Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

iPad'en som arbejdsredskab - Part 1: Tilbehør

27. september 2012 kl. 20:3720
Artiklen er ældre end 30 dage

Jeg erhvervede mig tidligere i år en iPad, og jeg har siden da med stor fornøjelse anvendt den næsten hver dag. Hidtil har den mest været brugt som fritidsgadget, idet jeg kun sporadisk har anvendt den i mine studier, f.eks. til at vise et par præsentationer og læse PDFer.

iPad'en som fritids- og rejsegadget

Til gengæld har den hjemme og på farten været en glimrende tilføjelse og supplement til min bærbare computer: Man sidder mere behageligt med den i sofaen end med computeren, og til let brug hjemme, eksempelvis nyhedslæsning på nettet, læse og skrive mails, streaming af diverse TV-programmer, foretrækker jeg den frem for computeren.

På farten læser jeg bøger, som jeg har købt via iBooks, der har et godt udvalg af bøger, også på dansk. Der findes også en Amazon Kindle app til iPad, så hvis man har en Kindle - eller overvejer at anskaffe sig én - og gerne vil købe bøger, som er kompatible med denne, kan dette altså også gøres via iPad. Læseoplevelsen på iPad er glimrende, og selvom den er større og tungere end en Kindle, har det fungeret udmærket for mig hidtil.

iPad'en som arbejdsredskab

Som omtalt i mit seneste indlæg starter jeg i næste uge min ph.d.-uddannelse, og jeg kunne godt tænke mig at få mere glæde af iPad'en som et arbejdsredskab. Dette vil jeg i dette og et senere indlæg skrive om, herunder hvilke tanker jeg har gjort mig om, hvordan iPad'en kan bruges som et effektivt supplement til f.eks. computeren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Illustration: Privatfoto.

Der findes mange beskrivelser og analyser af samt blogindlæg om iPad'en, dens tilbehør og dens mange muligheder, og jeg skal undervejs referere til nogle af disse. Ligeledes vil jeg gøre opmærksom på, at dette ikke er en dybdegående analyse, men snarere en beskrivelse af mine tanker og idéer om iPad'en - samt selvfølgelig oplæg til at I skal dele egne erfaringer om emnet.

I dette første indlæg vil jeg fokusere på tilbehør til iPad'en, mens jeg i det kommende indlæg vil komme ind på apps til nogle udvalgte funktioner, som er relevante for iPad'en som arbejdsredskab.

Tilbehør til iPad'en: Cover er et must - men hvad med tastatur og stylus?

Før jeg tog min iPad med nogen steder, købte jeg et cover til den. Den har i mine øjne et lækkert design, så på den ene side er jeg ked af at pakke den ind, så man ikke ser hele designet, og på den anden side vil jeg gerne passe godt på den. Jeg valgte et cover fra Belkin, som yder beskyttelse både foran og bagpå, har magnetlukning, og som har flere forskellige standpositioner. Magnetlukningen er praktisk til at åbne og lukke coveret og betyder, at iPad'ens skærm tændes og slukkes, når coveret åbnes og lukkes. De forskellige standpositioner anvendes afhængigt af, om jeg sidder ved et bord, står op eller ligger ned og bruger iPad'en.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et første spørgsmål, man kan stille i forhold til at anvende iPad'en til arbejde: Behøver man et fysisk tastatur? Jeg har ikke hidtil behøvet et, men hvis man skal arbejde med længere dokumenter eller f.eks. skrive, mens man er i et tog eller i et fly, vurderer jeg, at det ville være en fordel. Men det er besværligt at slæbe et tastatur med, hvilket kompromitterer den mobilitet og lethed, iPad'en har i sammenligning med bærbare computere.

Til det formål er der opfundet covers med indbyggede tastaturer, men det er ikke sikkert, at man altid behøver et tastatur. Så derfor var jeg begejstret, da jeg for nylig så et cover med tastatur, som kan pilles ud. Tastaturet forbinder til iPad'en via bluetooth, og en sådan model kunne få mig til at overveje et tastatur til den.

