Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Jeg giver ikke én krone til Movember

15. november 2011 kl. 20:4611
Artiklen er ældre end 30 dage

Gode intentioner er ikke nok til at redde liv - der skal penge til.

I denne måned lader hobevis af mænd skægget stå for at støtte kræftsagen. Tanken er, at de mange fuld- og overskæg skal skabe opmærksomhed om, at der er en pengeindsamling i gang. Det interessante er, at der er hele to organisationer, der uafhængigt af hinanden indsamler penge på nøjagtig samme måde, hvilket Politiken f.eks. skrev om i dag.

Jeg giver gerne, og ofte, et bidrag til Kræftens Bekæmpelse (KB), men Movember-kampagnen får ikke en eneste krone fra mig. Forskellen på de to organisationer er, at KB, der har over 80 års erfaring med at støtte patienter og forskningsprojekter i Danmark, er åbne omkring, hvordan de bruger pengene. På min egen arbejdsplads Aarhus Universitetshospital bliver utallige fremragende projekter støttet økonomisk hvert år, og jeg ser løbende et direkte udbytte af de donerede penge.

Movember, der blev startet i Australien i 2003, har derimod meget svært ved at overbevise mig om, at pengene bruges fornuftigt. På deres hjemmeside skriver de, at pengene for det første går til et globalt samarbejdsprojekt, hvis overordnende formål er "hvert år at skaffe flere forskningsresultater ved at samarbejde omkring definerede og prioriterede videnskabelige spørgsmål. Vi tror på, at et samarbejde mellem verdens bedste forskere omkring centrale udfordringer, er den bedste måde at styrke mulighederne for nye gennembrud i forskningen".

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er ret løst og uklart beskrevet, og det siger slet ikke noget om, hvordan de vil gøre en forskel. Forskningens fundament udgøres jo allerede i dag af internationale netværk og vekselvirkning gennem faglige selskaber, tidsskrifter og konferencer.

Hjemmesiden siger ydermere, at man arbejder med et globalt onlineforum, Promoveo, for prostatakræftforskere, klinikere og organisationer. Promoveo sammenlignes med LinkedIn for forskere. Det er efter min mening spild af penge. Hvad hulen skal forskerne bruge det til?! Netværk har desuden kun en værdi, hvis mange mennesker deltager, og jeg tvivler på, at de kan lokke forskerne til at bidrage.

Jeg kontaktede for nylig en af vores lokale overlæger med speciale i prostatacancer, og her var kendskabet til Movembers støttekroner ikke-eksisterende. Hvis danske forskere har adgang til pengene, har Movember i hvert fald ikke reklameret for det.

Herefter mailede jeg med Kræftens Bekæmpelse, og de kan ikke hjælpe med at afklare, hvordan Movember-kampagnen vil bruge pengene. De ønsker i øvrigt ikke at udtale sig om, hvordan andre velgørenhedsorganisationer arbejder, men jeg finder det påfaldende, at KB sidste år lancerede deres egen kampagne Ikke kun for skæg, som minder meget om Movember. Igen drejer det sig om at lade skægget vokse i løbet af november måned, forskellen er kun, at KBs indsamlede midler går til alle former for kræft, der rammer mænd, mens Movembers kampagne *kun *er målrettet prostatakræft.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jeg har endelig kontaktet Movember-bevægelsen direkte for at få belyst, hvad pengene går til, og her blev jeg desværre ikke klogere. Talsmand Bill McIntyre skriver da til mig, at det første projekt, der vil blive støttet, er et "global biomarker project, which involves over 150 of the world's top prostate cancer researchers", men det gav ikke mange detaljer.

Umiddelbart kan de ikke fortælle, hvem der skal have pengene, for de skriver også, at "researchers funded as part of the global biomarker initiative will be announced early in 2012 ... The project is open to participation by any prostate cancer researcher that has the expertise or resources that can make a contribution to the Program". Hvis de danske forskere ikke ved, at de kan deltage, så får de nok heller ingen penge. Gad vide hvordan verdens øvrige "top researchers" kender til projektet?

