Gør en smule støj virkelig arbejdet bedre?
Til daglig deler jeg kontor med fire andre ph.d.- og postdoc-studerende på min arbejdsplads, og det giver til tider et moderat højt lydniveau - med telefoner der ringer, Skype-samtaler, videnskabelige diskussioner og meget andet.
Jeg har altid følt, at jeg behøvede arbejdsro - ingen musik og radio og helst ingen samtaler i umiddelbar nærhed - for, at jeg virkelig kunne præstere koncentreret arbejde. Og at dele kontor med fire andre, som tilmed udover engelsk og lidt dansk hver taler andre sprog (polsk, thailandsk, kinesisk og hviderussisk), kræver derfor en smule tilvænning af mine arbejdsvaner og -rytmer.
Mit grundlæggende behov for arbejdsro kan jeg formentlig ikke ændre, men min indstilling til, hvad der er for meget og hvad der er tilpas med lyde omkring mig bør jeg måske revidere; Et nyt studie hævder, at et moderat, frem for et lavt, (baggrunds)støjniveau kan forbedre kreativiteten:
"...a moderate (70 dB) versus low (50 dB) level of ambient noise enhances performance on creative tasks and increases the buying likelihood of innovative products. A high level of noise (85 dB), on the other hand, hurts creativity."
**Undersøgelsen er baseret på fem forsøg, hvilket gør den skarpe, videnskabelige konklusion svær at drage. Men det er i alle tilfælde interessant at være bevidst om, at en smule baggrundsstøj kan forbedre de kreative og "tænke-ud-af-boksen" dele af ens arbejde.
Måske bør alle idé-, kreativitets- og perspektivmøder henlægges til fælles kantiner eller kaffestuer frem for til kontorer med lukkede døre? Det er en interessant tanke.
