Op til studiestart på ingeniøruddannelserne flokkedes de studerende i min studietid til universitetets boghandel for at købe lærebøgerne til det kommende semesters kurser.
Jeg har selv oplevet det bag bogskranken, idet jeg en sommer havde et feriejob i boghandlen på DTU. Særligt sidste uge op til studiestart, i slutningen af august, var der travlt og blev langet mange lærebøger over disken.
Til min egen studiestart på DTU i 2007 anskaffede jeg i selvsamme boghandel en bogpakke med alle bøgerne til første semester. Til de efterfølgende semestre blev nogle bøger købt i samme boghandel, nogle købt på nettet - nogle nye, andre brugte.
Læs også: Fra mig til dig, kære kommende ingeniørstuderende
I USA, på et semesters udveksling, gik jeg også i boghandlen og købte et par bøger - vistnok brugte. Og de blev slæbt med hjem i kufferten i en SAS-flyver fra Washington D.C. til København lige op til julen 2010.
Et semesters fysikstudie på et amerikansk universitet havde i øvrigt vakt min interesse for Feynman Lecture on Physics. Så dem fik jeg - flot indbundet og en ordentlig moppedreng i tre bind! - i julegave netop dette år. De står derhjemme [1].
Jeg ved ikke, hvor mange lærebøger det i årenes løb blev til - måske 30-40-stykker i alt.
Nogle blev solgt fra undervejs, andre kom med til mit ph.d.-kontor, andre blev opbevaret derhjemme.
Efter jeg stoppede på DTU, sponsorerede jeg, som en art lærebogs-mæcen, nogle af mine tilbageværende lærebøger til mine tidligere kollegers bibliotek - her kunne de, hos dem og deres fremtidige studerende, sikkert gøre mere gavn.
Et mindre antal lærebøger - dem jeg vurderede var mest relevante - kom med til mit nye kontor i TICRA i starten af 2016 [2].
Her står også et par kopier af min ph.d.-afhandling, udprint af mine udgivne artikler, ligesom at kursusmateriale og konference proceedings fra TICRA-tiden løbende er kommet til [3].
Men selvom der er nogle rigtigt gode lærebøger i blandt, må jeg indrømme, at jeg faktisk aldrig har brug for dem.
Vi har et godt bibliotek på TICRA, som jeg sommetider bruger en bog fra, ligesom at digitale kopier af andre lærebøger samt - primært - artikler udgør den litteratur, jeg mest bruger.
Eller med andre ord: Jeg har ikke brug for de gamle lærebøger fra min studietid.
De er mest bare et minde om gode studie- og ph.d.-år på DTU og ikke en nødvendighed for at udføre mit arbejde i dag.
Her skal det retfærdigvis siges, at jeg i nogen grad har skiftet faglighed fra studie- og ph.d-tiden og til mit nuværende job. Nogle af mine kolleger bruger jævnligt deres lærebøger og afhandlinger fra studietiden i arbejdet i dag.
Men min egen situation er nok den mere typiske for de fleste ingeniører. Så jeg er sikkert ikke den eneste, som ikke længere har brug for de gamle studiebøger.
Noter
[1] Feynman Lectures on Physics har i øvrigt en god beskrivelse af et kredsløbsteori-problem, jeg for nogle år siden skrev om her på siderne.
[2] De fysiske matematikbøger fra det store, indledende matematikkursus for civilingeniører på DTU bruges ikke længere og er for flere år siden erstattet af digitale eNoter.
[3] Til er faktisk også kommet en meget forsinket lærebog fra min ph.d.-tid.
