Jeg vil aldrig læse en e-bog - vil du?
Lige nu er jeg midt i en bogflip, hvor jeg køber bøger til den helt store guldmedalje, især historiske bøger. Således er Speers erindringer og Höss's "Kommandant i Auschwitz" lige kommet ind af døren.
Og når jeg sidder ved bordet eller i sofaen med en god bog og fordyber mig, så slår det mig, at jeg aldrig kunne finde på at læse det på min skærm. Formentlig ikke engang på et e-papir. Jeg har tidligere blogget om, hvor langt, e-papiret er nået, men det er bare ikke det samme for mig.
Det at sidde med bogen i hænderne og mærke vægten og bladre i siderne. Det kan ingen e-løsning måle sig med! Følelsen og oplevelsen af at sidde med den gode fortælling imellem hænderne, som den er trykt på papiret...
Jeg har det lige sådan med lange artikler. Det er for eksempel meget sjældent, at jeg læser The Economist på internettet. Enten læser jeg den trykte version eller printer de længere artikler ud.
Jeg kan ikke sidde foran skærmen og læse en længere tekst. Dels bliver mine øjne trætte, dels er der 100 andre ting, der konkurrerer om min opmærksomhed og/eller tid, og internettet ligger vel hus til 90 af dem...
Så alt imens, jeg synes det er fint, at vi kan sætte "e" foran flere og flere ting, er der dog ting, jeg ikke vil undvære at have i hænderne. Jeg kan godt se pointen, med opslagsværker, men ellers...
Har jeg en pointe, eller er det bare mig, der er "gammeldags" hvad det angår?
- emailE-mail
- linkKopier link

- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Det gør jeg også :-)
Jeg bruger Palms reader på mit bærbar, for det meste. Hoved fordel er self. at Jeg can have flere tusind boger med i en bærbar. samt en mængde andre applicationer :-) der er andre fordele :-)
Et varme bærbar batterri luner på behægligt måde på maven nå man læser i seng.
Man kan have en musik player kørende i bagrund...
Jeg har også læst adskillige (50 + ) E-bøger på den staionært PC Bærbaren er klart bedre. specielt til læsning is seng/henslængt på sofaen :-)
men selv om jeg er glad for og hyppig bruger af E-books kommer de ikke forløbig til at erstatte papir bøger, alene det at papir bøgen ikke løber tør for støm er en kraftig fordel... Men den papir bog er stårdig en smule nemere/mere behægligt at læse.
Å&F Warholm
Jeg har i flere år læst e-bøger - og gør det stadig gerne. De fleste har jeg læst på en PDA, som er let at have med rundt - og så har man altid noget læsestof ved hånden, når man fx sidder i metroen eller toget. På den måde er mange romaner røget ned og endnu flere fagbøger.
Jeg vil dog give dig ret i, at det ikke kan måle sig med en rigtig bog, men til gengæld har den så mange andre fordele. Jeg ville ønske, at man altid også fik en e-version med at bøger, man købte. Lissom man burde få adgang til at downloade en MP3-kopi af de CD'er, man køber.
Men jeg er faktisk gladere for lydbøger end for e-bøger. Lydbøger er fantastiske - især hvis man har meget transporttid. Jeg har kæmpet mig igennem adskillige - især amerikanske - lydbøger. Og det er ofte en stor fornøjelse, når enten forfatteren selv eller dygtige skuespillere læser højt.
Der er også begyndt at komme flere og flere lydbøger herhjemme udgivet som MP3-filer, og man kunne håbe, at blindebiblioteket også snart begyndte at udgive deres arkiv.
Senest er The Economist faktisk også begyndt at udsende hele deres blad indlæst som MP3-filer til gratis download for abonnenter. En stor fornøjelse at lytte til, selvom der stadig mangler lidt mere intuitiv navigation, når man skal bladre rundt i artiklerne.
Jeg er ofte i den situation, at jeg skal læse korrektur (mest på egen tekst), og der træder forskellen meget tydeligt frem: jeg overser simpelthen masser af fjel og mganler når jeg læser på skærm, så jeg printer rutinemæssigt en analog kopi. Mvh Lars
Jeg abonnerer på The Economist. Som regel ender den ovre i i bunken med reklamer, og så læser jeg alle artiklerne online i stedet. Det er meget nemmere at skimme, søge kontekst, finde ekstra information når man har google lige ved hånden, del.icio.us til at gemme, og evt. kan blogge in real time, ligesom man kan fise rundt i fanebladet etc.
For nogle aar siden skannede jeg min omkring 2m hoeje stak af videnskabelige artikler og omkring 30 tekstboeger. Det giver lynhurtig adgang paa min laptop til alt dette tekst, og jeg behoever ikke lede i rundt i uoverskuelige papirstakke. Der er ogsaa (begraensede) soegemuligheder, saa det faktisk er hurtigere at slaa noget op i de skannede udgaver af tekstboegerne end i selve boegerne. Derudover kan man have mange boeger eller artikler slaaet op paa samme tid, med en god skaerm vel at maerke. Med en stor, laekker skaerm og nogle laekre fonte og evt. farver foretraekker jeg ogsaa at laese skoenlittereatur paa laptoppen (liggende paa sofaen eller i sengen) end paa bogform. Jeg har indtil videre laest rundt regnet 100 boeger paa den maade og overvejer at erstatte de fleste af mine mange papirboeger med de tilsvarende e-boeger. Det ville alt andet lige halvere antallet af flyttekasser ved fremtidige flytninger :)
Jeg skal komme med et argument, som alle MÅ købe: en PDA med en halvvejs god hukommelseschip kan rumme mere tekst og billeder, end din bils bagagerum kan indeholde på bogform. Jeg slæbte mig en halv pukkel til på Teknikum med alle de bøger, en normal studiedag krævede.
