Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Kan 200 vækstkonsulenter virkelig tage fejl?

28. maj 2012 kl. 15:406
Artiklen er ældre end 30 dage

Ja og de gør det hver dag. Det værste er, at det er en del af deres jobbeskrivelse. Forklaring følger.

Illustration: Develco.

Væksthusenes havde for nylig årsdag i Aarhus. Jeg var inviteret til at holde et indlæg om innovation i praksis og fik i den efterfølgende debat indblik i vækstkonsulenternes tankegang.

Formålet med Væksthusene er at skabe arbejdspladser. Ej smuk tanke som bør forfølges. Desværre er der opstået en kollektiv "tankeforsnævring" blandt politikere og embedsmænd, som går på, at "man" skal screene iværksætternes ideer allerede når de henvender sig hos Væksthusene. Det er indlysende en forkert ide.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vækstkonsulenterne er gennemgående dygtige, erfarne personer, som har set "lidt af hvert" i deres liv. De er således kompetente til at vejlede klienterne, men af deres jobbeskrivelse fremgår desværre, at de også skal filtrere kraftigt i ideerne og kun støtte dem der er "bæredygtige". Problemet er bare, at det er de næppe kvalificerede til at afgøre! Det er nemlig umuligt at skelne mellem en dårlig ide og en ide man dårligt forstår.

En stor del af store danske virksomheder er startet af en enkelt person, der gik i gang - ofte på trods af omgivelsernes skepsis. Jeg gad godt se den vækstkonsulent, som kunne se ideen bag Lego, Danfoss, Grundfos og de andre store virksomheder, da de blev grundlagt.

Forfejlet politik

Det er en forfejlet politik at lade embedsmænd sortere i iværksætternes ideer. Lad i stedet alle gode kræfter arbejde på at nurse og coache iværksætterne. Lad os fremme "frøavlen". Lad os også tilbyde, vand, gødning, jord og dyrkningsvejledning til dem der påtager sig at dyrke frøene. Men lad de visionære igangsættere selv afgøre hvilke frø der skal satses på.

Den som har plantet frøet, skal nok gøre sit ypperste for at det kommer til at vokse og blomstre. Den som har fået en ide skal nok gøre sit ypperste for at realisere den. Og så kommer arbejdspladserne helt af sig selv.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
29. maj 2012 kl. 15:18

Har man mon laest Adapt: Why Success Always Starts With Failure af Tim Harford?

Innovatoererne laerer en masse uanset om det er en fantastisk ide eller ej. Hvis de faar lov at arbejde med den kommer de staerkere tilbage med en ny ide hvis de fejler. Hvis de bare bliver afvist kommer de ikke igen... vel?

5
28. maj 2012 kl. 21:47

Start med at dele lønnen til de 200 ansatte ud til 400 innovatører som ingen vegne kommer hvor de er ansat. Den rigtige slags ved udemærket at de ikke kommer tilbage i etableret industri som almindelig lønslaver,men ser det som en rigtig stor lettelse. Det nuværende system fungerer som slet skjult erhvervsstøtte til de etablerede og er samtidig sikring mod ufin konkurrence fra yngre,potente klarhjerner. Seniorfaldssikring. med andre ord. Tænk hvis der igen blev mangel på dygtige fordi unge smarte lavede ting der kan sælges uden kongehus og handelsministerium.Ulækkert Ikke sandt?.

4
28. maj 2012 kl. 18:57

Langt de fleste patenter som søges er medarbejderpatenter ( Arbeitnehmer-erfindungen). Dvs medarbejderen har samlet helt specifike erfaringer indenfor sin arbejdsplads, som har inspireret til en forbedring eller en opfindelse.

Ofte har en iværksætter en sådan baggrund.

Hvordan skal vækstkonsulenter eller universitetsfolk komme i besiddelse af lignende erfaringer? Det er da en lukket afdeling for dem.

NB Mads Clausen (Danfoss) fik ikke geniale ideer på Odense Teknikum, men faldt over problemer som ansat i et firma der byggede køleskabe. Firmaet selv kunne dengang ikke se chancer i hans ideer.

3
28. maj 2012 kl. 18:37

Det er en forfejlet politik at lade embedsmænd sortere i iværksætternes ideer.

Det er muligt du har ret. Det kan man jo ikke se af dit indlæg som ikke er konkret vedr. proceduren.

Men en form for sortering skal der jo ske hvis det, som jeg gætter på, handler om hvem man skal investere i. Jeg gætter også på at det handler om offentlig, risikovillig kapital som stilles til rådighed hvor det private pengemarked ikke føler trang til at løbe risikoen.

Følgelig skal der tages nogle investeringsbeslutninger og det er vel den proces du beskriver. Kan det være anerledes?

Har jeg misforstået?

2
28. maj 2012 kl. 18:08

Godt indlæg om rigtig innovation. Der er imidlertid et andet problem som skal løses og det er at den etablerede industri skal holdes på LANG afstand ,ja faktisk helst ikke må ane hvad der foregår i sådanne drivhuse.

1
28. maj 2012 kl. 17:51

Vi har vel, uden konsulenterne, et filter. Markedet, hvor produkterne skal afsættes. Konsulenternes opgave bør være at sætte den innovative iværksætter i forbindelsen med de netværk, som bringer ideen videre.

Problemet er vel ganske rigtigt i jobbeskrivelsen, som nok er skrevet af nogle mindre innovative politikere/embedsmænd.

(Jeg vil lige påpege at jeg ikke er ude på at lange ud efter (potentielle) medlemmer af en bestemt fagforening, men blot gøre mig nogle tanker om den muligvis uheldige uddannelsesmæssige ensretning af politikere og medlemmerne af deres stabsfunktioner)