Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Holder ph.d.-studerende sommerferie?

20. juli 2014 kl. 00:403
Artiklen er ældre end 30 dage

Som jeg tidligere har skrevet om, kan det, når man er i gang med et relativt langt projekt, som har en hård bagkant, og som man selv er den altoverskyggende drivkraft i, være svært at vide, hvor meget fri man kan holde - og om der eksempelvis er tid til en rigtig og lang sommerferie.

Behovet for ph.d.-pauser og -ferier

Jeg håber imidlertid, at ph.d.-studerende indser, at det er en dårlig investering i ph.d.-projektet ikke at holde ferie med jævne mellemrum. På samme måde som at det er en god idé, både fysisk og mentalt, at lægge arbejdet væk en gang imellem - f.eks. om aftenen og i weekender - er det vigtigt at få længere pauser fra det intense arbejde, som et ph.d.-projekt udgør.

Mens sådanne pauser - hvad enten der er tale om aftenener og weekender eller længere ferier - er perioder, hvor det konkrete arbejde ikke udvikler sig, er disse perioder ideelle til at komme lidt på afstand af ph.d.-projektet og til at se på dette med friske og måske andre øjne. Jeg gør personligt en dyd ud af at lægge arbejdet væk, når jeg går hjem fra DTU, men en del tankearbejde og idéskabelse sker alligevel på disse tidspunkter. På samme vis kan en ferie være et tidspunkt til at tænke over løst og fast i ph.d.-projektet - og, naturligvis, til slet ikke at tænke over det!

Før-ferie-planlægning

Når man har besluttet at holde ferie, er det vigtigt at planlægge sit arbejde og ferieaktiviteter, så det rent faktisk bliver ferie af gavn og ikke blot af navn. Hvis der er væsentlige, uafsluttede aktiviteter, når ferien starter, går der nemt arbejde i den første del af ferien. Dette kan specielt være tilfældet, hvis man ikke har planlagt noget eller ikke skal rejse umiddelbart efter ferien er startet, for så er det nemt lige at skulle nå de sidste ting i de første par dage af ferien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sidste sommer, som var det første år af min ph.d., havde jeg pga. det sindrige feriepengesystem ikke optjent ret til betalt sommerferie, og jeg fravalgte min ret til selvbetalt sommerferie. Omvendt deltog jeg i fire ugers sommerskole i de franske Alper, så selvom dette ikke var en ferie, kom det til at udgøre min sommerferie. I år skal jeg derimod holde tre ugers sommerferie, som netop er startet, og jeg har gjort, hvad jeg kunne for, at det føles som ferie fra første feriedag - og så jeg ikke skal bruge de første dage af ferien på at arbejde.

Illustration: Privatfoto.

("Piled Higher and Deeper" by Jorge Cham, www.phdcomics.com)

Tips til at opnå den gode mavefornemmelse før ferien

I afsnittene nedenfor deler jeg tips til, hvad man helt konkret kan gøre for at sikre, at man er fuldstændig indstillet på at skulle holde ferie fra første feriedag. Del gerne egne erfaringer og andre tips i kommentarerne.

Læg en realistisk plan for, hvad der skal nås inden ferien

I et ph.d.-projekt er der altid mere arbejde, som kan og skal laves, og det er derfor nemt at gå på ferie med en følelse af, at der er mere, som burde gøres lige nu. Det er derfor en god idé, et stykke tid før ferien starter, at lægge en realistisk plan for, hvad der skal nås inden ferien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gør f.eks. et ophold en måned eller nogle uger inden ferien - f.eks. i forbindelse med et møde med ph.d.-vejlederne - og overvej, hvad status for projektet lige nu er, og hvad der kan nås før ferien. Og arbejd herefter målrettet imod at nå dette. Når det er nået, forhåbentlig før ferien starter, ved man, at man kan gå på ferie med god samvittighed - og opstår der komplikationer, så målet ikke nås før ferien, så brug rigeligt med tid før ferien på at beskrive problemerne, så det er nemt at starte igen efter ferien.

Som beskrevet i mit seneste indlæg arbejder jeg på at udvikle værktøjer til computersimuleringer af realistiske, tredimensionelle nanofotoniske komponenter. Specifikt arbejder vi med såkaldte fotoniske krystaller, og mit mål før ferien var at nå at blive færdig med en referenceberegning på en sådan struktur, hvilket lykkedes i sidste uge. Herefter skulle denne kode organiseres, struktureres og kommenteres - så jeg også forstår den efter ferien - og ligeledes har jeg nået at opdatere et artikelmanuskript.

På den måde er der bundet sløjfer på et par ting, jeg ønskede at nå før ferien, og jeg har derfor en følelse af, at det er ferie fra første feriedag.

