Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

iPhonen fylder 10 år i denne måned. Den er nu en del af dig selv

6. juni 2017 kl. 12:008
Artiklen er ældre end 30 dage

Remote video URL

"I kan ikke slå os ihjel, vi er en del af jer selv", lød den gamle Christiania-sang. Din iPhone kan synge samme sang

Personligt har jeg altid holdt meget af min iPhone. På mange måder er jeg næsten vokset sammen med den. Når jeg går ud af døren, er det ikke kun nøgler og pung, jeg checker men også telefonen, som i øvrigt sagtens kan erstatte både nøgler og pung.

Derfor bliver jeg også lettere irriteret, når mennesker og artikler, som hylder gamle Nokia-telefoner eller brokker sig over brugen af smartphones til familiekomsammen i juleferien, dukker op. Vi er vokset sammen med telefonen. Vi er blevet nye mennesker. Sån’ er det!

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men min skråsikkerhed får også et skud tvivl, når jeg ser små skolepiger, der konstant har en smartphone til 5-7000 kroner i hånden. Eller når jeg selv bliver irriteret over, at hele venindegrupper forstyrrer aftensmaden med brummeri og bliptoner på spisebordet eller i teenagerens lomme.

Jeg bliver ikke maskinstormer af den grund, men jeg indrømmer, at der mangler en balance i vores omgang med teknologien. Så langt forstår jeg sluk-bevægelsen og Nokia-nostalgikerne, men det handler om noget andet. Det handler om at bruge dimsen selv til at styre behovet for distraktion.

Og det skal komme fra målgruppen selv.

Gamification giver koncentration

Det forstod tre unge studerende på CBS, da deres telefon konstant brød koncentrationen under forelæsninger. De lavede appen HOLD, der efter to år har ca. 15.000 brugere på videregående uddannelser i Danmark og Norge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De har brugt et gamification element, hvor appen sætter ens smartphone på pause i et givent antal minutter. Den er ikke slukket, og hvis man kan holde fingrene fra den, så optjener man point, der kan omsættes til varer eller services i Holds partnerbutikker. Man spare op til kaffe eller et fitnessabonnement gennem at lade smartphonen passe sig selv i timen.

Ifølge Holds egne undersøgelser, så har de studerende brugere også løftet deres karakterniveau gennem bedre koncentration til forelæsningerne.

Hold er et eksempel på en balance mellem menneske og teknologi, som ikke er et maskinstormertiltag.

Mød en af stifterne af Hold i podcasten Techtopia

8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
7. juni 2017 kl. 10:58

.......styre sit brug af smartphones, er man nok derhenne ,hvor man heller ikke skulle have lov til, at føre køretøjer. Ja måske gå så vidt at forlange at gående med udstyret monteret, skulle ledsages af en rigtigt voksen person.

Fra rulleskøjter til busser,ses førerne ofte med øretelefoner, så de er aldeles fraværende i trafikken og helt er i deres egne verdener. Jeg har tit oplevet biler der futter afsted med 60 km/t på motorvej, hvor man når man overhaler dem, ser føreren koncentreret igang med at SMSesse. Det samme oplever jeg at unge med smartphonen vandret foran munden og øretelefoner i ørene cykler eller vader direkte ud foran en. De må være en af naturens måde at regulere befolkningerne på. :)

Med hensyn til Nokia kontra smartphones er at Nokia koncentrerer sig om at være en rimelig billig telefon der sjældent skal oplades, frem for et at være et dyrt legetøj med i de fleste tilfælde en en elendig foto evne, der foruden koster en formue at få glasset repareret når man taber den, plus at de færreste kan holde strøm i et døgn.

Jeg har en iPhone der kan holde strøm i en time, hvor jeg ikke kan et nyt batteri til og reparation koster mere end et ny telefon. Jeg har en LG der kan en forfærdelig masse, et godt fotoapparat og vækkeur, men som er fuldstændig uegnet som telefon og som kan holde strøm i en hel dag.....hvis jeg ikke bruger den.

Jeg har en HTG der opfører sig præcis som LGen, men som derudover er forsynet med fysiske taster der ikke kan deaktiveres. Det medfører at den tænder sig selv når man kommer den i en lomme, hvorved den er løbet tør for strøm når man skal bruge den.

Jeg har derfor en Nokia 222 der kan fuldt det samme som de andre,en mindre skærm, og kræver noget mere tid ,at få til at virke, men omvendt virker det ...hvergang. Og man lader, når det passer ind i ens rytme, op til en gang om ugen. Taber man den ,så går bagsiden af og batteriet falder ud. Det er så det. Man samler bare telefonen igen og starter den og tænker " der sparede jeg endnu plovmand".

Det at Nokiaen er en smule mere besværlig at håndtere og skærmen og dermed teksten er lille ville gøre at færre ville bruge den mens de kørte.

7
7. juni 2017 kl. 09:43

Men jeg ville meget heller der blev gjort noget seriøst for at undgå brugen mens der køres bil og til dels cykel. En bedre karakter virker ret ligegyldig, hvis man bliver kørt ned og dræbt/invalideret på vej hjem fra eksamen!

Den feature har Apple lige præsenteret til deres IOS 11 til iPhone. Specielt ifbm. bilkørsel og bruge af Apple CarPlay. Det går ud på, at den slår "ligegyldige" notifikationer fra, når den detekterer, at du kører bil.

Noget tyder på, at vi mennesker ikke er i stand til at sætte begrænsningerne selv. Men apps kan. Og teenagerne kan bedre forklare vennerne hvorfor de ikke svarer på 10-20 beskeder under aftensmaden eller en forelæsning, at det er en smart app, der blokerer dem. Ellers er de bare en dårlig ven, og deri ligger det store pres. Vel at mærke et pres vi, der er vokset op uden smartphones, aldrig har følt.

6
6. juni 2017 kl. 17:35

På to år har appen fået ca. 15.000 brugere, skriver udviklerne af HOLD.

Nøgternt set er der tale om mobilafhængighed. Det har været nødvendigt at indbygge et pointsystem i HOLD der stimulerer dannelsen af endorfiner for at undgå abstinenser.

Endorfiner er kraftigere end morfin og stærkt vanedannende.

På den lange bane gør man sig selv en tjeneste ved simpelthen at slukke smartphonen når den ikke bruges.

Det er et skråplan at betragte en smartphone som en del af sig selv.

4
6. juni 2017 kl. 15:52

Go ide med HOLD.

Men jeg ville meget heller der blev gjort noget seriøst for at undgå brugen mens der køres bil og til dels cykel. En bedre karakter virker ret ligegyldig, hvis man bliver kørt ned og dræbt/invalideret på vej hjem fra eksamen!

Jeg er ret overbevist om, at smartphones er skyld i antallet af trafikdræbte ikke er fortsat nedad de seneste år. Og det til trods for at bilerne har fået en hel del mere aktiv sikkerhed. (city auto brake etc). Det fald det burde ha givet, bliver spist af ulykker pga telefoner. Og mere til.

Apple præsenterede det første skridt på WWDC17 keynote igår. Glæder mig til at se om det har noget effekt. Og håber Android kommer hurtig efter og får det udbredt, så folk ikke bare skifter tlf...

3
6. juni 2017 kl. 14:49

HOLD må så være software erstatning for benzodiazepiner. ;-)

2
6. juni 2017 kl. 14:05

ok retter - jeg er ikke så stærk i hippielyrik ;)

1
6. juni 2017 kl. 13:34

Den korrekt lyrik er: "I kan ikke slå os ihjel, vi er en del af jer selv" :-)