Hvad kom først, haren eller ægget?
Om påskeæg (Ovis paschalibus) og ditto hare (Leporem paschalibus ditto)
Det er et klassisk spørgsmål, som påske igen i år bringer på banen. Selv om der ikke ofte nok kan advares imod overdreven indtagelse af æg, så er ægget påskens frugtbarhedssymbol nr. 1, og det er haren, der kommer med det. Det er i den kristne mytologi, at ægget er symbol på frugtbarhed, og samme sted mener mange, at haren symboliserer Jesu genopstandelse. Det er der, de har det der mærkelige med, at han ikke lå i sin grav søndag morgen, påskedag. Men okay, de har nok at se til, med alle de homoseksuelle der nu skal vies.
Husk at lave en go' omelet til påskens fester af æggene, for de kan ikke bruges til meget andet efter at være blevet pustet ud gennem et lille hul i æggets ene ende. Og hvis du tror, det er let at lave en go' omelet, så kan du godt tro om igen. Kokkeeleverne hos den legendariske franske kok Escoffier (Auguste, 1846 til 1935) blev altid forundrede over, at optagelsesprøven til den fine koks køkken var noget så simpelt som en omelet. Men kan man lave en perfekt omelet, kan man alt i et køkken - og det er der stort set ingen, der kan. Her kan man lige tænke over, at franskmændene ikke har æg på køl i butikkerne, hvorfor skulle de det? Æggene er jo friske! Omelet: prøv lige denne charmerende canadiske udgave.
Så er der haren ... det var straks værre, sådan en hel hare kan man nok først få fingrene i til efteråret. Så må man selv skyde påskeharen - og her vil jeg gerne advare! Mette Gjerskov kan komme efter dig med en lovændring ... Ah okay, vi venter til efteråret, så skal jeg nok lave en go' gang klassisk Lièvre à la sauce moutarde.
Bonne appétit og go' påske!