Et andet stykke populært - eller upopulært, afhængig af hvem man spørger - tilbehør er en stylus. Steve Jobs udtrykte klart sin foragt for disse:

[video:https://www.youtube.com/v/4YY3MSaUqMg]

Men har de, på trods af dette, en berettigelse til iPad'en? Jeg har ikke selv én, selvom man eftersigende fint kan anvende selv de billigste af slagsen, hvis bare de er kompatible med iPad'ens kapacitive touchskærm. I det kommende indlæg, om forskellige apps, vender jeg tilbage til brugen af stylus, men har I nogen erfaringer med eller meninger om brugen af stylus til iPad?

Et sidste og mindre vigtigt stykke tilbehør, jeg vil komme ind på, er en renseklud eller lignende til iPad'ens skærm. Som Steve Jobs ovenfor kommer ind på, anvendes iPod Touch, iPhone og iPad primært med fingrene, og skærmene bliver derfor mere fedtede end på en computer. En pudseklud, som man f.eks. også anvender til briller og solbriller, kan ifølge min erfaring fint anvendes, men jeg faldt over denne rense pad, som er lidt ekstra lækker. Et cover med indbygget rense pad er dog også smart, så man altid har rense paden med sig.

Hvilket eksternt tilbehør har I ellers erfaringer med? Og hvilket tilbehør gør iPad'en ekstra funktionel for jer?

20 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
20
14. november 2012 kl. 22:58

Nu har jeg erhvervet en meget basal stylus samt en billig, men meget rost note-app - så nu vil jeg kaste mig ud håndskrivning af dokumenter og notater. Fortsættelse følger...

19
30. oktober 2012 kl. 22:45

Med pennen, som er beskrevet i artiklen nedenfor, bliver notater, som er lavet i f.eks. En fysisk notesbog automatisk synkroniseret til Evernote på iPad. Dvs. Så kan man skrive noter mv. Som tidligere, men få dem digitalt md det samme:

https://www.comon.dk/art/221603/her-er-en-pen-og-et-papir-der-elsker-evernote?utm_source=RSS&utm_medium=RSS&utm_campaign=RSS

Det er, vil jeg tro, en god overgangsløsning, hvis man er skeptisk mht. At skifte til at lave digitale noter lige med det samme.

En fordel for mig ved digitale noter (skrevet med iPad'ens virtuelle tastatur) er, at de nemt kan redigeres senere - hvilket håndskrevne ikke kan. Til gengæld går håndskrivning hurtigere, ligesom skitser er nemmere at få med.

18
30. oktober 2012 kl. 22:11

</p>
<ol><li>Såvidt jeg kan se, fylder et browservindue altid hele skærmen, og man kan (derfor?) ikke have flere vinduer åbne samtidigt(?)

Det er såvidt jeg ved korrekt - i hvert fald i Safari, som jeg selv bruger mest. Deri benytter jeg aktivt faneblade. Bemærk, at der findes mange andre browsere i App Store, f.eks. Google Chrome og Atomic Browser.

Mere generelt kan man skifte hurtigt mellem forskellige åbne apps ved at "swipe" med fire fingre over iPad'ens skærm.

2. Det er svært at lagre dokumenter (kan kun ske vha. iBooks??), og manglende/rudimentær filstruktur giver dårligt overblik (måske derfor, Dropbox bringes ind i billedet?)

Det er for mig utænkeligt at lagre filer lokalt på iPad - tænk, hvis den går i stykker eller bliver stjålet; Så er de væk. Så jeg savner ikke en lokal filstruktur. Jeg har en filstruktur i Dropbox, som jeg har adgang til på alle mine computere og iPad, så det er i min optik den optimale flstruktur til iPad'en.

Tjek evt. Indlæg to for mere om apps (https://ing.dk/artikel/132947-ipaden-som-arbejdsredskab-part-2-apps).

Og så kunne jeg godt tænke mig at vide, hvorledes man nemt (og billigt!) kan få fat i det dér Belkin omslag!??

