Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Hold op med at klynke – invester i robotter

30. marts kl. 11:359
Robot
Illustration: TM.
Danmark rasler ned ad den globale liste over de mest automatiserede lande.
Artiklen er ældre end 30 dage

Som formand for Dansk Metal lægger jeg ofte øre til virksomheder, der fortæller om mangel på arbejdskraft. Problemet er dog slet ikke isoleret til industrien, men findes i høj grad også i det offentlige. 

Manglen på arbejdskraft er da også et stort problem, men jeg må indrømme, at jeg ikke kan forstå, hvorfor virksomhederne ikke griber i egen barm: For hvis udfordringerne er så store, og det er så svært at skaffe en industritekniker, så kunne man vel godt forvente, at virksomhederne blot gjorde sig den minimale anstrengelse, det er at undersøge, om ny teknologi faktisk kunne lette arbejdsgangene i produktionen.

Her er det selvfølgelig helt oplagt at se på robotter, der ofte både er en effektiv og produktiv løsning, som både sikrer mere effektive arbejdsgange, højere produktion og lettere arbejde for medarbejderne. Og det behøver ikke isolere sig til industrien, for eksempel vil de også kunne gøre en stor forskel på landets sygehuse.

Ned af slisken

I Dansk Metal har vi i rigtig mange år talt stolt om den automatiserede og digitale danske industri. Vi har talt om, hvordan nye robotter og moderne produktion fastholder industriarbejdspladser i Danmark. Om dygtige virksomheder og medarbejdere, der anvender ny teknologi, og som sikrer produktivitet og lønfremgang.

Fossile Brændstoffer ud af Transporten | Deltag i online briefing

28. April | Kl. 11.00 til 12.00  

Ingeniøren giver en status på og udsigt til arbejdet med at få de fossile brændstoffer ud af transporten. 

TILMELD DIG HER

Desværre må den tale efterhånden forstumme. Faktum er, at Danmark rasler ned ad den globale rangliste over de mest automatiserede lande. I 2021 røg vi helt ud af den globale top-10, og nu ligger vi på en 12.-plads. Det er til trods for, at vi i 2019 var det sjettemest robotiserede land i verden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skriger til himlen, for er der noget, der er vigtigt, når man taler gode arbejdsvilkår og høj produktivitet, så er det, at der er mange robotter i produktionen. Robotter og ny teknologi bidrager nemlig til bedre produktivitet og bedre kvalitet i produkterne. Samtidig giver robotterne et bedre arbejdsmiljø, så vi undgår tunge løft og ensformigt arbejde.

Det synspunkt har vi haft længe i Dansk Metal, og rapport på rapport har bekræftet os i, at investeringer i ny teknologi er helt afgørende for vores konkurrenceevne.

Slovenien overhaler

På trods af det må vi altså konstatere, at udviklingen går den forkerte vej. Den går i hvert fald ikke hurtigt nok. For faktisk bliver vi i disse år overhalet indenom af andre lande, og fortsætter udviklingen som den har gjort de seneste år, bliver vi i 2030 slået af lande som Holland, Schweiz og Slovenien. Der er brug for, at danske virksomheder kommer ind i kampen.

Jeg er opdraget med, at inden du brokker dig, så kigger du indad og ser, hvad du selv kan gøre for at ændre på situationen, og derfor klinger det gevaldig hult i mine ører, når virksomhederne skriger på arbejdskraft, men samtidig har lukket øjnene for de gyldne muligheder, som ny teknologi og industrirobotter tilbyder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mange har end ikke overvejet robotter. I 00’erne lå vi i Danmark godt i front med automatiseringen af Produktionsdanmark, og selvom vi aldrig har haft flere industrirobotter end i dag, så går udviklingen alt for langsomt, og derfor er potentialet fortsat kolossalt – særlig i landets små og mellemstore virksomheder (SMV’er) og i den offentlige sektor, hvor vi ser, hvordan manglen på varme hænder kan få politikerne til at afskaffe en helligdag.

Utallige undersøgelser taler deres tydelige sprog, når der peges på, hvor udfordringerne med at få automatiseret mere ligger. Det er nemlig især landets SMV’er, der har svært ved at følge med. Dem skal vi fortsætte med at hjælpe, som vi også har gjort i en årrække med for eksempel tiltag som SMV:Digital.

Flertal uden robotter

Jeg må sige, at jeg står ret uforstående over for de arbejdsgivere, der over en bred kam melder om manglende arbejdskraft, mens vi samtidig ser, at der mangler lyst til at investere i ny teknologi. Det var da ellers noget, der kunne hjælpe medarbejderne med at blive mere produktive.