... indholdet. Bøger og skærme kan noget forskelligt.
Rigtig meget funktionel læsning er for mig bedst på skærm. Fakta, wikiopslag, manualer, regneeksempler nyheder oma. Til det formål er jeg skærm-o-man.
Helmeninger, større argumentskæder, gode historier - der giver bøger mening for mig. På min sommerkommode ligger bl.a. et en erindringsbog af en tidl. direktør for en balladeramt dansk virksomhed, en historisk analyse af dilemmaerne for en virksomhed, som havnede på begge sider i 2. verdenskrig. Og et megaessay på 500 sider om de store linjer i globaliseringen efter 2004. (+ noget skønlitteratur).
Alle tre fungerer som bøger, fordi helheden i argumenterne, de personlige vurderinger, kilderne osv. ikke ville præsentere sig godt på en skærm... jovist (1), alle ordene ville være der, men ikke sammenhængen. jovist (2), man kan kommunikere pointerne i kort form på en skærm men så bliver det uden dybden.
Jeg har indtil nu ikke set et skærmmedie, der giver den selvsamme helhedsopfattelse.
Fortsat god sommer Rolf
Hej Carsten, man kan godt anskue det på den måde, men nu synes jeg der er længere fra at have en bog i hænderne, som du læser og til e-papir end fra at høre musik fra vinylplader på sine højttalere til at høre CD-/mp3-musik på sine højttalere. Når det er sagt, så foretrækker jeg dog vinylen :-)
Aske: Det lyder som en lækker anordning, du har fået dig der. Dæmpet baggrundslys er en så overset feature.
Hvis du for 100 år siden havde hørt den første "pladespiller", ville du også have gjort korsets tegn og sværget, at du kun ville høre den ægte vare. Den første telefon var ikke bedre. Det første fjernsyn heller ikke. Den første bil, støvsuger, skrivemaskine, køleskab ... whatever er blevet udviklet, til vi i dag ikke kan forestille os at leve uden. Mon ikke det går ligeledes med bøgerne ? Tænk på, at der kan blive rationering af træ og papir engang.
Jo det er lækkert med rigtige bøger, men når man er på ferie i længere tid og ikke lige har plads i rygsækken til 10+ bøger er en e-bog ny en god ting. Jeg har selv brugt min Palm m505 til at læse omkring 50 bøger på. Det fungere egentligt meget godt. Teksten glider opad skærmen i et tempo man selv kan bestemme, også er der lige det med modellen - det er en gammel en der er ikke så meget baggrundslys fra skærmen, hvilket betyder at man ikke bliver for ondt i hovedet på samme måde som med en laptop. Og i solskin kan baggrundslyset slukkes og man kan sagten læse alligevel - Så det kan anbefales. Af bonus info er det fedt at ligge på siden og læse på palm'en, det er altid den rigtige side man læser på og skal ikke holde bogen i en irriterende position. Og om aftenen/natten behøver man ikke andet lys en baggrundslyset.
/aske
Nå ja så er der lige det med lyden, min Palm har et læder omslag så når jeg lukker den kommer der faktisk en smæklyd - godt nok ikke den rigtige hule lyd fra en rigtig (god) bog...
En ting, jeg glemte at nævne, er den der helt specielle lyd, det giver, når man -- efter at have læst en bog færdig -- klapper bogen sammen :-)
Og ja, jeg er enig med PH i at skærme og computere er for dårlige, som det ser ud nu..
// Lars
Endelig skal man ikke glemme fornøjelsen ved at kunne kyle en bog langt væk. Hvis man gør det med en computer er det som regel en overtrædelse af miljølovgivningen :-)
Skærmene er for dårlige og computerne for tunge, længere er den ikke...
Poul-Henning
og så er der lige det med at trykt infoirmation har overlegne opbevaringsegenskaber set i et længere perspektiv. Hvor mange vil kunne læse en e-bog fra idag om 10 år? 20 år? 100 år ? ....en trykt bog kan nemt holde i adskillige århundreder. Men så længe det vigtige kommer på tryk, kan det ligegyldige komme på e-form.
Bortset fra det er jeg helt enig i at en trykt bog/avis/blad osv. også er suverænt det bedste læsemedie. I visse sammenhænge er e-formatets muligheder naturligvis praktisk (fx. nemmere at transportere rundt - dvs mere kompakt) og nyttigt (som fx søgefunktioner og hyperlinks), men det man vil bevare for eftertiden bør man nok ikke lige lægge på nettet eller på en cd !!
mvh Jesper
Nej, jeg kan heller ikke læse en e-bog på en almindelig PC. Men på min Tablet PC går det fint og på den har jeg indtil videre læst fire e-bøger.
Jeg kan godt følge dig i at det er lækkert med en hardcopy bog.. men synes det er lækkert nogle gange, når man sidder med en kritisk bog, at kunne slå nogle ting op, som man ikke lige vidste noget om... nogle ebøger er jo bedre end andre og forvirrer mindre... Fx thorborgs ebog om hans iværk-liv fylder jo hele skærmen og har kun hans tekst på... så en gang imellem kommer der dog en reklame, men teksten er klar og nem at læsen... sådanne bøger gør mig ikke trætte...
Men klart, ville da ikke være den gamle litteratur foruden... lugten, fornemmelsen og hyggen kan ikke overskygges...