Kan 200 vækstkonsulenter virkelig tage fejl?
Ja og de gør det hver dag. Det værste er, at det er en del af deres jobbeskrivelse. Forklaring følger.
Væksthusenes havde for nylig årsdag i Aarhus. Jeg var inviteret til at holde et indlæg om innovation i praksis og fik i den efterfølgende debat indblik i vækstkonsulenternes tankegang.
Formålet med Væksthusene er at skabe arbejdspladser. Ej smuk tanke som bør forfølges. Desværre er der opstået en kollektiv "tankeforsnævring" blandt politikere og embedsmænd, som går på, at "man" skal screene iværksætternes ideer allerede når de henvender sig hos Væksthusene. Det er indlysende en forkert ide.
Vækstkonsulenterne er gennemgående dygtige, erfarne personer, som har set "lidt af hvert" i deres liv. De er således kompetente til at vejlede klienterne, men af deres jobbeskrivelse fremgår desværre, at de også skal filtrere kraftigt i ideerne og kun støtte dem der er "bæredygtige". Problemet er bare, at det er de næppe kvalificerede til at afgøre! Det er nemlig umuligt at skelne mellem en dårlig ide og en ide man dårligt forstår.
En stor del af store danske virksomheder er startet af en enkelt person, der gik i gang - ofte på trods af omgivelsernes skepsis. Jeg gad godt se den vækstkonsulent, som kunne se ideen bag Lego, Danfoss, Grundfos og de andre store virksomheder, da de blev grundlagt.
Forfejlet politik
Det er en forfejlet politik at lade embedsmænd sortere i iværksætternes ideer. Lad i stedet alle gode kræfter arbejde på at nurse og coache iværksætterne. Lad os fremme "frøavlen". Lad os også tilbyde, vand, gødning, jord og dyrkningsvejledning til dem der påtager sig at dyrke frøene. Men lad de visionære igangsættere selv afgøre hvilke frø der skal satses på.
Den som har plantet frøet, skal nok gøre sit ypperste for at det kommer til at vokse og blomstre. Den som har fået en ide skal nok gøre sit ypperste for at realisere den. Og så kommer arbejdspladserne helt af sig selv.
