Det er ikke til at sige på forhånd, hvorfor og hvornår nogle børn og unge får interesse for naturvidenskab og teknisk videnskab. En inspirerende lærer i skolen, en ferietur, en far eller mor, der gør verden spændende at gå på opdagelse i eller måske en skelsættende oplevelse?
Min erfaring med børn er, at man desværre aldrig helt ved, hvad det er, der gør så stort et indtryk, at det bliver husket. Min egen datter på 9 år er meget optaget af planeter, universet og jordens tilblivelse. Det største indtryk hun fik med hjem fra en tur til USA, var et besøg ved et hul i jorden – et meteorkrater. Det er over et år siden, men stadig yndlingsemnet ved ”skriv-om-det-du-vil”-opgaver. Jeg er da super glad for, at vi tog omvejen forbi krateret. Det er stadig hendes største oplevelse fra USA. En gnist er tændt – en faglig gnist vel at mærke!
I parentes bemærket var udklædningen til fastelavn i fjor også ”rummet” med hovedet som sol og planeter nedefter i rigtig (selvfølgelig!) rækkefølge på kulsort baggrund. Og ungen vandt bedste udklædning! Som forældre synes jeg, det er så fedt, at se lyset blive tændt i sine børns øjne, og mærke deres åbenlyse begejstring!
Hvad gør forskellen?
Fordi vi aldrig helt ved, hvilke aktiviteter, der gør forskellen, er det vigtigt, at vi introducerer vores børn og unge for vores egen begejstring for naturvidenskab, teknisk videnskab og de mange muligheder teknologien giver i dag. Der er heldigvis mange initiativer rundt om i landet: Danfoss Universe, Planetariet, Experimentariet, DR’s Nørd-programmer, lærere i skolen eller os forældre er glimrende eksempler på, hvor vores børn kan blive mødt med begejstring.
Kom med ud!
På fredag, d. 10. oktober, er det årets Kulturnat i København. Hvis du er i nærheden, er det turen værd at tage ind til Ingeniørhuset. Programmet lader både børnene bygge materialelabyrinter og konkurrere med LEGO-robotter. Det plejer at være alletiders aften, som jeg varmt vil anbefale.
Et andet godt eksempel er Børnenes Universitet, som DTU afholder d. 22. november. Her kan børnene lege forskere for en dag og se de seje DTU fysik og science shows. Det er blevet en kæmpe succes og det er sikkert, at mine børn ville elske en tur ind i forskernes verden.
Vi har så mange fantastiske muligheder for at vise vores børn og unge, hvor spændende vores verden er! Men i et land, hvor kun 2,6 % af de 15-årige drømmer om en ingeniøruddannelse (Kilde: OECD Education at a glance 2012) har vi brug for en koordineret indsats. Vi har brug for at inspirere og begejstre.
De mange events og mennesker, der gør en indsats for at vise ingeniørvidenskaben frem, er uundværlige.
Lad os dele erfaringerne, så vi kan lære af hinanden! Hvad er dine erfaringer med børn og unge? Hvad har tændt lyset hos de børn, du kender?
