Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Gør en smule støj virkelig arbejdet bedre?

26. november 2012 kl. 21:3712
Artiklen er ældre end 30 dage

Til daglig deler jeg kontor med fire andre ph.d.- og postdoc-studerende på min arbejdsplads, og det giver til tider et moderat højt lydniveau - med telefoner der ringer, Skype-samtaler, videnskabelige diskussioner og meget andet.

Jeg har altid følt, at jeg behøvede arbejdsro - ingen musik og radio og helst ingen samtaler i umiddelbar nærhed - for, at jeg virkelig kunne præstere koncentreret arbejde. Og at dele kontor med fire andre, som tilmed udover engelsk og lidt dansk hver taler andre sprog (polsk, thailandsk, kinesisk og hviderussisk), kræver derfor en smule tilvænning af mine arbejdsvaner og -rytmer.

Mit grundlæggende behov for arbejdsro kan jeg formentlig ikke ændre, men min indstilling til, hvad der er for meget og hvad der er tilpas med lyde omkring mig bør jeg måske revidere; Et nyt studie hævder, at et moderat, frem for et lavt, (baggrunds)støjniveau kan forbedre kreativiteten:

Artiklen fortsætter efter annoncen

"...a moderate (70 dB) versus low (50 dB) level of ambient noise enhances performance on creative tasks and increases the buying likelihood of innovative products. A high level of noise (85 dB), on the other hand, hurts creativity."

**Undersøgelsen er baseret på fem forsøg, hvilket gør den skarpe, videnskabelige konklusion svær at drage. Men det er i alle tilfælde interessant at være bevidst om, at en smule baggrundsstøj kan forbedre de kreative og "tænke-ud-af-boksen" dele af ens arbejde.

Måske bør alle idé-, kreativitets- og perspektivmøder henlægges til fælles kantiner eller kaffestuer frem for til kontorer med lukkede døre? Det er en interessant tanke.

12 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
19. december 2012 kl. 08:14

Mens analytisk arbejde med fordel kan lægges, når man arbejder bedst og er mest frisk, bør kreativt arbejde lægges uden for disse peak hours (http://lifehacker.com/5968174/your-optimal-creativity-time-may-be-the-opposite-of-your-optimal-cognitive-time ).

Dette er, ligesom pointen fra blogindlægget, en smule kontraintuitivt i forhold de optimale betingelser for kreativt arbejde og løsning af åbne opgaver.

11
6. december 2012 kl. 13:13

Det må vidst være, når man er kommet til at tyrkke frokert.

10
4. december 2012 kl. 08:35

Hvad betyder dette ord ? Er det en speciel form for støj ?

9
29. november 2012 kl. 21:10

Jo Steen, støj er uønsket lyde. Disse lyde betegnes ikke - teknisk - som sådan, men kaldes et navn tilpasset sammenhængen. Tinnitus er en særdeles uønsket lyd, kaldet støj.

8
29. november 2012 kl. 21:04

Jacob, meget enig - på offentlige (cafe/tog m.v.) steder er vi med inde over mobillos. Hørte om en der klarede skilsmissen mobilt (og om en kæreste der blev fyret, og straks blev der oploudet en ny der stillede 20 min. efter).

7
29. november 2012 kl. 20:53

@Niels:

Meget enig med dine synspunkter.

Jeg er personligt også "allergisk" over for folks private samtaler, som de forstyrrer andre, som arbejder, med. Det er fra mit perspektiv lidt som at sige: "Dit arbejde er ikke vigtigt, så derfor fører jeg denne samtale, som er irrelevant for alle andre end mig, her".

Faglige diskussioner er naturligvis velkomne, om end det, som du nævner, er optimalt, hvis de længere af slagsen kan føres i (formelle eller uformelle) mødelokaler, frokost/kaffestuer eller lignende.

Hos os er det lidt trangt med den slags uformelle mødesteder, så derfor føres selv de længere diskussioner ofte på kontorer, hvor der potentielt sidder udenforstående og skal "være med" hele vejen.

6
29. november 2012 kl. 18:46

Man kan vel definere støj på flere måder, men fælles for dem er vel, at det er lyd, man helst er fri for. Ellers giv mig et eksempel på velkommen støj. Det andet, jeg skrev handlede om støj i en lidt videre betydning, så det kan du måske have ret i ikke gælder med i et fagudtryk. Steen

5
29. november 2012 kl. 08:35

Ordet støj er pr. definition negativt ladet. Støj er uvelkomne sanseindtryk, som man bruger energi på at abstrahere fra.

Arh, det er jeg så ikke helt enig i. Støj er bare fagudtrykket for lyd, og da det her er Ingeniøren, så må man nok tolerere nogle fagudtryk i ny og næ. Og lidt sålfjel.

4
28. november 2012 kl. 23:39

Ordet støj er pr. definition negativt ladet. Støj er uvelkomne sanseindtryk, som man bruger energi på at abstrahere fra. I daglig tale handler det om lyd, men det kan også dreje sig om andre sanseindtryk. F.eks er reklamer midt i en alvorlig film støj. Grim grafitti på en ellers smuk bygning kan også være det. Personligheder i en debat, der handler om noget sagligt. Alt, hvad der forstyrrer det væsentlige. Men det er da muligt, at svag lyd på rette sted kan "speede" nogen lidt. Steen

3
28. november 2012 kl. 23:02

Støj er en psykisk kompleks størrelse. Hvem er man, hvad arbejde drejer det sig om, morgenstøj/eftermiddagsstøj, een ting er sikkert - at teenageren kan lave lektier i en enfam musiklarm er en af tilværelsens undere.

2
28. november 2012 kl. 21:28

For mig afhænger det også af typen af støj, forstået på den måde om det er arbejdsrelateret eller ej. Når en kollegas mobiltelefon ringer (og tilmed ikke er på lydløs) og det er en privat samtale, irriterer det mig grænseløst. Hvis det derimod er arbejdsrelateret, er jeg langt mere tolerant.

Hvis folk hyggesnakker på kontoret (hvilket jeg også selv ofte gør), og det ikke er arbejdsrelateret, er det ok sålænge alle på kontoret er med i samtalen. Ellers skal den rykkes udenfor af hensyn til de der arbejder.

Er det en fagrelevant snak blandt enkelte vil jeg i langt højere grad tolerere det, men hvis det bliver for lang en snak, må folk fortsætte diskussionen et andet sted.

For mig er det grundlæggende vigtigt med gensidig respekt for de andre i lokalet, især når man sidder +10 personer i det samme rum.

Som oftest kan jeg klare mig med et par hovedtelefoner med god musik til at overdøve den værste støj. Men det hænder dog, at jeg skal tænke klart uden musik, og der hjælper det ikke hvis folk taler for meget omkring mig.

1
28. november 2012 kl. 09:16

Hvis jeg har noget musik kørende i baggrunden, så glider arbejdet både lettere og hurtigere.

Det gælder tilgengæld ikke hvis det er "talk radio" eller andres samtale - dertil er jeg måske for nysgerrig, for jeg bliver nemt fanget :)