Fremtidens fleksible satellitter: Store eller mange små?
Et af budskaberne ved dette års industrielle Satellite 2019 konference var, som beskrevet her på siderne, at satellitter i fremtiden skal være fleksible, re-programmerbare og måske dermed også billigere og hurtigere at udvikle for netop at kunne være fleksible.
Konventionelle satellitoperatører arbejder derfor netop nu på sådanne fleksible satellitter.
Fleksibilitet: Software-styrede satellitantenner
Et eksempel er Eutelsats Quantum-satellit, der udvikles i samarbejde med ESA og bygges af Airbus, og som Eutelsat selv beskriver således:
Using a software-based design, EUTELSAT QUANTUM will be the first universal satellite to repeatedly adjust to business requirements and operate in any geographic region in the world.
In-orbit reprogrammable features will set a new standard in flexibility and will principally address markets that are highly changeable and mobile.
Fordi denne satellits antenner i vid udstrækning vil blive styret med software, kan den anvendes til forskellige typer af tjenester forskellige steder på jorden, afhængigt af hvad kunder og forbrugere ønsker.
Dette står i kontrast til nuværende satellitter, som skræddersys til de tjenester og områder, som den enkelte satellit skal bruges til. Netop fordi disse er skræddersyede og speciallavede til den enkelte mission, er de ikke fleksible og kan ikke masseproduceres og genbruges.
Fleksibilitet: Mange små satellitter
En mere vidtgående ændring end en konventionel, men fleksibel satellit som Quantum, kunne være at bruge små satellitter, også kendt som SmallSats og CubeSats, i (meget) stort antal.
CubeSats er små satellitter, som opbygges af 10 x 10 x 10 cm^3 enheder - den såkaldte CubeSat unit (1U) - og som derfor typisk er meget mindre og meget lettere end konventionelle satellitter.
Som et eksempel sendte NASA som del af sidste års InSight-mission til Mars to 6U-CubeSats med, og disse leverede data og kommunikation mellem missionens "moderskib" og jorden.
Til sidste uges AP-S/URSI antennekonference i Atlanta præsenterede NASA - i en special session om netop små satellitter, som vi fra TICRA også bidrog til - arbejde om disse CubeSats' UHF- og X-båndsantenner.
I presented the fourth and final #TICRA paper at the #APSURSI2019 #Conference this morning. #APSURSI #Antenna #Space #CubeSats #SmallSats pic.twitter.com/ByGtsg2IF7
— Jakob R. de Lasson (@Jakobrdl) July 12, 2019
Fordi denne type satellitter er små i både størrelse og vægt, er de nemmere og billigere at sende i kredsløb, også i stort antal.
Dermed kan de potentielt i stort antal opsendes og i såkaldte konstellationer - med mange satellitter i lavt kredsløb omkring jorden - levere (potentielt fleksible) tjenester og dækning på jorden.
Kapløbet er i gang
Så vil fremtidens fleksible satellitter være konventionelt store og tunge, men styret af software, så de kan masseproduceres og bruges til mange forskellige tjenester og dækninger på jorden? Eller vil det blive små og billige CubeSats, der er meget simplere, men som i stort antal (hundreder eller tusinder) sammen giver forbrugere og kunder fleksibilitet?
Jeg ved det ikke.
Men kapløbet om at udvikle fremtidens fleksible satellitter er allerede i gang.
