Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Fremtiden er cirkulær og Thürmer Tools går forrest!

27. maj 2020 kl. 14:17
Artiklen er ældre end 30 dage

Ingeborg Rosenvinge er leder af R&D i Thürmer Tools og partner i spin-off virksomheden TwentySeven, hvor hun leder Additive Manufacturing-afdelingen. Ingeborg og hendes team hos Thürmer Tools har ændret traditionel værktøjsproduktion ved at bruge 3D-print og undersøger nu, hvordan man omdanner gamle værktøjer til nye.

Illustration: Ingeborg Rosenvinge.

Ingeborg er vokset op på en gård i Jylland, hvor det handlede om at være praktisk og hjælpe til. Som barn var det spændende at være en del af og lære, hvordan alting fungerede. Det er ikke så anderledes fra i dag hvor hun leder Thürmer Tools ind i fremtiden af additive manufacturing.

I København startede hun som studerende på CBS (Copenhagen Business School red.) og arbejdede derefter i en række forsikringsvirksomheder - en gang fik hun jobbet fordi hun til jobsamtalen fortalte, at hendes drøm var at arbejde med landbrug, så vidste hendes kommende chef, at hun var anderledes og værd at ansætte. Dog følte hun sig aldrig tilpas i forsikringsverdenen og vendte sin opmærksomhed mod familiefirmaet (Thürmer Tools), da hun så en mulighed for at skabe en ny profil for virksomheden online. På det tidspunkt i 2008 (2012) havde virksomheden i fire generationer satset på den personlige service og kontakt som vejen til at få og fastholde nye kunde og der var stor tvivl om, hvorvidt det at satse på online handel var det rette. Det tog tid at få den online shop i gang, der var forskel på, hvordan forskellige generationer handler, men det varede ikke længe før det var mere populært at handle værktøj online og det blev en succes for virksomheden. Det blev et tema for Ingeborg, at spotte fremtidens trends og muligheder og navigere derefter, så virksomheden styrer i den rigtige retning.

Illustration: Thürmer Tools.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tidligt i 2013 hørte Ingeborg om 3D-print i radioen, det var Teknologisk Institut der forklarede teknologien. Ingeborgs mand havde også set en dokumentar på Discovery Channel om 3D print og de var begge to fascineret af de teknologiske muligheder. Ingeborg kontaktede Teknologisk institut og fik 3D-printet nogle gevindbakker i metal. Hun tog dem med på arbejde næste dag. “Jeg kan stadig huske udtrykket i deres ansigter, dem der havde tegnet og bygget de her specialiserede værktøj hele livet. Først var det overraskelse og nysgerrighed, det blev hurtigt afløst af frygt. Frygt for at de ville miste deres job.” Men frygten blev hurtigt vendt og sammen begyndte de at undersøge, hvordan de kunne anvende den nye teknologi. Resten er historie, i 2014 ansøgte Thürmer Tools om deres første patent for en “thread cutting tap” med optimeret indre køling, kun muliggjort af 3D print.

Illustration: Ingeborg Rosenvinge.

Og virksomheden fortsætter med at gå nye veje. De har netop vundet en C-Voucher, (https://c-voucher.com/) fra EU til at udvikle nye cirkulær produktion og forretningsmodeller. I Thürmers tilfælde betyder det at nedbryde gamle værktøjer til pulver og transformere dem til nye værktøj.

7 spørgsmål til Ingeborg Rosenvinge

1. Hvad finder du spændende ved teknologi lige nu?

Cirkulær produktion. Jeg er meget interesseret i udviklingen inden for materialer, hvad der rent faktisk er muligt med materialer. For få år siden holdte jeg et oplæg på SXSW (festival i USA red.) og mødte i den forbindelse folk fra en virksomhed, der arbejdede på en løsning, der kunne rense verdens have for plastik. Deres tilgang var, at hvis deres samlede koncept lykkedes, så ville plastik fra havet få en værdi og derfor ville folk rense havene for derefter at sælge plastikken. En ny opfindelse, der skaber værdi får succes.

Derfor er jeg interesseret i, hvordan materiale udvikling i relation til additiv manufacturing gør værktøj mere værdifuld. Især her i kølvandet på COVID19 må virksomheder til at tænke på, hvordan de kan genbruge det, de allerede har.

2. Hvorfor eller hvordan valgte du den her vej?

Efter at have arbejdet med forsikring og erkendt at det ikke var noget for mig, fødte jeg for tidligt og vi havde brug for at flytte ud af byen og finde en ny måde at arbejde på. Det var på det tidspunkt at vi lancerede webshoppen for Thürmer Tools. Det var ikke en succes med det samme, men jeg troede på det og vi havde brug for at transformere virksomheden, så den kunne tilpasse sig kommende teknologiske trends. Og så kan jeg lide at arbejde med produktion, det er meget mere praktisk ligesom landbrug, man kan se processen, mærke produkterne og optimere deres brug ved at spørge, hvordan vi kan gøre det anderledes og bedre.

