Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

iPad-strategier til forelæsninger og seminarer

21. august 2013 kl. 22:4510
Artiklen er ældre end 30 dage

Som jeg for nylig beskrev, har det seneste år budt på mange digitale fremskridt i mit arbejde, og min iPad har spillet en central rolle i denne udvikling. Jeg har bl.a. implementeret et digitalt workflow, fuldstændig fri for papirer, og jeg brugte også flittigt iPad'en til at følge et kursus papirløst i foråret.

I kurset fik vi slides udleveret, og jeg annoterede dem på iPad'en, primært med overstregninger og popup-noter i Goodreader. Men hvis man ikke får udleveret slides, eller hvis forelæsningen eller seminaret gennemføres uden slides, f.eks. på tavlen, har man brug for en anden iPad-strategi til sine noter og skitser.

I august måned er jeg på sommerskole i Frankrig, og en lang række forskere fra hele verden holder forelæsninger inden for deres ekspertiseområder i kvanteoptik eller nanofotonik. De er på forhånd blevet opfordret til at give forelæsningerne på tavlen, hvilket de fleste helt eller delvist har efterlevet, og forelæsningerne i løbet af skolen har således været en kærkommen mulighed for at teste forskellige strategier til at tage noter på iPad'en. Til formålet bruger jeg app'en Notability, som jeg tidligere har skrevet lidt om - og som jeg varmt anbefaler til at skrive noter på iPad.

Til forelæsninger, der alene foregår på tavlen, er en mulighed at skrive af fra tavlen, præcis som man ville gøre på papir. Et eksempel på dette kan ses i denne note, hvor jeg mere eller mindre har skrevet noter fra en forelæsning, som jeg ville have gjort på papir. Som det ses, skriver jeg brødtekst i sort og ligninger i blå, således at ligningerne står ud fra den øvrige tekst. Ligeledes nummererer jeg naturligvis alle ligninger, så jeg senere kan referere til dem, og alt i alt er denne note stort set præcis, som denne ville have været, hvis jeg havde skrevet den på papir.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et alternativ til at skrive af fra tavlen er at tage billeder - f.eks. af relevante skitser og ligninger - og indsætte disse i ens noter. Disse billeder kan suppleres med forklarende tekst, og denne strategi benyttede jeg til en forelæsning tidligere i dag; se resultatet i denne note. Denne strategi duer kun, hvis underviseren er grundig og har god tavleorden, da det ellers er umuligt at få billederne til at være læselige og brugbare bagefter - og Oskar Painter har en forbilledlig tavleorden, når han tegner og fortæller om cavity optomechanics. Denne strategi, i forhold til den foregående, er nemmere, fordi man bruger mindre tid og fokus på at skrive det hele ned, mens man altså blot skal sørge for at få taget de rette billeder og passet dem ind med forklarende tekster i noterne.

Hvis en forelæsning holdes med slides, man ikke har fået udleveret, kan man tage billeder af de mest interessante slides og skriver kommentarer til. Et eksempel på denne strategi kan ses i denne note. Ideelt har man selvfølgelig fået slides udleveret og kan skrive noter derpå, f.eks. i Goodreader eller Notability, men hvis det ikke er tilfældet, er denne løsning udmærket - og man får med billederne både relevante referencer og figurer med i sine noter.

En hybridløsning, med billeder af relevante slides og afskrift fra tavlen, kan bruges, hvis en forelæsning afholdes delvist med slides og delvist på tavlen; se et eksempel her.

Som det fremgår, afhænger valg af iPad-strategi i et vist omfang af formen af forelæsningen eller seminaret, men der er som beskrevet ovenfor velfungerende muligheder i alle situationer. Så har jeg overbevist dig om, at du skal prøve at skrive noter på din tablet til din næste forelæsning eller seminar?

10 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
27. august 2013 kl. 14:50

Jeg tror I ville blive overrasket over hvor godt den indbyggede pen fungerer i en Galaxy Note... fordi Note'n er beregnet til det I prøver at gøre,.... hvilket en iPad bare ikke er.</p>
<p>Tredjepartsprodukter der grundlæggende virker ved den 'workaround' at de interagerer med den kapacitative skærm ligesom en 'meget lille finger' ville gøre det, kan man leve med hvis men er nødt til det (og det er man så på en iPad), men altså heller ikke mere.</p>
<p>Pennen i Noten er rar at bruge, er meget præcis, kan dokkes i tabletten (der ved hvornår den trækkes ud og reagerer derefter) og kan langt mere. Den har f.eks. en knap til 'højreklik' og Note'n kan også mærke når pennen holdes 'svævende' ca en centimeter fra pladen, hvilket giver nogle rare interaktionsmuligheder, såsom boblehjælp.

Interessant. Jeg har ikke selv prøvet andre tablets med "indbyggede" penne/styluser, men jeg har godt set dem. Har du til gengæld prøvet at skrive på en iPad med en stylus og kan sammenligne med oplevelsen fra din egen tablet?