Ser vi ud over Danmark, så er det kun omkring en tredjedel af virksomhederne, som anvender robotter, og det giver et stort flertal uden. Det kan der selvfølgelig være mange gode og mindre gode grunde til, men det er simpelthen for dårligt, at næsten 70 procent end ikke har undersøgt, om en investering i ny teknologi vil kunne effektivisere arbejdsgange og sikre bedre tid til mere værdiskabende arbejde.

Ser du isoleret på industrien, så kommer der til at mangle op imod 10.000 smede og svejsere i 2030, og vi er nødt til at handle nu, for de er helt essentielle, hvis vi skal nå i mål med den grønne omstilling. Hvem skal ellers lave alt fra havvindmøllefundamenter, tårne, kedler, tanke, fjernvarmerør og meget mere, som tilsammen skaber det CO2-neutrale samfund i 2045.

Der er rig mulighed for, at virksomhederne selv bidrager til at løse udfordringerne med den sparsomme arbejdskraft. Det kræver bare, at de selv tager tyrene ved hornene og udnytter de muligheder, der findes.

 

Vil du bidrage til debatten med et synspunkt? Så skriv til vores debatredaktion på debat@ing.dk

9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
14. april kl. 11:00

Det er fint at blive dygtigere og dygtigere til at udvikle og producere robotter... det er en salgsvare, som også gavner DK på bundlinien.

Jeg er dog klart modstander af at løsningen på DKs problemer er i større grad at indføre automatisering.

Det skaber bare endnu større udfordringer med at få mennesket til at finde en plads i samfundet.

Det ligger simpelthen ikke til alle, at de skal gennem en lang boglig uddannelse for derefter at nørde rundt i diagrammer, kode og papir nusserier på et kontor resten af livet.

Der er også mennesker som falder ved siden af allerede inden de er færdige med folkeskolen.

Der skal være en fremtidsudsigt og et fornuftigt job også til dem!

Ellers ender det bare med at blive langt dyrere for DK, og en tragedie for den enkelte.

Derfor er min klare opfattelse, at hvis virksomheder skriger efter medarbejdere, så er det fordi virksomhederne har pisset på deres i første omgang moralske forpligtigelse til selv at være med til at uddanne medarbejder, og at kigge mindre på eksaminer og papirer fra uddannelses institutioner og mere på lyst og vilje!

Det skal ikke løses med mere automatik, men med mere menneskelighed!

4
14. april kl. 11:27

Det er ikke kun 'fint' at blive dygtigere, i en globaliseret konkurrencesituation er det en nødvendighed.

Man skal ikke nødvendigvis igennem en lang boglig uddannelse for at kunne beskæftige sig med automation og robotter, tværtimod. En god håndværker uddannelse er rigeligt, resten kommer med erfaring og specialiseret efteruddannelse.

Og der er altid brug for en håndværker mere for dem som er bogligt skoletrætte efter folkeskolen. Jeg har ganske vist hørt rygter om at også de tekniske skoler er ved at blive mere bogligt og teoretisk funderet og hvis det er virkeligheden er det naturligvis en udvikling vi skal have vendt.

At også private virksomheder kan have en moralsk pligt til at varetage uddannelse kan vi ikke være uenige om, men virkeligheden er at det kan være en konkurrencemæssig ulempe for dem der gør det og det skal nødvendigvis ændres.

Til sidst, der er ikke noget umenneskeligt ved automatisering, tværtimod. Mange job som leder til nedslidning skal, moralsk set, automatiseres for ikke at behandle folk umenneskeligt.

5
14. april kl. 11:36

Til sidst, der er ikke noget umenneskeligt ved automatisering, tværtimod. Mange job som leder til nedslidning skal, moralsk set, automatiseres for ikke at behandle folk umenneskeligt.

Hvis en robot erstatter 5,10 eller 100 mennesker, så er der noget umenneskeligt ved det.

Disse mennesker skal så enten opkvalificeres (altså typisk længere uddannelse, papir nusseri etc), flytte til andet endnu ikke automatiseret lav uddannelses område (som der jo bliver færre og færre af), skabe deres egen virksomhed (fåtal), eller i praksis pensioneres på en eller anden overførsels indkomst.

