IT-Havarikommission ønskes.
Hvis IC4 toget var kørt op bag i godstoget, ville der være sket skader for måske 20-30 millioner kroner, sandsynligvis havde lokoføreren og et par passagerer mistet livet og hertil et antal brækkede lemmer og skrammede pander.
Derfor har man en havarikommision der helt fuldautomatisk træder i funktion når der er noget der ikke virker på jernbanen eller i luftfarten.
POLSAG har allerede kostet 20 gange mere og vil helt sikkert koste flere menneskeliv og større materiel skade, fordi politiket fortsat skal slås med nærmest præhistoriske IT systemer i mange år fremover.
Så hvorfor har vi ikke en havarikommision ?
Grunden til at man "opfandt" havarikommisioner var at i flyvningens barndom faldt fly ned som fluer og i jernbanens barndom exploderede kedler og knækkede skinner i et væk.
Da man gav sig til at undersøge disse brancher ordentligt fandt man ud af at de bestod af alle hånde fuskere og klamphuggere, der ikke tænkte på udmattelsesbrud, trækstyrker eller brandfarlighed, men kun på hastighed og penge.
Jeg har meget svært ved at se den store forskel på den risiko fly og tog udgjorde for de brede masser dengang og den risiko IT systemer udgør for de brede masser idag.
Vi hører regelmæssigt om firmaer og offentlige styrelser der mister data på hundrede tusinder mennesker, hvilket langt om længe får EU til at gribe ind nu:
Nu skal sådanne datatab offentliggøres.
Det er et godt første trin, det svarer til at man ikke mere må dysse jernbane- og fly-uheld ned i medierne.
Men der mangler det næste trin: Vi skal have havarierne undersøgt fagligt, for ellers bliver vi aldrig klogere og lærer aldrig at forhindre deres gentagelse.
Vi skal med andre ord have en IT-Havarikommision, der med loven i hånd kan gå ind og skille skæg fra snot og finde årsagen til IT-havarierne, hvad enten det bliver katastrofer eller kun fiaskoer og hvad enten der sker i privat regi eller i det offentlige.
Det kommer til at gøre ondt.
Det kommer til at gøre rigtig, rigtig ondt.
Men det gjorde det også på fly og jernbane branchen i sin tid og guderne skal vide at det var nødvendigt, for ellers var jernbaner og fly aldrig blevet til vækstmotorer for samfundet.
Den nuværende regering opløste det nærmeste vi havde på et IT ministerium. Det var muligvis nødvendigt for at komme til bunds i den grænseløse inkompetence den forrige regering havde parkeret i spidsen af ministeriet.
Men når støvet har lagt sig, bør informationsteknologi igen have en dedikeret minister, præcis som vi har ministre for transport, miljø, undervisning og forsvar.
Indtil da og indtil vi får en stående IT-havarikommision, vil det være en rigtig god ide at nedsætte en engangs havarikommision, der skal undersøge POLSAG til bunds og klarlægge hvad der gik galt.
Det skal ikke være havarikommisionens formål at finde de skyldige der skal straffes, formålet skal alene være at finde ud af hvad der blev gjort galt og offentliggøre dette, så alle der er rodet ind i IT systemer i Danmark kan læse det og blive klogere.
Jeg er ret sikker på, at det vil blive tåkrummende pinlig læsning, men det er tydeligvis nødvendig læsning, for dem der ikke vil lære af deres fejltagelser, er dømt til at gentage dem.
Det har vi ikke råd til, når fejltagelsene koster flere hundrede millioner.
phk
