Hvor hopper kæden af?
Når DTU på lørdag slår dørene op til Børnenes Universitet, bliver det for fulde huse. Under én time tog det at afsætte godt 500 pladser til dagen, som giver de 9-12-årige et kig ind i naturvidenskabens verden.
Udfordringen er imidlertid, at når børnene vokser op og begynder at tænke i karrierevej, vælger de færreste teknologiens. Blot 2,6 procent af de 15-årige danskere har planer om at blive ingeniører, mens OECD-snittet er på 6,9 procent.
Samtidig lyder der i disse år et kollektivt brøl om, at flere unge skal vælge de tekniske og naturvidenskabelige fag, hvis virksomhederne skal kunne vælge højt kvalificeret dansk arbejdskraft også om 10 og 15 år.
Så hvor på vejen går det galt?
Udgangspunktet er godt
Er det den udbredte mangel på kvalificerede naturfags-lærere i folkeskolen, der får enhver spirende interesse for teknik hos de unge til at visne?
Eller daler interessen undervejs i uddannelsessystemet, fordi de tekniske og naturvidenskabelige fag ikke formår at vise, hvad de kan bruges til og derfor taber kampen, når de unge skal vælge studieretning?
Uanset grunden så viser den overvældende interesse for Børnenes Universitet, at børn i 3.-6. klasse endnu ikke har mistet nysgerrigheden for naturvidenskab.
Udgangspunktet er med andre ord godt. Og så meget desto større grund er der til at blive klogere på, hvor den naturvidenskabelige gnist i ungdommen slukkes.
Hvor mener du, at kæden hopper af?
