Hold op med at klynke – invester i robotter
Som formand for Dansk Metal lægger jeg ofte øre til virksomheder, der fortæller om mangel på arbejdskraft. Problemet er dog slet ikke isoleret til industrien, men findes i høj grad også i det offentlige.
Manglen på arbejdskraft er da også et stort problem, men jeg må indrømme, at jeg ikke kan forstå, hvorfor virksomhederne ikke griber i egen barm: For hvis udfordringerne er så store, og det er så svært at skaffe en industritekniker, så kunne man vel godt forvente, at virksomhederne blot gjorde sig den minimale anstrengelse, det er at undersøge, om ny teknologi faktisk kunne lette arbejdsgangene i produktionen.
Her er det selvfølgelig helt oplagt at se på robotter, der ofte både er en effektiv og produktiv løsning, som både sikrer mere effektive arbejdsgange, højere produktion og lettere arbejde for medarbejderne. Og det behøver ikke isolere sig til industrien, for eksempel vil de også kunne gøre en stor forskel på landets sygehuse.
Ned af slisken
I Dansk Metal har vi i rigtig mange år talt stolt om den automatiserede og digitale danske industri. Vi har talt om, hvordan nye robotter og moderne produktion fastholder industriarbejdspladser i Danmark. Om dygtige virksomheder og medarbejdere, der anvender ny teknologi, og som sikrer produktivitet og lønfremgang.
28. April | Kl. 11.00 til 12.00
Ingeniøren giver en status på og udsigt til arbejdet med at få de fossile brændstoffer ud af transporten.
Desværre må den tale efterhånden forstumme. Faktum er, at Danmark rasler ned ad den globale rangliste over de mest automatiserede lande. I 2021 røg vi helt ud af den globale top-10, og nu ligger vi på en 12.-plads. Det er til trods for, at vi i 2019 var det sjettemest robotiserede land i verden.
Det skriger til himlen, for er der noget, der er vigtigt, når man taler gode arbejdsvilkår og høj produktivitet, så er det, at der er mange robotter i produktionen. Robotter og ny teknologi bidrager nemlig til bedre produktivitet og bedre kvalitet i produkterne. Samtidig giver robotterne et bedre arbejdsmiljø, så vi undgår tunge løft og ensformigt arbejde.
Det synspunkt har vi haft længe i Dansk Metal, og rapport på rapport har bekræftet os i, at investeringer i ny teknologi er helt afgørende for vores konkurrenceevne.
Slovenien overhaler
På trods af det må vi altså konstatere, at udviklingen går den forkerte vej. Den går i hvert fald ikke hurtigt nok. For faktisk bliver vi i disse år overhalet indenom af andre lande, og fortsætter udviklingen som den har gjort de seneste år, bliver vi i 2030 slået af lande som Holland, Schweiz og Slovenien. Der er brug for, at danske virksomheder kommer ind i kampen.
Jeg er opdraget med, at inden du brokker dig, så kigger du indad og ser, hvad du selv kan gøre for at ændre på situationen, og derfor klinger det gevaldig hult i mine ører, når virksomhederne skriger på arbejdskraft, men samtidig har lukket øjnene for de gyldne muligheder, som ny teknologi og industrirobotter tilbyder.
Mange har end ikke overvejet robotter. I 00’erne lå vi i Danmark godt i front med automatiseringen af Produktionsdanmark, og selvom vi aldrig har haft flere industrirobotter end i dag, så går udviklingen alt for langsomt, og derfor er potentialet fortsat kolossalt – særlig i landets små og mellemstore virksomheder (SMV’er) og i den offentlige sektor, hvor vi ser, hvordan manglen på varme hænder kan få politikerne til at afskaffe en helligdag.
Utallige undersøgelser taler deres tydelige sprog, når der peges på, hvor udfordringerne med at få automatiseret mere ligger. Det er nemlig især landets SMV’er, der har svært ved at følge med. Dem skal vi fortsætte med at hjælpe, som vi også har gjort i en årrække med for eksempel tiltag som SMV:Digital.
Flertal uden robotter
Jeg må sige, at jeg står ret uforstående over for de arbejdsgivere, der over en bred kam melder om manglende arbejdskraft, mens vi samtidig ser, at der mangler lyst til at investere i ny teknologi. Det var da ellers noget, der kunne hjælpe medarbejderne med at blive mere produktive.
Ser vi ud over Danmark, så er det kun omkring en tredjedel af virksomhederne, som anvender robotter, og det giver et stort flertal uden. Det kan der selvfølgelig være mange gode og mindre gode grunde til, men det er simpelthen for dårligt, at næsten 70 procent end ikke har undersøgt, om en investering i ny teknologi vil kunne effektivisere arbejdsgange og sikre bedre tid til mere værdiskabende arbejde.
Ser du isoleret på industrien, så kommer der til at mangle op imod 10.000 smede og svejsere i 2030, og vi er nødt til at handle nu, for de er helt essentielle, hvis vi skal nå i mål med den grønne omstilling. Hvem skal ellers lave alt fra havvindmøllefundamenter, tårne, kedler, tanke, fjernvarmerør og meget mere, som tilsammen skaber det CO2-neutrale samfund i 2045.
Der er rig mulighed for, at virksomhederne selv bidrager til at løse udfordringerne med den sparsomme arbejdskraft. Det kræver bare, at de selv tager tyrene ved hornene og udnytter de muligheder, der findes.
