Hvor meget arbejder en ph.d.-studerende?
"Det glæder Danmarks Tekniske Universitet at meddele, at du hermed ansættes med en ugentlig arbejdstid på 37 timer som lønnet ph.d.-stipendiat i en 3 års periode fra 1. oktober 2012 til 30. september 2015." Sådan står der på første side af min ph.d.-ansættelseskontrakt, så dvs. officielt arbejder jeg - og alle andre dansk ansatte ph.d.-studerende - 37 timer om ugen.
Men som det formentlig ikke er nogen stor overraskelse, stemmer dette officielle tal ikke helt overens med dagligdagen som ph.d.-studerende; det bliver i mange uger til mere end 37 timers arbejde. Det samme gør sig i øvrigt, vil jeg vurdere, gældende for andre ansatte, såsom postdocs, adjunkter, lektorer og professorer.
Der er ingen officielle krav om at registrere arbejdstiden, og jeg holder ikke selv styr på den tid, jeg bruger på arbejdet. Men i en gennemsnitlig uge med fem arbejdsdage, hvor jeg typisk er på DTU fra ca. kl. 9 til ca. kl. 18, bliver det altså til 45 timer. Dertil kommer eventuelt arbejde om aftenen og i weekenderne - hvoraf omfanget kan variere en del. Jeg arbejder generelt ikke specielt meget uden for min tid på DTU, men jeg skriver og svarer løbende mails, ligesom der i perioder kan være spidsbelastninger, hvor aftenener og/eller weekender i et vist omfang inddrages. Senest læste jeg eksempelvis til en eksamen som en del af ph.d.-uddannelsen, hvilket inddrog de fleste aftener og weekender i en periode.
Omvendt er der også frihed til at gå tidligt, når der er behov for dette, ligesom der i et vist omfang er mulighed for hjemmearbejde. Denne fleksibilitet holder jeg meget af, og ligesom jeg, hvis jeg føler for det, kan blive og arbejde til kl. 19.30 en fredag aften, kan jeg også flekse arbejdstiden og gå tidligt en fredag eller møde sent en mandag, hvis jeg f.eks. har en rejse i weekenden. Denne mulighed har alle ph.d.-studerende, men den er særligt udtalt, når man som mig ikke er afhængig af et fysisk laboratorium.
Min ph.d.-vejleder siger til mig, at jeg bare kan arbejde, hvor og når det passer mig; det er ikke arbejdstid- og -sted, men derimod udbyttet af arbejdet, som er væsentligt for ham. Jeg sparrer med jævne mellemrum flere gange dagligt med min vejleder ang. arbejdet og resultaterne, og i disse perioder er det fordelagtigt at være på DTU, så vi kan diskutere ansigt til ansigt og tegne og fortælle på en tavle. Men når dette ikke er muligt, f.eks. pga. rejser og konferencer, har vi flere gange diskuteret arbejdet via Skype, hvilket har fungeret glimrende. På den måde er arbejdet altså mindre forankret i et bestemt sted og et bestemt tidsrum.
Fordi arbejdet er foranderligt, og at man næsten konstant møder nye, uventede udfordringer, ligner ganske få uger hinanden. Det er derfor svært at sætte et timeantal på en gennemsnitlig uge; blot kan jeg sige, at det i de fleste uger bliver til mere end 37 arbejdstimer. Dette siger imidlertid ikke nødvendigvis specielt meget om fremskridtene i projektet, eftersom disse er kraftigt afhængige af kvaliteten af de XX arbejdstimer, man lægger om ugen. I det lys er svaret på spørgsmålet i titlen af dette indlæg måske ligegyldigt. Hvilket denne ph.d.-studerende dog formentlig ikke synes.
Ph.d.-studerende og -vejledere, kan I give et mere præcist estimat end mig af den ugentlige arbejdstid for en ph.d.-studerende?
