Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Kan internet-troldene tæmmes? Mød tech-aktivist Maia Kahlke Lorentzen, der arbejder på at skabe et mere retfærdigt internet

9. november 2020 kl. 08:00
Artiklen er ældre end 30 dage

Maia Kahlke Lorentzen er forfatter, tech-aktivist og rådgiver. Hun er særligt kendt for sit arbejde om digital chikane og trolling på sociale medier, og den effekt det har på den offentlige dagsorden. Det beskrev hun i bogen "Kan trold tæmmes??", som hun udgav på på Informations Forlag i 2019. Hun arbejder også med research og formidling af internetsubkulturer og online ekstremisme.

Illustration: Maia Kahlke Lorentzen.

Til daglig er hun en del af kooperativet Cybernauterne, der arbejder med cybersikkerhed, research og digital forståelse. Hun er også medstifter af det aktivistiske netværk DO:TOPIA, der afholder camps og kodeskoler med fokus på at inkludere kvinder og minoriteter.

7 spørgsmål til Maia Kahlke Lorentzen

1. Hvad finder du spændende ved teknologi lige nu?

Det er interessant, hvordan digitale platforme lige nu bruges til at sprede misinformation og grave grøfter. Det er ses i amerikanske valgkamp og i forhold til COVID19. Både lovgivere, almindelige mennesker og platformene selv kæmper lige nu med at forebygge spredning af misinformation. Eksempelvis minder Twitter dig om det, hvis du forsøger at retweet et link uden selv at have fulgt det og Facebook fjerner QAnons grupper.

Lige nu begynder vi at se et opgør med tanken om, at man kan designe teknologi til det rationelle menneske. Teknologi anvendes ikke altid, som den er tænkt. Når man udvikler teknologi er det uhyre vigtigt at lave en risikovurdering, det bliver ofte ikke gjort i dag, fordi dem der udvikler ikke selv er i nogen former for risikogruppe. Et eksempel er app’en Deepnude, der blev udviklet, så man kunne anvende Deepfake-teknologi til at manipulere billeder af kvinder, så de fremstår nøgne. Efter enorm kritik slettede skaberen app’en efter kort tid pga. frygt for misbrug. Eksemplet viser med tydelighed, at når man udvikler, så kræver det, at du overvejer hvilken form for adfærd, du opfordrer til.

2. Hvorfor eller hvordan valgte du den her vej?

Det har været en kombination af interesse og social indignation baseret på mange års aktivisme og deltagelse i debatten. På et tidspunkt gav det mening at begynde at fokusere på digital chikane og cybersikkerhed på fuld tid. Min rolle er at formidle komplicerede teknologiske problemstillinger og hvordan disse påvirker os som mennesker og samfund, dvs. at formidle de her problemstillinger til folk, som umiddelbart ikke forstår, hvad problemet er.

Illustration: Maia Kahlke Lorentzen.

3. Hvad har været din største fejltagelse det seneste år og hvad lærte du af det?

Det seneste år har jeg stillet mig helt frem i frontlinjen og har også selv fået en del negativ feedback på det, jeg har udtalt offentligt. Det skabte i kort tid en usikkerhed ved mig selv og fik mig til at tvivle på egne evner, hvilket resulterede i at jeg trak mig i nogle situationer, hvor jeg skulle have stået fast. Der er mange mennesker derude, der bruger meget tid på at lede efter fejl - særligt mænd der går i rette med kvinder, der beskæftiger sig med teknologi, der er et område, der ikke bliver anset som et klassisk kvindeområde. Jeg havde brug for at blive mindet om, at jeg ved, hvad jeg snakker om og at jeg skal stå fast - også selvom jeg sparker til en hvepserede.

4. Hvad er din største daglige teknologiske udfordring?

At lade være med at overspringshandle - den teknologi jeg bruger i hverdagen gør det hele tiden muligt at fortabe sig i uendelige, irrelevante emner. Jeg skal være obs på ikke at bruge for meget tid på alt for mange kattevideoer.

5. Hvad har været dit favorit-projekt indtil nu og hvorfor?

At organisere diverse camps og skoler, hvor folk har samlet sig og arbejdet tæt sammen i tværfaglige fællesskaber. Her har vi skabt mulighed for at arbejde hele vejen rundt om teknologi og man er velkommen både hvis man er übernørd og hvis man er bange for sin computer. Vi har formået at skabe et trygt univers, hvor alle føler de har noget at byde på.

Illustration: Maia Kahlke Lorentzen.

6. Hvad forestiller du dig sker inden for teknologi de kommende fem år og det næste årti?

Jeg håber, at vi vil se en opsplitning af de store tech giganter og et øget fokus på rettigheder til egen data. Og så håber jeg også, at borgerne vil begynde at holde deres stater ansvarlige. Der er mange lande i - også i EU - der efter min mening er alt for overvågningsglade. Herunder Danmark. Hvis vi blev mere opmærksomme på, hvad indsamling af data rent faktisk kan have af konsekvenser, så ville det have en god indvirkning på vores demokrati.
Mange mener ikke, at de har noget at skjule og er derfor ligeglade med hvordan data om dig som privat person gemmes og sælges, men der er nogen, der kan have interesse i at undergrave dig. Særligt når du er i bunden af hierarkiet. Der er eksempelvis mange eksempler på, at arbejdsløses data bliver brugt imod dem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lige nu udvikler samfundet sig også, så vi har to grupper, dem der ved noget om teknologi og dem der ikke gør. Det kommer til at skabe store problemer, hvis ikke vi snart handler. Og sidst er der også udfordringer forbundet med, hvem der får lov til at tale med om teknologi i den offentlige debat. Det er ofte de samme typer, der bliver givet taletid og det er et stort problem.

7. Hvad skal vi holde øje med i fremtiden?

Jeg håber, at vi i fremtiden vil begynde at undersøge, hvordan kan vi skabe nye digitale, offentlige rum, der ikke er ejet af tech-giganter. Det er vigtigt, at vi begynder at overveje, hvordan skaber vi en online offentlige sfære? Skal vi bygge nye platforme for hvert land, eller skal starte med at gøre de store tech giganter ansvarlige for deres platforme? Skal vi begynde at advare og sætte labels på indhold, der er problematisk? Skal der være ting, du ikke må sælge online - herunder folks data? Der er mange spørgsmål, som vi i fremtiden SKAL besvare, det interessante lige nu er, at den diskussion faktisk begynder at være mainstream og ikke kun noget, som os der har særlige interesser inden for teknologi sidder og råber op om. Den foregår nu i næsten alle politiske partier og i befolkningen. Det lover godt!


Læs mere om Maia Kahlke Lorentzen her:

Hjemmeside: https://cybernauterne.dk

Artiklen fortsætter efter annoncen

DO:TOPIA: https://dotopia.dk/


Greater Spaces er en blog af Majken Overgaard og Vanessa Julia Carpenter, hvor vi udvider fortællingen om, hvad teknologi er, og hvem der skaber den. Vi taler med danske og internationale kvindelige rollemodeller inden for teknologi og indimellem disse interviews deler vi info om de mest interessante ting, der sker omkring os - med fokus på diversitet.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Fortsæt din læsning

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger