Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Huse(t)s æstetik

14. maj 2017 kl. 01:3819
Artiklen er ældre end 30 dage

Dansk husbyggeri har altid været offer for modeluner, af økonomiske årsager (f.eks statslånshusene), af klart politiske grunde (f.eks Bedre Byggeskik) og ofte bare som rene modefænomener, (f.eks nationalromantismen og neoklasikken)

Vores hus er primært rationelt, men ikke kun, vi har tænkt meget over æstetikken og husets samspil med landskabet.

Mange besøgende på "bedriften" har udbrudt "det er ligesom at være på landet midt i byen", hvilket også var en af de allerførste tanker der slog mig, da jeg banede mig vej igennem meterhøje brombær i 2012, for at finde ud af hvad det var der var sat til salg.

Derfor var deciderede byhusarkitekturer ude af billedet og referencerammen blev i stedet landbrugsejendommens stuehus.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis blodbøgen havde stået mere frit på grunden, ville vi have bygget trelænget omkring den, forudsat vi kunne overbevise os selv om at den ikke ville lide overlast.

Sammen med den snoede indkørsel og vores "rail-fence" giver blodbøgen en klar referenceramme, så vi behøvede faktisk ikke at bygge mere end to længer for at få associationen til "på vej hjem til gården":

Illustration: Privatfoto.

Af rationelle grunde har vi indbygget garagen i huset, men porten er samtidig med til at skubbe det visuelle indtryk i retning af flerlænget bondegård.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det sydvestsjællandske bondeplateau har ikke særegne egnsfarver, der blev kun kalket og tjæret som nødvendigt, men som tiderne blev bedre kom der lidt mere spræl i paletten.

Kalken kom man stadig ikke udenom, nogle få huse fik okker i den, men de fleste forblev stadig hvide

Vinduernes og dørenes alkydmaling kunne derimod fås i mange farver og blå blev en af favoritterne.

Selvom vi i princippet godt kunne lide ideen om at hvidkalket stuehus er der grænser for hvor meget vedligehold vi gider, så huset blev i røde mursten med blå vinduer og at vinduerne skulle have sprosser gav naturligvis sig selv.

Med røde mursten bliver det for meget med røde tegl, men omvendt er sortglasserede tegl først noget der dukker op på proprietærgårdene, vores tegl skulle findes et sted midt i mellem.

Efter modem overvejelse blev det brune tegl i "ædelengoberet" udførelse, hvilket vil sige at de ikke er så blanke som glaserede tegl, men heller ikke så matte som rå tegl.

Men vores hus ligger også klods op af jernbanen og det kunne ikke gå upåagtet hen, men præcis hvorledes det skulle afspejles var os uklart.

Vi overvejede om vi kunne købe murstenene til vores hus fra godsbanegården ved Slagelse Station, men nedrivningen trak ud, stenen skulle i givet fald auktioneres og det ville vi ikke vente på.

Men så kom svaret næsten helt af sig selv da vi skulle vælge hoveddør:

Jernbanenørder vil genkende udskæringen som Andet Afstandsmærke.

phk

19 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
19
16. maj 2017 kl. 11:54

Nu er "farven blå" et ret løst defineret begreb - specielt når vi har at gøre med insekter der ikke ser i præcist det samme spektrum som vi gør og hvor photo-receptorerne heller ikke ser de samme 3 farveområder, som vi gør.

Insekter generelt ser lys i det vi kalder nær ultraviolet mens de ikke kan se særlig meget af det vi kalder det røde spektrum.

Dermed er der en god chance for at 2 forskellige pigmenter der for vores øjne ser ens ud, har vidt forskellige farver for insekter (altså for de af dem der ligesom bier faktisk har farvesyn).

Jeg vil mene der er en rigtig god chance for at bier faktisk syntes himlen ser mere ultraviolet ud end blå, så uden at ville affærdige den gamle "bier og fluer undgår blå" lære vil jeg tillade mig at overveje om der i givet fald ikke er tale om at de så undgår en bestemt blå farve eller mere præcist et bestemt pigment?

18
16. maj 2017 kl. 03:24

Jeg har hørt engang, at fluer, bier og andre flyvende insekter er 'programmeret' til IKKE at flyve mod farven blå; da himlen er blå - og et insekt skal ikke søge opad (fordi, så vil den måske bruger det al sin tid og kræfter på at flyve opad - hvor der ingenting er), men istedetfor henad og måske nedad - i sin søgen efter mad og hygge :)

Derfor skulle det være en god idé med blå vinduesrammer..(?)

12
15. maj 2017 kl. 07:05

@Jesper

Ikke togføreren, men lokomotivføreren

11
15. maj 2017 kl. 06:48

@Peter Du tager fejl fordi PHKs afmærkning symboliserer den skiltning togføreren ser og ikke skiltning for bilister. Tjek billedet i linket allersidst i teksten.

9
14. maj 2017 kl. 23:55

Det er vel sjældent at de vanlige stuehuse på bondeplateauet havde / har valmet tag? Bortset fra dette øf så tilykke med huset og tak fordi vi må følge med i projektet. Hvad er det i øvrigt for en kanal I har gravet over til buskadset jvf det nye billede fra kort og matrikelstyrelsen ?

8
14. maj 2017 kl. 23:02

På en vej hælder "striberne" på skiltet modsat PHK's

Hvilken vej PHKs hælder kommer an på om man ser det indefra eller udefra... under alle omstændigheder er det et symbol du skal kende hvis du har førerret til bil.

Jeg har dog altid undret mig lidt over hvorfor det er så vigtigt at få en afstandsangivelse til en jernbaneoverskæring. Ved første skilt gør jeg mig mentalt parat, ved næste skilt kobler jeg ud og ved sidste skilt flytter jeg foden til bremsen? Jeg bremser naturligvis kun hvis der kommer tog.

Ved alle andre kryds er der højest et trekantet skilt der fortæller at der er lyskryds længere fremme og det er sjældent.

5
14. maj 2017 kl. 20:21

Det skrider hastigt fremad. Jeg har med interesse fulgt byggeriet her på bloggen og enig, det giver en god effekt at i har placeret garagen i midten.

Synes dog at det er ærgeligt at man så ofte vælger at bygge huse med lav rejsning, det giver sådan en svinestalds arkitektur, som trods referencen til landbruget ikke leder tankerne imod landlig idyl. Er den lave rejsning et æstetisk, budget eller ingeniørvalg... Eller en kombination ?

4
14. maj 2017 kl. 19:30

På en vej hælder "striberne" på skiltet modsat PHK's (og Banedanmarks), medmindre de er opstillet i venstre side af vejen. De hælder altså "ind mod" vejen.

https://www.retsinformation.dk/forms/r0710.aspx?id=180061#id72ce8537-c943-47e8-9642-2418fd06bdf0 (Se under A 74)

Det skulle ikke undre mig om PHK har undersøgt hvad reglementerne foreskriver for hældningen af "striberne" som ikke nødvendigvis er ens for vej og bane.

https://www.banedanmark.dk/publ/2005/sr.pdf (søg på Plan 17.1)

3
14. maj 2017 kl. 11:06

Jernbanenørder vil genkende udskæringen som Andet Afstandsmærke.

De fleste af os har kørekort, så det er forhåbentligt ikke kun jernbanenørder der kender symbolet.

1
14. maj 2017 kl. 08:38

til næste hovedsignal - er det I signalet til Slagelse?