Læg en plan for, hvad der skal ske efter ferien

Det er nemmere at give slip på ph.d.-arbejdet, hvis eventuelle problemer er veldokumenterede, f.eks. i en arbejdsjournal. Idet man typisk har mange idéer, tanker, hypoteser og anden information i hovedet, når man arbejder intenst med sit projekt, kan det være svært at give slip og holde ferie, hvis ikke alt dette dokumenteres, og jeg gør dette i en arbejdsjournal - hver dag, og specielt før jeg går på weekend og på ferie.

Heri noterer jeg fremskridt, hvad jeg har gjort, hvad der virkede og ikke virkede, og hvilke bud jeg har på eventuelle løsninger. Lige så vigtigt lægger jeg en plan for, hvad jeg skal gå videre med, idet jeg har erfaret, at det er nemmere at komme hurtigt i gang igen, hvis der foreligger klare og velbeskrevne opgaver. Og alt dette har jeg også gjort - i øvrigt i Evernote, som er genial til denne type af journalisering - før feriestart.

Ligeledes har jeg sat et antal beregningsjobs i gang på vores computercluster, og jeg kan således efter ferien starte med at gennemgå og analysere resultaterne herfra.

Lad arbejdet blive hjemme - og tag en god bog med

Det er nemt at føle, at man godt lige kan nå lidt arbejde undervejs i ferien - læse et par artikler, prøve at få den drilagtige beregning til at fungere, skrive på sit manuskript - hvor man har masser af tid.

Selvom det er fristende, prøver jeg dog personligt at undgå dette, og i stedet tager jeg en god bog og andet læsestof med på ferie - hvilket igen hænger sammen med min insisteren på at holde ferie af gavn og ikke blot af navn.

Jeg kan dog, må jeg tilstå, følge mine clusterberegninger via telefonen. Men det er så tilpas besværligt at betjene en terminal via telefonen, at jeg med sikkerhed ikke kommer til at arbejde, men blot følger, hvornår de enkelte beregninger afsluttes.

Sæt et feriesvar på e-mailen

Jeg kommer helt sikkert til at læse og svare e-mail undervejs i ferien, men i mindre grad end til hverdag. Og for klart at indikere, at jeg er mindre tilgængelig end ellers - og at svar f.eks. potentielt først kommer, når jeg er retur fra ferien - har jeg indstillet et feriesvar på min e-mail.

Feriesvar vil naturligt få folk til at forstå, at man i princippet slet ikke er tilgængelig, og det letter processen med at lade arbejdet ligge, mens man er på ferie.

Ja, ph.d.-studerende bør og skal holde sommerferie

Således er jeg, og forhåbentlig mange andre ph.d.-studerende, med ro i sjælen klar til et par ugers sommerferie. For ja, ph.d.-studerende bør og skal holde sommerferie.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
10. august 2014 kl. 18:20

I dag er sidste dag af tre ugers sommerferie, og det har været dejligt med knap to uger sydpå og siden en god uge hjemme i Danmark.

På rejsen havde jeg hverken computer eller iPad med, og det var således nemt at lade arbejdet ligge. Der var sporadisk eller intet internet, og det blev derfor blot til lidt e-mail læsning og svar via telefonen, men ellers bare ferie.

Hjemme i Danmark har jeg ligeledes læst og svaret e-mails og derudover brugt en lille smule tid på at gøre en artikel (som netop er accepteret til JOSA A; https://www.opticsinfobase.org/josaa/upcoming_pdf.cfm?id=211851 ) helt færdig - men generelt har arbejdet ligeledes her fået lov at ligge.

Herhjemme har jeg i stedet nydt det fine vejr, læst i min bog og ordnet og arbejdet på forskellige personlige projekter af større og mindre omfang; det har været rart at have nogle sammenhængende dage til at tage sig tid til den slags.

Alt ovenstående har været skønt, og det har været rart at komme helt ned i gear. Men jeg er fuldstændig klar til at skulle tidligt op og bestille noget fra i morgen igen. Jeg ser frem til at få kigget på alle mine beregninger, som i løbet af ferien er blevet færdige på vores computer cluster, og generelt til at komme videre med mit projekt.

Så ja, denne ph.d.-studerende glæder sig til at komme tilbage fra ferie:-)

2
21. juli 2014 kl. 13:03

og tak for et godt indlæg.

1
20. juli 2014 kl. 12:06

...om ph.d.-studerenes arbejdsniveau, fra en gammeldags, indebrændt professor med for mange afviste funding applications...

Mit forsvar var den 7. juli, men der er stadig en del publikationer, der skal færdiggøres. Så 2 ugers ferie til mig.