Tjek edbpriser.dk eller Amazon.co.uk. Jeg købte mit i Computercity. Jeg er meget tilfreds med det, idet det har flere praktiske standpositioner og et lækkert og beskyttende læderomslag. Eneste minus: Det har ikke en lodret standposition, dvs. Hvis jeg vil læse på den i lodret position, må den ligge ned eller selv holde den.

17
30. oktober 2012 kl. 18:33

Et bud på, hvordan iPad'en med passende tilbehør bliver til et arbejdsredskab

  • jeg synes ikke, henvisningen giver mening i sammenhængen, men det skyldes måske Sandy??

Min kone har netop anskaffet en 'pad - og jeg har haft fornøjelsen at 'udforske' den, hvilket til nu har været noget af en udfordring! :)

Her er nogle hindringer for 'arbejdsmæssig brug', synes jeg:

  1. Såvidt jeg kan se, fylder et browservindue altid hele skærmen, og man kan (derfor?) ikke have flere vinduer åbne samtidigt(?)

  2. Det er svært at lagre dokumenter (kan kun ske vha. iBooks??), og manglende/rudimentær filstruktur giver dårligt overblik (måske derfor, Dropbox bringes ind i billedet?)

Og så kunne jeg godt tænke mig at vide, hvorledes man nemt (og billigt!) kan få fat i det dér Belkin omslag!??

15
12. oktober 2012 kl. 16:47

[quote][quote][quote][quote]Læseoplevelsen på iPad er glimrende, og selvom den er større og tungere end en Kindle, har det fungeret udmærket for mig hidtil.

Anvender ipad nogen form for E-Ink teknologi, så man kan holde ud at læse på den i længere tid af gangen (ligesom Kindle fx)? Ellers er det vel ligesom at læse på en computerskærm, hvilket er anstrengende for øjnene i længere tid af gangen.[/quote]

Den anvender ikke E-ink,… … Så i konklusion: Hvis man vil have en E-bogslæser og læse meget, så køb en Kindle (som i øvrigt er meget billigere end iPad). Hvis man vil have en tablet, hvorpå man nemt kan læse bøger, så køb en iPad.[/quote]

Korrekt at iPad ikke benytter E-ink, men den nye iPad (3. Generation) har retina skærm, hvor pixeltætheden ved normal læseafstand er tættere end opløsningen i øjet. Således kan den enkelte pixel ikke skelnes med det blotte øje, og skarpheden er total. Man bliver ikke træt af at læse på denne skærm (som man gør ved alm. skærme). [/quote]

Interessant, jeg vidste godt, at den har retinaskærm, men ikke at det skulle have denne effekt i forhold til læsning på skærmen. Hvad så med baggrundbelysningen - det giver vel, ligesom med TV- og computerskærme, træthed ved længere tids brug?[/quote]

Skærmen er stadig relativ blank, så hvis solen skinner på den, kan den godt skinne igen. Jeg synes det er nemt at vende den, så genskær ikke er generende, men skærmen er jo altså ikke mat.

14
11. oktober 2012 kl. 21:48

[quote][quote][quote]Læseoplevelsen på iPad er glimrende, og selvom den er større og tungere end en Kindle, har det fungeret udmærket for mig hidtil.

Anvender ipad nogen form for E-Ink teknologi, så man kan holde ud at læse på den i længere tid af gangen (ligesom Kindle fx)? Ellers er det vel ligesom at læse på en computerskærm, hvilket er anstrengende for øjnene i længere tid af gangen.[/quote]

Den anvender ikke E-ink,… … Så i konklusion: Hvis man vil have en E-bogslæser og læse meget, så køb en Kindle (som i øvrigt er meget billigere end iPad). Hvis man vil have en tablet, hvorpå man nemt kan læse bøger, så køb en iPad.[/quote]

Korrekt at iPad ikke benytter E-ink, men den nye iPad (3. Generation) har retina skærm, hvor pixeltætheden ved normal læseafstand er tættere end opløsningen i øjet. Således kan den enkelte pixel ikke skelnes med det blotte øje, og skarpheden er total. Man bliver ikke træt af at læse på denne skærm (som man gør ved alm. skærme). [/quote]

Interessant, jeg vidste godt, at den har retinaskærm, men ikke at det skulle have denne effekt i forhold til læsning på skærmen. Hvad så med baggrundbelysningen - det giver vel, ligesom med TV- og computerskærme, træthed ved længere tids brug?