Som jeg nævnte tidligere, er stylusen ud fra mine erfaringer ikke det mest kritiske i forhold til at skrive på iPad'en - det er den app, man bruger. Jeg har som nævnt både brugt billige og dyre styluser, og de har alle fungeret, som jeg ønskede - fordi app'en (Notability), jeg bruger, har en smart og nem måde til at skrive.

9
27. august 2013 kl. 14:47

Hvad er frekvensen af billeder du tager? Tager du et af hvert slide? Jeg kan se du har 5x3 så det er hvert 6 min. Hvis der er bare 6 der gør det så er det hvert min en skal sidde og fægte med sin Ipad.</p>
<p>Iøvrigt har jeg set din note nu, billederne er måske fine til at se formlen men de er ikke tilstrækkelige til at tyde en graf eller se hvad hans billeder er.</p>
<p>Jakob - Jeg tror altså den med at tage billeder er en blindgyde. Måske du skulle få fat i en USB adapter (der er mange seje løsninger derude, en virker som USB på host computeren men som noget wifi app på din ipad) - Så kan du bede om at få slidesne på USB og smit direkte ind på din Ipad.

Som jeg skrev, er den ideelle løsning, når man følger en forelæsning med slides, at have slides; så kan man annotere direkte derpå. Når man ikke har fået slides udleveret - hvilket man f.eks. typisk ikke har til en konference - er billeder i min optik et bedre alternativ end ingenting; jeg får på den måde al informationen på slidet, og kan bruge min tid på at notere kommentarer sammen med billedet.

Hvad er i øvrigt problemet ved at tage billeder med iPad'en? Forestiller du dig, at det er generende for de øvrige tilhørere? iPad'en holdes foran mig selv, og billederne tages på ganske få sekunder - så i værste fald, ryger min egen koncentration et kort øjeblik. Men det gør den også, når jeg har travlt med at skrive ned - så alt i alt fungerer billeder, hvad enten det er af udregninger på tavlen eller af slides (jeg ikke har fået udleveret på forhånd), ganske glimrende og effektivt.

8
27. august 2013 kl. 08:31

Hvilken rolle spiller det, at billederne tages med iPad'en? Nuvel, den fylder lidt mere end et kamera eller en smartphone, men dels spærrer den ikke for nogens udsyn, og dels tager det blot et øjeblik at tage billederne - så det er mit indtryk, at de fleste er i stand til at abstrahere fra dette.

Hvad er frekvensen af billeder du tager? Tager du et af hvert slide? Jeg kan se du har 5x3 så det er hvert 6 min. Hvis der er bare 6 der gør det så er det hvert min en skal sidde og fægte med sin Ipad.

Iøvrigt har jeg set din note nu, billederne er måske fine til at se formlen men de er ikke tilstrækkelige til at tyde en graf eller se hvad hans billeder er.

Jakob - Jeg tror altså den med at tage billeder er en blindgyde. Måske du skulle få fat i en USB adapter (der er mange seje løsninger derude, en virker som USB på host computeren men som noget wifi app på din ipad) - Så kan du bede om at få slidesne på USB og smit direkte ind på din Ipad.

7
25. august 2013 kl. 14:43

Jeg tror I ville blive overrasket over hvor godt den indbyggede pen fungerer i en Galaxy Note... fordi Note'n er beregnet til det I prøver at gøre,.... hvilket en iPad bare ikke er.

Tredjepartsprodukter der grundlæggende virker ved den 'workaround' at de interagerer med den kapacitative skærm ligesom en 'meget lille finger' ville gøre det, kan man leve med hvis men er nødt til det (og det er man så på en iPad), men altså heller ikke mere.

Pennen i Noten er rar at bruge, er meget præcis, kan dokkes i tabletten (der ved hvornår den trækkes ud og reagerer derefter) og kan langt mere. Den har f.eks. en knap til 'højreklik' og Note'n kan også mærke når pennen holdes 'svævende' ca en centimeter fra pladen, hvilket giver nogle rare interaktionsmuligheder, såsom boblehjælp.

6
23. august 2013 kl. 14:19

Hej Jakob</p>
<p>Er det ikke lidt, vel, mærkeligt, at tage billeder af tavlen mens forelæsningen står på?</p>
<p>Især hvis det er en stor Ipad du sidder og vifter med?</p>
<p>Hvad mener underviseren om det? Træder han ud af billedet mens du tager billedet eller stoler han på at du ikke sidder og poster billeder af ham på "x" social side?

Hej Lars,

Nej, det synes jeg ikke er mærkeligt - synes du?

Hvilken rolle spiller det, at billederne tages med iPad'en? Nuvel, den fylder lidt mere end et kamera eller en smartphone, men dels spærrer den ikke for nogens udsyn, og dels tager det blot et øjeblik at tage billederne - så det er mit indtryk, at de fleste er i stand til at abstrahere fra dette.