Måske ville det være bedre, for at undgå nedslidning, at der kunne ansættes 2 eller 3 til at udføre samme lavkvalifikations arbejde, end kun 1 som måske endda også skal håndtere noget andet oven i, i effektiviseringens hellige navn, end at smide 4 ud af 5, 9 ud af 10 eller 99 ud af 100 på porten, som klart er langt mere skadeligt i den sidste ende, end om nogle af dem har fået arbejdsrelaterede slidtage skader efter et langt arbejdsomt liv.

6
14. april kl. 11:47

Det er alt sammen fine tanker, men virkeligheden er at hvis robotten ikke erstatter de 5, 10 eller 100 mennesker, så bliver alle på virksomheden fyret på grund af konkurrencen. At tro noget andet er en illusion.

Men ja, det er et strukturelt samfunds udfordring som nødvendigvis skal løses over de kommende år, sandsynligvis med en eller anden form for borgerløn.

7
14. april kl. 13:31

Det er alt sammen fine tanker, men virkeligheden er at hvis robotten ikke erstatter de 5, 10 eller 100 mennesker, så bliver alle på virksomheden fyret på grund af konkurrencen. At tro noget andet er en illusion.

Den præmis er jeg så ikke enig i.

Præmissen er der kun fordi vores omkostninger per person er for høj. I Kina og mange andre steder er det, i lang udstrækning, ikke robotter der udfører arbejdet, men mennesker. Det er konkurrencedygtigt bl.a. fordi deres leve omkostninger er lavere.

Man kunne sagtens lave det valg at skatten blev sat langt længere ned for lav indkomst jobs, og samtidig forholde virksomheder at deres salgspriser skal afspejle den omkostnings nedgang det måtte medføre.

Det ville gøre mange service og produktions tunge produkter billigere, hvilket ville gøre det nemmere at være konkurrence dygtige også uden ekstrem automatisering.

Men vi kan sagtens være enige om at det ikke kan løses ved et snuptag, men kræver direkte nytænkninger af mange ting, bl.a. også fagforeningernes indflydelse, overenskomst forhandlings krav, skatte tænkning og kontrol og meget meget mere.

8
14. april kl. 13:55

Kina er det land i verden som har flest robotter (ca. 30% af alle installerede) og artiklens præmis er at mange andre steder er foran danmark (på en 12 plads).

Så jo, det er i højere grad, end i danmark, robotter der udfører arbejdet.

2
14. april kl. 10:56

For det andet.

At se snævert på automatisering og robotter som noget fysiskt i industrien, er at ramme ved siden af skiven.

Det gælder indenfor alle sektorer at automatisering og sw robotter mangler til at højne både produktivitet og kvalitet af det arbejde som udføres.

Det er også en form for specialisering, at det som kan generaliseres, bliver det og bliver automatiseret så menneskelige fejl minskes.

1
14. april kl. 10:51

To ting.

For det første kan jeg ikke se den mangel på kvalificeret arbejdskraft som alle tilsyneladende taler om.

Det jeg ser er en mangel på specialister. Denne specialisering kræver investeringer.

Investeringer som private virksomheder i mange tilfælde, forståeligt nok, er lede ved at foretage, da de nemt risikere at miste den investering, hvis den ansatte efterfølgende vælger en anden arbejdsgiver, måske endda til en konkurrent.

En mulig løsning på denne knude ville være hvis det offentlige foretog denne investering i at oplære de specialister der skal bruges i stedet for at anvende indkøb af service ydelser og eksterne konsulenter.

De lavere lønninger i det offentlige, som der nødvendigvis skal være, vil så få de nødvendige specialister til at diffundere over i det private.

Og grunden til at denne oplæring nødvendigvis må være en offentlig byrde, er fordi det er til samfundets bedste at samfundet har et højt specialiseringsniveau.

9
14. april kl. 17:06

En mulig løsning på denne knude ville være hvis det offentlige foretog denne investering i at oplære de specialister der skal bruges i stedet for at anvende indkøb af service ydelser og eksterne konsulenter.

Som arbejdsløs er det ofte muligt at få det offfentlige til at betale kurser og uddannelse, hvis det fører til et job. Dog, er det meget sjældent, at jeg hører at virksomhederne anvender dette, men er det et formelt "certifikatkursus" på en uges tid, bruges det dog. Det offentlige er også tilbageholdene med at efteruddanne specialister. Er man som eksempel civilingeniør, så kan man godt droppe enhver tanke om efteruddannelse sponseret af a-kassen. Heldigvis, kan man som aktiv i IDA ofte komme til gode forelæsninger og workshops, der kan være med til at holde en på dupperne i det seneste...