Hvordan designer man en højttaler til at kunne repareres og samtidig være bæredygtig?
Et af formålene med STRØM 1.0 er at være med til at bekæmpe indbygget forældelse i forbrugerelektronik, hvilket betyder at produktet også skal designes til at kunne repareres.
Laurids Hovgaard skriver om problematikken i denne artikel: Reparationsvenligt audioudstyr og levetidsforlænget software på vej frem.
Som vi skrev i indlægget om "Sådan måler det første kabinet", er kabinettet bygget op af flere lag MDF. Hvert lag er skåret ud af en 12mm MDF plade. Som Kristian Glejbøl gør os opmærksom på, er der tale om en kompositstruktur. Altså en ikke homogen struktur, hvilket har en positiv effekt på eventuelle mekaniske påvirkninger fra enhederne.
Kabinettets konstruktion gør det muligt at modellere det med en lidt mere organisk formgivning og giver nogle muligheder i forhold til udformingen af det indvendige kabinet og dets afstivning.
Den interne snegl er lavet for at dæmpe eventuelle interne reflektioner og øger samtidig konstruktionens rigiditet.
Den store "åbning" i midten, gør plads til enhederne og området nederst til venstre giver plads til PCB'et.
Designet til at blive repareret
STRØM 1.0 – og dermed også kabinettet – er tænkt og (forsøgt) designet, så alle dele kan repareres, opgraderes eller udskiftes efter behov.
Det er sgu lettere sagt end gjort!
Man kan ikke bare på-lime frontstoffet, eller bruge diverse press-fit fittings, der ikke kan fjernes igen. I hvert fald ikke hvis forbrugeren også skal have en chance for at kunne lave nogle af disse reparationer selv.
Det skal naturligvis også være muligt at åbne kabinettet (og samle det igen), for at få adgang til enheder, strøm og PCB.
Det påvirker også valget af skruer, bolte og møtrikker. For når det for eksempel skal være muligt at afmontere bagpladen (flere gange) så skal det jo også være muligt at fastmontere den igen, uden at det går ud over funktionen på højttaleren.
Utæt bagplade
Et område vi arbejder på i skrivende stund er netop hvordan vi kan sikre, at bagpladen kan afmonteres og påmonteres flere gange på forsvarlig vis. Det giver nemlig hurtigt problemer med performance, hvis bagpladen ikke slutter tilstrækkeligt tæt til kabinettet.
Når man giver højttalerenhederne godt med power, så skal de i hvert fald nok finde alle huller og utætheder i kabinettet.
Lige nu oplever vi en mindre utæthed ved bagpladen. Den slutter simpelhen ikke tæt nok til kabinettet. Højttaleren spiller fint ved lavere lydtryk, men kabinettet holder ikke tæt, når der skrues op.
For at afhjælpe denne utæthed, skal der med al sandsynlighed bruges en pakning af en slags. Vi har endnu ikke lagt os fast på hverken type, eller materiale for denne pakning. Men en vigtig design parameter her, er at pakningen skal kunne udskiftes. Og så må den også gerne være lavet af et nogenlunde bæredygtigt materiale.
Montering af enhederne
Hvis det skal være muligt at udskifte enhederne, kan vi ikke bare bruge spånskruer, da det hurtigt kan føre til problemer, hvis man ønsker at udskifte enhederne.
Vi havde egentlig tænkt at benytte os af nogle isskruningsbøsninger. Desværre er monteringshullerne i enhederne så små (Ø3,8mm), at vi ikke har kunnet finde nogle passende bøsninger – de mindste vi har kunne finde er M4. I stedet kigger vi i retning af nogle standard skruer med et M3,5 gevind. De kan så fæstnes på bagsiden med en spændeskive, en møtrik og lidt skruesikring.
Det vil gøre det muligt at udskifte enhederne, skulle de blive beskadiget, eller på anden vis have behov for udskiftning.
Aftageligt frontstof
Et visuelt element af denne højttaler er frontstoffet. Det dækker enhederne og giver en uniform overflade til hele fronten af kabinettet.
Og som med de andre dele af kabinettet, skal det naturligvis også være muligt at udskifte, reparere eller blot vaske frontstoffet. Det kan dermed ikke blot på-limes soft top pladen.
Hvordan vi præcis kommer til at montere frontstoffet på soft top pladen, er stadig uafklaret. Det er noget der arbejdes på i issue #12.
Vi har også kigget på flere forskellige løsninger til montering af selve soft top pladen på fronten af højttalen (bafflen). Heriblandt forskellige snap on fasteners. Problemet med at benytte den slags fittings, er at de kan være svære at udskifte, skulle de gå i stykker, da de ofte skal limes fast.
Så lige nu undersøger vi muligheden for at holde soft top pladen fast med euro skruer. Det vil skulle ske fra indersiden af frontpladen, så det bliver ikke muligt nemt at afmontere frontstoffet, hvis vi går denne vej. Det har dog heller aldrig været meningen.
Materialevalg
Det primære materiale til kabinettet er træ og finish bliver en kombination af maling og linoleum.
Da der er tale om et plademateriale, er materialer som MDF og krydsfiner oplagte valg. Bambus plader kunne også være en mulighed, de er dog markant dyrere. Lige nu har vi brugt MDF til konstruktion af kabinettet, da det er nemt tilgængeligt og fungere godt til formålet.
Der er dog et indbygget problem med MDF og det er, at det ikke umiddelbart kan genanvendes. Så eneste mulighed ved end of life for et MDF-baseret produkt, er at sende det på forbrændingen. MDF Recovery ser dog ud til at opfundet en proces, der gør det muligt at genbruge MDF, men det har desværre nogle lidt lange udsigter før der ligger et reelt produkt klar (tak til Emil T. for at gøre mig opmærksom på dem).
Vi skal nu i gang med at undersøge bæredygtigheden af, at benytte MDF i dette produkt. Det er muligt at benytte FSC og PEFC certificeret MDF, men er det "godt nok"?
For at kunne sammenligne forskellige typer af materialer, skal vi have nogle data der gør dette muligt. Her har vi kigget lidt på EPD (tak til Adam R. for at pege mig i denne retning).
Materialevalg og bæredygtigheden af dette, arbejdes der på i issue #10.
Udregning og analyse af et produkts miljøpåvirkning, i hele dets livscyklus, er relativt nyt stof for mig, så der er massere at tage fat på.
Tue Dissing