3. Hvad har været din største fejltagelse det seneste år og hvad lærte du af det?

Da vi først hørte om 3D print og jeg besøgte Teknologisk Institut havde de printet den her lille plastikbil. De tog den ud fra printeren, tørrede den af, satte den på gulvet, trak den tilbage og så kørte den afsted. Jeg troede ikke, det var muligt og spurgte om de havde forberedt den inden, men de vidste mig, at fjederen var printet som en del af bilen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jeg kom hjem og de kommende seks måneder fortalte jeg alle jeg mødte om 3D print, jeg følte at det var vores tid, det var vores Kodak disruption øjeblik. Mange påpegede, at jeg ikke er ingeniør, det gør mig kun endnu mere fokuseret. Jeg accepterer ikke et nej. Det gør mig bare endnu mere nysgerrig!

Fejlen var at tro, at det kunne ske natten over, jeg var alt for naiv. Når virksomheder har en produktion og et setup, som de har brugt mange penge på, så er det naturligt, at de ønsker at få så meget indtægt på den investering som muligt. Jeg lærte virkelig noget her, det er vigtigt at respektere det, der allerede er. Jeg er mere ydmyg nu også i relation til at implementere en cirkulær produktion. Jeg ved at det bliver en lang proces at få afdækket, hvad der fungerer og hvad der ikke gør.

4. Hvad er din største daglige teknologiske udfordring?

Finansiering. Det er vanskeligt, hvem vil bruge penge på noget, hvor indtægten er ukendt. Jeg er interesseret i at afprøve ting og folk fortæller mig altid at det er spild af tid og penge og at det ikke kommer til at fungere. Men hey, vi fejler måske ni ud af ti gange, men den ene succes er nok!

Finansiering bliver endnu mere udfordrende i den kommende tid. Vi havde mange interesserede investorer i januar og februar, men nu bakker de ud. Og inden for de næste 6 måneder, hvor den fulde effekt af COVID19 vil ramme os, så vil det blive endnu mere vanskeligt.

5. Hvad har været dit favorit-projekt indtil nu og hvorfor?

For to år siden blev vi kontaktet af to danskere, der havde købt et ægte Tyrannosaurus Rex skelet. Der eksisterer kun to af disse i verden og Leonardo DiCaprio ejer det andet. De ville have os til at scanne hovedet, der var over en meter langt. De ønskede at printe en mindre version, som hoved på deres jagtstokke. Vi lavede forskellige udgaver og endte med at printe det til en voksmodel, fik den printet i sølv. Det var spændende at lave noget i sølv og jeg vil gerne fortsætte med at udvikle det her og den kreative side af at printe fremadrettet.

Illustration: Ingeborg Rosenvinge.

6. Hvad forestiller du dig sker inden for teknologi de kommende fem år og det næste årti?

Lige nu er hele verden lukket ned og det er skræmmende at se, hvor afhængige vi er af Kina. Vi har outsourcet så meget! I starten ar 2000’erne flyttede vi vores produktion til Kina med støtte fra staten. Vi ville gerne have beholdt det i Danmark, men det var ikke økonomisk muligt.

Men nu pga. COVID-19 så ser vi det modsatte ske, virksomheder tager deres produktion tilbage. Ihvertfald her i Europa. Set i det lys kan vi genbruge langt mere og fokusere på lokal produktion. Og i den kontekst vil teknologien, additiv manufacturing og 3D-print blive rigtig stor. Cirkulære modeller er afgørende for at sikre lokal, bæredygtig produktion. Det er det, vi sigter efter nu. Men det at nedbryde og genbruge gamle værktøjer for at skabe nye har sine begrænsninger. Det vil være vanskeligt at producere et værktøj med samme styrke, men vi kan producere en anden form for værktøj.

7. Hvad skal vi holde øje med i fremtiden?

Udviklingen indenfor nye materialer. Der er så mange udviklinger i gang inden for bio- og additive manufacturing. Det er spændende at følge og se hvad der er muligt. Hvis du brækker din arm, så kan læger scanne den anden arm og printe en ny knogle. Vi printer også på celle-niveau, det bliver populært i fremtiden, jeg kender ikke selv så meget til det, men wauw! Blodårer, nye lunger. Hvis du har dårlige lunger, vil man være i stand til at gøre noget ved det. Det er store skridt for menneskeheden.

Læs mere om Ingeborg Rosenvinge her:
* https://www.twentyseven.ai/
* https://www.thurmer.dk/


Greater Spaces er en blog af Majken Overgaard og Vanessa Julia Carpenter, hvor vi udvider fortællingen om, hvad teknologi er, og hvem der skaber den. Vi taler med danske og internationale kvindelige rollemodeller inden for teknologi og indimellem disse interviews deler vi info om de mest interessante ting, der sker omkring os - med fokus på diversitet.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Fortsæt din læsning

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger