Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Hvad er der i vejen med de her ligninger?

14. juni 2013 kl. 18:374
Artiklen er ældre end 30 dage

I mange af de ting, jeg skriver og læser i forbindelse med mit arbejde, er der en del ligninger, og ganske ofte er der behov for referencer til nogle af disse ligninger, både inden for og på tværs af dokumenter. Hertil er det af stor praktisk betydning, at ligningerne er nummereret, og som jeg tidligere har vist, nummererer jeg også selv ligninger i egne noter.

Men sommetider støder man på tekster, hvor kun udvalgte ligninger - dem, som teksten selv refererer til - er nummereret. Et argument for dette valg kan muligvis være, at dokumentet, hvis det indeholder mange ligninger, bliver en anelse lettere læst, hvis der er færre ligningsnumre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rent praktisk kan jeg godt forstå, at man tidligere, uden computere og automatiseret nummerering, kan have haft grunde til kun at give udvalgte ligninger numre. Men i dag hvor nummereringen i eksempelvis LaTeX som standard og helt automatisk indføres og opdateres, når dokumentet revideres, kan jeg ikke forstå, hvorfor man fravælger at give alle ligninger et nummer. Dette valg indikerer for mig en forventning om, at ingen andre vil læse ens dokument, idet man ikke regner med, at der senere bliver behov for at henvise til de unummererede ligninger.

I eksempler som dette må man så ty til formuleringer som "den anden ligning fra toppen på s. 41" - hvilket i sagens natur er en smule omstændeligt sammenlignet med "ligning (2.7)".

Ovenstående beklagelse over en uheldig praksis i visse videnskabelige tekster er i øvrigt - udover flere personlige oplevelser - inspireret af en tekst af den legendariske fysiker N. David Mermin.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
17. juni 2013 kl. 11:01

De fleste plejer også at anføre sidetal på hver side, selvom der ikke explicit henvises til bestemte sider i dokumentet. Det er en god service til læseren.

3
16. juni 2013 kl. 07:41
2
15. juni 2013 kl. 11:02

Når jeg skriver artikler, nummererer jeg kun ligninger der eksplicit refereres til i hovedteksten. Det er et helt bevidst valg baseret på den tanke at referencer til ligninger lige præcis er det: referencer. Man sætter et prædikat på et abstrakt udsagn, som man bliver nødt til at henlede læserens opmærksomhed på; derudover er ligninger blot et sprog, som indgår på lige fod med al anden tekst i dokumentet.

Det er en interessant pointe, og jeg kan godt følge dine argumenter - at ligninger fra et semantisk synspunkt har en bestemt rolle i en tekst. Mermin diskuterer i øvrigt også denne pointe, f.eks. i forhold til hvordan kolonner, punktummer og kommaer skal placeres i og omkring ligninger, baseret på den rolle ligningen spiller i dokumentet.

Udgangspunktet for argumentet om kun at nummerere ligninger, der henvises til i selve teksten, er dog, at ligninger i udgangspunktet ikke har et ligningsnummer - men at det er noget, man tilføjer når der er behov for det.

Mit udgangspunkt er et andet: Til en ligning hører et ligningsnummer; dette er ikke ekstra konfekt, men en grundlæggende del af en ligning. På samme måde som at alle figurer har et figurnummer, og at alle afsnit i teksten har et distinkt nummer - uanset om der henvises til dem eller ej. Dette udgangspunkt kan man naturligvis være enig eller uenig i, men jeg mener ikke, at ligninger er født uden numre, hvilket de fleste typesetting-programmer, med deres standard nummerering af ligninger, er enig med mig i.

Jeg er fuldstændig klar over, at det er trivielt at tildele alle ligninger et nummer i LaTeX, men det er vel i bund og grund ikke "brugervenligheden" der skal afgøre om man gør det eller ej - det bør være kommunikationsværdien af indholdet i det endelige dokument, der er afgørende.

Men hvad er kommunikationsværdien i kun at give udvalgte ligninger et nummer? Jeg mener ikke, at kommunikationsværdien forringes af at give alle ligninger et nummer - tværtimod giver det et konsistent og tilgængeligt dokument.

Udgangspunktet for mange dokumenter er, at de skal læses - af forfatteren selv og af andre - og det kan være svært på forhånd at vide, hvilke ligninger alle andre ønsker at henvise til. Og "anden ligning fra bunden i anden spalte på s. 7" er jo en lidt omstændelig måde at skulle referere til noget som helst:-)

1
14. juni 2013 kl. 23:14

Når jeg skriver artikler, nummererer jeg kun ligninger der eksplicit refereres til i hovedteksten. Det er et helt bevidst valg baseret på den tanke at referencer til ligninger lige præcis er det: referencer. Man sætter et prædikat på et abstrakt udsagn, som man bliver nødt til at henlede læserens opmærksomhed på; derudover er ligninger blot et sprog, som indgår på lige fod med al anden tekst i dokumentet. Jeg er fuldstændig klar over, at det er trivielt at tildele alle ligninger et nummer i LaTeX, men det er vel i bund og grund ikke "brugervenligheden" der skal afgøre om man gør det eller ej - det bør være kommunikationsværdien af indholdet i det endelige dokument, der er afgørende. I mine øjne er en ligning bare et udsagn i en tekst, som repræsenterer en mængde information man ønsker at bibringe læseren. De bør derfor i store træk ikke behandles anderledes end andre udsagn. Teoremer, lemmaer, antagelser, følgesætninger osv. har derimod særlig status og skal altid have specifikke prædikater (labels/navne/whatever); men det er fordi de har karakter af vigtige resultater eller forudsætninger som læseren bør lægge mærke til, ikke fordi de tilfældigvis er "formler".

Mvh Jan Bendtsen