Som du kan se i de noter, jeg har linket til, indeholder mine noter ikke billeder af underviserne; jeg prøver såvidt muligt at tage billederne, mens de ikke spærrer for tavlen, men skulle de komme en smule med, så skærer jeg dem såvidt muligt fra - da det er indholdet på tavlen, som er relevant for mine noter.

Sommetider tager jeg billeder, hvor underviserne er med på, og som jeg anvender til korte opdateringer på Twitter (https://twitter.com/jakobrdl ) ang. de emner og problemstillinger, som forelæses om. Jeg har ikke spurgt om undervisernes tilladelse hertil, men skulle nogen føle sig krænket af billederne, vil jeg naturligvis fjerne dem. Disse opdateringer er til dem, som gerne vil have lidt flere detaljer om programmet ved den sommerskole, jeg netop nu deltager i - og også indirekte en reklame for underviserne og deres forskning. Hvilket i går gik lidt videre i det virale netværk; https://twitter.com/Infoegio/status/370482634880987136

Hilsen, Jakob

5
23. august 2013 kl. 08:41

Hej Jakob

Er det ikke lidt, vel, mærkeligt, at tage billeder af tavlen mens forelæsningen står på?

Især hvis det er en stor Ipad du sidder og vifter med?

Hvad mener underviseren om det? Træder han ud af billedet mens du tager billedet eller stoler han på at du ikke sidder og poster billeder af ham på "x" social side?

4
22. august 2013 kl. 12:11

Et meget interessant indlæg. Jeg har tit overvejet at prøve at tage noter på iPad, men jeg er altid strandet på, at det virkede besværligt at skrive på skærmen med fingeren.
Hvordan skriver du noter direkte på iPaden? Bruger du en pen og i givet fald hvilken?

Hej Martin,

Jeg har fra dag ét brugt en stylus til at skrive noter på iPad'en - og jeg tror, det er svært uden.

Jeg har i en lang periode brugt en relativt billig stylus fra Targus (https://www.targus.com/us/productdetail.aspx?sku=AMM01US ). Den har fungeret glimrende, og jeg har ikke følt behov for at have en dyrere stylus end denne. Jeg har to af dem, og da jeg rejste på sommerskole for et par uger siden, tog jeg kun den ene med - som efter et par dage begyndte at gå en smule i stykker. Og til at skrive på iPad'en er jeg ganske afhængig af en funktionel stylus, så jeg bestilte fluks et par nye via Amazon:

Grundlæggende vil jeg mene, at næsten alle - billige som dyre - stylusser kan bruges. Mere kritisk er formentlig den note app, man bruger, og hvordan man rent praktisk skriver - hvor Notability med sit dedikerede skrivevindue fungerer rigtig godt.

Hilsen, Jakob

3
22. august 2013 kl. 11:55

Hej Jakob,</p>
<p>Super godt blogindlæg, med en del gode tips. Tænker dog at det kræver træning at bruge en tablet til håndskrevme noter. Hvad er din erfaring med det, hvis du sammenligner med dengang du startede med at bruge din ipad til noter, og så frem til idag?</p>
<p>Vh
Niels

Hej Niels,

Det kræver naturligvis en smule tilvænning at skrive på iPad'en, men jeg synes, at Notability gør barrieren for at komme i gang ganske lille; den har, som beskrevet i det første indlæg om at skrive noter på iPad (https://ing.dk/blog/slut-med-voksende-stakke-pa-skrivebordet2-135014 ), et vindue forneden, man skriver i, og som sikrer, at det er nemt at skrive, og at teksten fremstår pænt i dokumentet.

I ovennævnte indlæg finder du også den allerførste note, jeg nogensinde skrev på iPad'en (https://www.dropbox.com/s/9vnqjsixw6lj5wl/SphHankelAsymp.pdf ). Jeg synes selv, at den er ganske pæn og læselig, i forhold til at det var den allerførste:-)

Min egen stil ang. noter udvikler sig løbende, bl.a. som beskrevet i det her blogindlæg, men jeg synes altså ikke, at det er svært at komme i gang. Men man må naturligvis være en smule tålmodig, for det er ikke det samme som at skrive på papir, og hvis man giver op første gang, det bliver lidt besværligt - f.eks. fordi man skal finde en løsning på noget, man er vant til nemt at gøre på papir - så kommer man ingen vegne.

Hilsen, Jakob

2
22. august 2013 kl. 10:22

Et meget interessant indlæg. Jeg har tit overvejet at prøve at tage noter på iPad, men jeg er altid strandet på, at det virkede besværligt at skrive på skærmen med fingeren. Hvordan skriver du noter direkte på iPaden? Bruger du en pen og i givet fald hvilken?

1
22. august 2013 kl. 10:10

Hej Jakob,

Super godt blogindlæg, med en del gode tips. Tænker dog at det kræver træning at bruge en tablet til håndskrevme noter. Hvad er din erfaring med det, hvis du sammenligner med dengang du startede med at bruge din ipad til noter, og så frem til idag?

Vh Niels