iPad-strategier til forelæsninger og seminarer
Som jeg for nylig beskrev, har det seneste år budt på mange digitale fremskridt i mit arbejde, og min iPad har spillet en central rolle i denne udvikling. Jeg har bl.a. implementeret et digitalt workflow, fuldstændig fri for papirer, og jeg brugte også flittigt iPad'en til at følge et kursus papirløst i foråret.
I kurset fik vi slides udleveret, og jeg annoterede dem på iPad'en, primært med overstregninger og popup-noter i Goodreader. Men hvis man ikke får udleveret slides, eller hvis forelæsningen eller seminaret gennemføres uden slides, f.eks. på tavlen, har man brug for en anden iPad-strategi til sine noter og skitser.
I august måned er jeg på sommerskole i Frankrig, og en lang række forskere fra hele verden holder forelæsninger inden for deres ekspertiseområder i kvanteoptik eller nanofotonik. De er på forhånd blevet opfordret til at give forelæsningerne på tavlen, hvilket de fleste helt eller delvist har efterlevet, og forelæsningerne i løbet af skolen har således været en kærkommen mulighed for at teste forskellige strategier til at tage noter på iPad'en. Til formålet bruger jeg app'en Notability, som jeg tidligere har skrevet lidt om - og som jeg varmt anbefaler til at skrive noter på iPad.
Til forelæsninger, der alene foregår på tavlen, er en mulighed at skrive af fra tavlen, præcis som man ville gøre på papir. Et eksempel på dette kan ses i denne note, hvor jeg mere eller mindre har skrevet noter fra en forelæsning, som jeg ville have gjort på papir. Som det ses, skriver jeg brødtekst i sort og ligninger i blå, således at ligningerne står ud fra den øvrige tekst. Ligeledes nummererer jeg naturligvis alle ligninger, så jeg senere kan referere til dem, og alt i alt er denne note stort set præcis, som denne ville have været, hvis jeg havde skrevet den på papir.
Et alternativ til at skrive af fra tavlen er at tage billeder - f.eks. af relevante skitser og ligninger - og indsætte disse i ens noter. Disse billeder kan suppleres med forklarende tekst, og denne strategi benyttede jeg til en forelæsning tidligere i dag; se resultatet i denne note. Denne strategi duer kun, hvis underviseren er grundig og har god tavleorden, da det ellers er umuligt at få billederne til at være læselige og brugbare bagefter - og Oskar Painter har en forbilledlig tavleorden, når han tegner og fortæller om cavity optomechanics. Denne strategi, i forhold til den foregående, er nemmere, fordi man bruger mindre tid og fokus på at skrive det hele ned, mens man altså blot skal sørge for at få taget de rette billeder og passet dem ind med forklarende tekster i noterne.
Hvis en forelæsning holdes med slides, man ikke har fået udleveret, kan man tage billeder af de mest interessante slides og skriver kommentarer til. Et eksempel på denne strategi kan ses i denne note. Ideelt har man selvfølgelig fået slides udleveret og kan skrive noter derpå, f.eks. i Goodreader eller Notability, men hvis det ikke er tilfældet, er denne løsning udmærket - og man får med billederne både relevante referencer og figurer med i sine noter.
En hybridløsning, med billeder af relevante slides og afskrift fra tavlen, kan bruges, hvis en forelæsning afholdes delvist med slides og delvist på tavlen; se et eksempel her.
Som det fremgår, afhænger valg af iPad-strategi i et vist omfang af formen af forelæsningen eller seminaret, men der er som beskrevet ovenfor velfungerende muligheder i alle situationer. Så har jeg overbevist dig om, at du skal prøve at skrive noter på din tablet til din næste forelæsning eller seminar?
