Fotoner på arbejde
I 1990erne indså eksperter, at optik både fundamentalt og teknologisk indeholder et stort potentiale, og dette ledte i 1998 til etableringen af forskningscenter COM på DTU - som siden 2008 har været DTU Fotonik, Institut for Fotonik. Denne satsning på et strategisk forskningsområde, som siden har udviklet sig betragteligt i mange forskellige retninger med lys og kommunikation som fællesnævnere, blev for nylig fremhævet i et debatindlæg i Jyllands-Posten, "Uden grundforskning - ingen innovation".
I debatindlægget slår forfatterne, som tæller en håndfuld danskere med tilknytning til forskning, til lyd for, at der gerne må satses på mere teknisk forskning; men helst ikke, hvis dette sker i en målrettet satsning, som har meget specifikke og erhvervsrettede emner og områder som fokus. "Det er svært at spå, især om fremtiden", som det bemærkes, og:
"Derfor kan det ikke siges for tit, at målrettet anvendt forskning ikke bør prioriteres på bekostning af grundforskning."
I den kontekst nævnes DTU Fotonik altså som et eksempel på en overordnet satsning, som var så tilpas åben, at forskere selv havde mulighed for at udvikle idéer og retninger, som ikke på forhånd fra centralt hold kunne defineres og udstikkes som "sikre vindere".
Som tidligere studerende og nuværende ph.d. studerende på DTU Fotonik genkender jeg karakteristikken af et institut, hvor der både er plads til og fokus på de fundamentale spørgsmål og teknologiske anvendelser. Eksempelvis kom en sjettedel af alle DTUs patenter i 2012 fra DTU Fotonik, og opstartsvirksomheder udspringer med jævne mellemrum af forskning på instituttet - f.eks. det nystartede firma Light Extraction, som er grundlagt af Haiyan Ou fra DTU Fotonik.
Både grundforskningen og mulighederne for at gå hele vejen fra fundamental fysik til en funktionel, skalerbar teknologi appellerer til mig, og jeg var derfor ikke i tvivl om, at jeg gerne ville fortsætte på DTU Fotonik, da mine studier var overstået. Hvis der kun var fokus på den fundamentale forskning eller kun på den ingeniørmæssige teknologiudvikling, ville det formentlig ikke have været lige så interessant for mig, så kombinationen er i min subjektive optik ideel.
Interesseret i flere eksempler fra DTU Fotonik på succeshistorierne fra forskning til teknologi og virksomhed? Så se dette arrangement, som DTU Alumni afholder i den kommende uge.