13
8. oktober 2012 kl. 23:33

[quote][quote]Læseoplevelsen på iPad er glimrende, og selvom den er større og tungere end en Kindle, har det fungeret udmærket for mig hidtil.

Anvender ipad nogen form for E-Ink teknologi, så man kan holde ud at læse på den i længere tid af gangen (ligesom Kindle fx)? Ellers er det vel ligesom at læse på en computerskærm, hvilket er anstrengende for øjnene i længere tid af gangen.[/quote]

Den anvender ikke E-ink,… … Så i konklusion: Hvis man vil have en E-bogslæser og læse meget, så køb en Kindle (som i øvrigt er meget billigere end iPad). Hvis man vil have en tablet, hvorpå man nemt kan læse bøger, så køb en iPad.[/quote]

Korrekt at iPad ikke benytter E-ink, men den nye iPad (3. Generation) har retina skærm, hvor pixeltætheden ved normal læseafstand er tættere end opløsningen i øjet. Således kan den enkelte pixel ikke skelnes med det blotte øje, og skarpheden er total. Man bliver ikke træt af at læse på denne skærm (som man gør ved alm. skærme).

12
1. oktober 2012 kl. 09:24

Ang. Formater har du dog en god pointe: At Kindle ikke benytter ePub er en ulempe.

Jeg loader al mit kindle læs via Calibre, et stykke software som Amazon også anbefaler, konvertering sker automatisk, der kan bla.a vælges og auto hentes nyheder fra aviser og blogs, konvertering af snips fra html og alm. tekst sker også uden problemer

Fornuftig, stabil og nyttigt software som jeg gerne frivilligt donerer til

Men Kindle kan ikke skalere PDF'er, her må Ipad'n (som jeg ikke har prøvet) klart være en bedre løsning

Calibre:https://calibre-ebook.com/demo

11
29. september 2012 kl. 11:31

Køb ikke for meget tilbehør. Ipads afskrives alligevel i løbet af 2-3 år.

10
29. september 2012 kl. 08:32

Beklager. så forkert, men er så temmelig begejstret. Der er altså ikke netværk i ipaden eller mulighed for at installere apps.?

9
28. september 2012 kl. 20:09

[quote]Så i konklusion: Hvis man vil have en E-bogslæser og læse meget, så køb en Kindle (som i øvrigt er meget billigere end iPad).

Til gengæld er den svær at købe udenfor USA og kan kun læse PDF og ePub.[/quote]

Præcis; Den er udviklet af Barnes & Noble, som er en amerikansk virksomhed, der mig bekendt kun opererer i USA. Det betyder, at Nook er optimeret til USA, og hvis man bor der er Nook i mine øjne et seriøst alternativ til Kindle. Men hvis man bor andre steder, er den svær at få fat på.

Da jeg selv var i USA i en længere periode for to år siden, overvejede jeg kraftigt en Nook, men valgte den fra, fordi jeg følte, at den var for bundet til USA. I modsætning hertil har Amazon valgt at sælge Kindle verden over, hvlket i min øjne indikerer, at man er interesseret i salg uden for USA også.

Ang. Formater har du dog en god pointe: At Kindle ikke benytter ePub er en ulempe. Men man kan godt læse danske bøger derpå alligevel - se mere her: https://www.booksnob.dk/kindle_guide/ .

8
28. september 2012 kl. 19:13

Så i konklusion: Hvis man vil have en E-bogslæser og læse meget, så køb en Kindle (som i øvrigt er meget billigere end iPad).

Jeg vil anbefale en Nook i stedet. Den bruger det åbne format ePub, som bla. er det de danske biblioteker bruger og man er ikke på samme måde bundet til Amazon. Til gengæld er den svær at købe udenfor USA og kan kun læse PDF og ePub.

