Hvad kan 3D-printindustrien lære af automationsindustrien?
Jeg bliver altid glad, når det lykkes mig at liste med til en messe – og Automatik 2018 er ingen undtagelse. Masser af spændende løsninger fra masser af spændende virksomheder - og masser af inspiration man kan tage med hjem og direkte implementere i sin lille virksomhed.
Og mens jeg gik rundt og kiggede på små, flittige robotter, sensorløsninger og softwaresystemer der kan sammenkæde et produktionssystem og servere en komplet statusrapport med en kop varm morgenkaffe kom jeg (endnu engang) til at spekulere over hvor stor en forskel der er på fortællingen om automation, og så fortællingen om 3D-print.
Der mangler en dansk vinkel...
Med Automatik 2018 i frisk erindring er det fristende for mig at konkludere at vi i 3D-printer industrien gør os selv en bjørnetjeneste når vi (for) ensidigt fokuserer på historier om fly, biler og medico – og på cases fra det store udland der ikke umiddelbart lader sig overføre til danske forhold. Især fordi vi har adskillige succeshistorier fra den hjemlige andedam, som risikerer at blive overset i debatten om hvor langt vi er bagud i forhold til resten af verden.
Som et forsøg på at nuancere debatten - og bibringe lidt optimisme før weekenden - tillader jeg mig derfor at tagen en hurtig helikoptertur forbi nogle af de danske fuldtidsprofessionelle der på den ene eller anden måde har gjort 3D-print til deres levevej.
Og der er nok at fortælle om...
I Aalborg er CreateItReal i gang med at sætte turbo på FDM-print, med en løsning der samtidig håndterer en række af de interessante sikkerhedsmæssige og rettighedsmæssige problemstillinger der opstår når man begynder at sende filer afsted til en vilkårlig modtager.
I Taastrup finder vi Damvig, der begyndte at servicere dansk industri med 3D-printede prototyper og småserieproduktion længe før begrebet Industry 4.0 overhovedet kom i støbeskeen. De har for nylig fået selskab af videnscentret NEXTTECH, som er et godt sted at henvende sig hvis man vil have et godt råd og lidt sparring om 3D-print.
Teknologisk Institut i Aarhus har netop investeret et stort millionbeløb i at opgradere deres 3D-printer faciliteter – så nu er det i hvert fald ikke manglende adgang til maskinkapacitet der skal holde virksomheder fra at undersøge potentialet i metalprint.
Og samtidig har deres kollegaer i Taastrup gang i et spændende samarbejde med plaststøbevirksomheder, som bruger 3D-print til at reducere tidsforbrug og investeringer ved udvikling af sprøjtestøbte komponenter.
... finansieringen
På finansieringssiden har Innovationsfonden gjort sig bemærket med flere målrettede investeringer i 3D-print. Vækstfonden har også valgt at engagere sig, ligesom AM-HUB, der netop har slået dørene op for et 46 millioner kroner stort program til fremme af brugen af 3D-print blandt små og mellemstore virksomheder.
Widex har, sammen med de øvrige spillere i den danske høreapparatsindustri, været frontløbere på implementering af 3D-print til masseproduktion, og har i den forbindelse leveret brændstof til en at de største erhvervssuccesser i moderne dansk industri-historie:
Virksomheden 3Shape har etableret global dominans indenfor 3D-scanning af ører og tænder, og har i den grad været med til at redefinere spillereglerne i høreapparats – og dentalindustrien.
... og forhandlerne
På forhandlersiden lyder det som om CADSYS har fundet et interessant nicheområde i skrivebordsenden af det industrialiserede printermarked – hvilket er med til at understøtte antagelsen om at danske virksomheder i stigende grad er kommet med på 3D-printer vognen.
Og I Jyllinge sidder vi hos AddiFab og arbejder på at øge 3D-printerens relevans for virksomheder der arbejder med sprøjtestøb, hvilket blandt andet har resulteret i et Innovationsfondsstøttet samarbejde med DTU og et par særdeles fremsynede danske industrivirksomheder.
Lad os skrue lidt op for optimismen
Fortællingen om dansk 3D-print rummer med andre ord fortællingen om et særdeles innovativt og livskraftigt økosystem, der vil have stor gavn af en nøgtern og saglig dialog, fremfor den noget polariserede hype / gloom-and-doom fortælling der nogle gange stjæler overskrifter.
Skal der trods alt lidt malurt i bægeret kniber det stadig med kendskabsgraden i dele af dansk erhvervsliv. Når jeg taler med gutterne fra NEXTTECH beretter de om små og mellemstore danske virksomheder, der stadig har til gode at se en 3D-printer i aktion.
De efterspørger information der tager udgangspunkt i deres konkrete behov, og har begrænset glæde af at høre om at der nu kan printes broer i Holland eller sportssko i USA.
For dem har det langt større værdi at der kommer et par folk forbi og hjælper dem i gang med at prøve tingene af, og som har fokus på de problemstillinger som 3D-print kan løse i dag. Det er dem, og deres problemer, vi skal fokusere på hvis vi vil løfte dansk industri og sikre at vi bevarer vores førerposition som den skarpe niche-producent.
Så kan vi altid tage fat på de 3D-printede broer hvis klimaforandringerne for alvor slår igennem (og vi er løbet tør for beton) ;-)
