronikken, der har spurgt hvad jeg egentlig mener med en fabrik. Man kan da ikke hacke et transportbånd, en kemikalietank, en elmoter eller et måleindtrument....?

Sagen er at moderne industrielle komponenter idag typisk er intelligente, har en embedded controller, indeholder driftparametre, kalibreringsdata, diagnosedata etc.

Et transportbånd styres af inteligente frekvensomformere og der er monteret en masse instrumenter og handleorganer på tankanlæg.

Og så er moderne industrielle komponenter typisk tilknyttet er netværk, der i dag ofte er ethernetbaseret.

En moderne fabrik er altså et netværk bestående af en masse inteligente komponenter der kommunikerer med hinanden.

Så ja, man kan måske ændre mere end man først tror...?