7
28. september 2012 kl. 13:44

Jeg bruger med stor fornøjelse Bamboo med deres (hammer dyre) stylus og så bruger jeg også Paper53 til tegninger, hurtige analyser, etc. Til mødenotater er 7notes fantastisk, du skal dog skrive på engelsk, ellers kan den ikke finde ud af at oversætte håndskrift til "rigtig" skrift. Det fede ved det her er at man kan være "kreativ" (jeg kan meget hurtigere skitsere noget på den måde end ved at bruge visio og den slags) og så kan man gemme dem digitalt. Og de arbejder sammen med evernote, der er uundværlig.

6
28. september 2012 kl. 12:58

Jeg fatter ingenting lige nu :(

5
28. september 2012 kl. 11:55

[quote]Læseoplevelsen på iPad er glimrende, og selvom den er større og tungere end en Kindle, har det fungeret udmærket for mig hidtil.

Anvender ipad nogen form for E-Ink teknologi, så man kan holde ud at læse på den i længere tid af gangen (ligesom Kindle fx)? Ellers er det vel ligesom at læse på en computerskærm, hvilket er anstrengende for øjnene i længere tid af gangen.[/quote]

Den anvender ikke E-ink, så hvis man har planer om at læse mange timer hver dag, vil jeg anbefale en Kindle i stedet. En mere subtil detalje i sammenligningen af iPad og Kindle som E-bogslæsere er, at man med iPad har mange andre muligheder end at læse, via internet og apps. Så hvis man ikke er disciplineret, forstyrres læsningen nemt (f.eks. Jf. Vores brug af internettet i dag: https://ing.dk/artikel/132160-internet-makes-the-world-go-round). Man kan også gå på nettet på de nyere Kindles, men det er en mere specialiseret gadget, hvis væsentligste og mest optimerede funktion er læsning af E-bøger.

For mig er iPad'en ikke primært købt til at læse bøger, hvilket mere er en sidegevinst. På en typisk hverdag læser jeg knap en time om morgenen og knap en time om eftermiddagen/aftenen, og jeg har ikke oplevet, at det har været generende at læse på en computertypeskærm.

Så i konklusion: Hvis man vil have en E-bogslæser og læse meget, så køb en Kindle (som i øvrigt er meget billigere end iPad). Hvis man vil have en tablet, hvorpå man nemt kan læse bøger, så køb en iPad.

4
28. september 2012 kl. 10:39

Læseoplevelsen på iPad er glimrende, og selvom den er større og tungere end en Kindle, har det fungeret udmærket for mig hidtil.

Anvender ipad nogen form for E-Ink teknologi, så man kan holde ud at læse på den i længere tid af gangen (ligesom Kindle fx)? Ellers er det vel ligesom at læse på en computerskærm, hvilket er anstrengende for øjnene i længere tid af gangen.

3
28. september 2012 kl. 10:02

Sjov særskrivning.

2
28. september 2012 kl. 09:11

Jeg syns seriøst, at det her en rigtig smart ting.

Hent en app (og en lille boks) til iphonen så den kan sortere dine / jeres Smarte sokker.

Det kræver bare at sokkerne er chippet med NFC

Det er væsentlig at man sørger for ikke at bytte rundt på venstre og højresokker. :-)

Og så er der det med anskaffelsedag, hvor mange gange de vasket og bedst - at man kan farvetjekke.

Endelig kan systemet finde en ny partner til solosokker. Jeg går ud fra at de så også kan sorteres i forhold til antal vaske/ blegning så kuløren passer.

(Var det bare så nemt i politik :-) )

BLACKSOCKS | Smarter Socks - Probably the smartest socks in the world

https://vimeo.com/49498254#

1
28. september 2012 kl. 08:27

En pen til at tegne og skrive på skærmen med er rigtig god. Det kræver lidt øvelse, men giver bedre, mere præcise tegninger og mere afslappet oplevelse at bruge end pegefingeren.

Der findes sikkert mange produkter, men Just Mobile AluPen til 199 (har købt vores i Humac) er passende lækkert design til at matche iPad'en. Den fås i sort eller alu farve. Hylster medfølger, så den ikke bliver skrammet eller ridser andet i nærheden...