Jeg opfordrer ikke til, at man undlader at give penge til kampen mod kræft, tværtimod. Jeg siger heller ikke, at Movember-folkene svindler med pengene, for det tror jeg ikke, de gør. Jeg er overbevist om, at det er ærlige mennesker, der har et oprigtigt ønske om at gøre en god gerning.

Jeg vil bare gerne have, at folk tænker sig om, når de vælger hvilke formål, de donerer penge til. Pengene kan bruges meget forskelligt, og det er ikke urimeligt, at folk der giver penge til gode formål vurderer, om midlerne forvaltes fornuftigt.

Movember-kampagnen er ganske enkelt for uigennemskuelig til, at jeg vil støtte dem, og jeg tvivler stærkt på, at de har samme tætte kontakt til forskningsmiljøerne, som man f.eks. ser hos Kræftens Bekæmpelse.

Jeg er kritisk overfor, hvordan mine pengegaver anvendes - er du?

PS. I skrivende stund har Movember indsamlet 442.846 kroner mod KBs 134.475.

11 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
16. november 2011 kl. 12:35

[quote]
... men virker derimod som en sovepude for manglende politisk initiativ.

At forlade sig 100% på de politiske initiativ er til gengæld en sovepude for det personlige engagement. [/quote]

Enig.

Hvis man har principielle problemer med at støtte Kræftens Bekæmpelse, kan man eventuelt gøre det ved at købe lodder i deres lotteri. Dermed køber man trods alt et produkt, hvilket måske reducerer "ubehaget" ved at være politisk sovepude.

7
16. november 2011 kl. 12:31

... men virker derimod som en sovepude for manglende politisk initiativ.

At forlade sig 100% på de politiske initiativ er til gengæld en sovepude for det personlige engagement.

6
16. november 2011 kl. 11:45

God ide

Gad vide hvor mange, der reelt brødfødes af "Velgørenhedsindustrien" i Danmark for penge som bidragsydere tror går direkte til det annonceret formål ?

5
16. november 2011 kl. 10:39

Jeg mener nemlig at det burde være en samfundsopgave at forske i sundhed og sygdom, i stedet for hvad der nu er populært at bekæmpe på et eller andet tidspunkt. Når det bliver overladt til forskellige konkurrende organisation at bejle til folks opmærksomhed er dette ikke optimalt, men virker derimod som en sovepude for manglende politisk initiativ.

4
16. november 2011 kl. 10:15

Tidlig diagnosticering er mig bekendt stadig den vigtigste overlevelsesfaktor når det gælder kræft. Der er de potentielle patienters opmærksomhed vigtig.

Du har helt ret, det første skridt er altid, at patienten går tidligt til lægen!

Men herefter bliver penge særdeles vigtige. For eksempel ønsker mange praktiserende læger, at der oprettes regionale diagnosecentre med bl.a. scannerkapacitet, så man hurtigere kan få udredt patienten.

3
16. november 2011 kl. 09:40

Men opmærksomhed redder ikke liv. Det gør pengene, der gerne skulle følge med.

Det er ikke 100% rigtig. Tidlig diagnosticering er mig bekendt stadig den vigtigste overlevelsesfaktor når det gælder kræft. Der er de potentielle patienters opmærksomhed vigtig.

2
16. november 2011 kl. 09:04

Jeg troede at formålet var at skabe opmærksomhed om nogle "oversete" kræftformer blandt personer i risikogruppen (dvs. mænd).

Der er helt sikkert behov for opmærksomhed, idet Danmark har været domineret af kampagner for kampen mod brystkræft. Der findes rigtig mange andre kræftformer, der også fortjener støtte, men de er ikke trængt gennem mediemuren før nu.

Men opmærksomhed redder ikke liv. Det gør pengene, der gerne skulle følge med.

1
16. november 2011 kl. 09:00

Tænk, det var ikke gået op for mig at det handlede om at kradse penge ind.

Jeg troede at formålet var at skabe opmærksomhed om nogle "oversete" kræftformer blandt personer i risikogruppen (dvs. mænd).