Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Formidling af patentlovgivning

20. februar kl. 09:007
Artiklen er ældre end 30 dage

Det er nok ikke så overraskende, at jeg synes formidling er spændende, både når det kommer til at forklare hvad patenter overhovedet går ud på og når det kommer til at forstå hvad de mere konkrete regler for patentlovgivning går ud på. Begge dele er kendt for at være ganske tørt – og måske lidt med rette i hvert fald indtil man graver sig ret langt ned under overfladen.

Jeg har tidligere skrevet om, hvordan patenter har deres eget sprog, brokket mig over, hvor meget man skal igennem for at lære lovgivningen og pointeret, hvordan den lovgivning alligevel er forskellig jurisdiktionerne imellem.

Men der er meget spændende under den tørre overfalde, og der er mange der forsøger at finde måder at gøre det lettere at sluge.

Tekst, tekst og mere tekst

På sin vis kan man jo også sige, at denne blog også er en måde at forsøge at formidle patentviden lidt mere tilgængeligt. Det er ikke helt løgn, men for nu at være helt ærlig er det på mange måder også ”bare” et hyggeprojekt fra min side, fordi jeg synes det er fantastisk sjovt at have et sted at dele de emner jeg synes er spændende, når jeg støder på dem. Desuden giver det mig også en anledning til at få læst mere op på de forandringer og nyheder som ellers er mere perifært i forhold til mit daglige arbejde, men som det bestemt ikke skader at holde mig orienteret med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men sagen er jo den at uanset, hvor umage jeg gør mig for at give det, jeg skriver, et personligt spin og at få det til at være let tilgængeligt, så er og bliver det en lang omgang tekst. Tekst der lidt mere løst gentager information man også kan læse sig til andre steder på nettet. Det er åbenlyst ikke et format jeg er imod – ellers ville det jo være helt fjollet at blive ved med at bidrage til det – men det er heller ikke så voldsomt innovativt.

Hvis der sidder nogen derude som gerne vil have mere tekst om patenter er der i hvert fald masser af blogs at tage af, som har deres egne tilgange, så som de store internationale sider om immaterialret IPKat og [IP watchdog](https://ipwatchdog.com/], den endnu mere specifikt nørdede blog hos Delta Patents om seneste store afgørelser i sager hos EPO, eller det mere lokale så som blogs hos diverse af Danmarks egne rådgivningsvirksomheder eller de mange spændende artikler hos Patent- og Varemærkestyrelsen.

Tegneserier

Mange patentkontorer udgiver ud over lovteksterne retningslinjer (Eng: guidelines), der uddyber hvordan lovteksterne skal fortolkes og trods alt er lidt mindre tætpakkede. Eksempler og forklaringer til trods kan de dog stadig være noget af en mundfuld.

Det har det japanske patentkontor gjort op med. De har lavet en version af deres retningslinjer som er en tegneserie i form af en manga. Det har både fordelen af at gøre det hele til et løbende eksempel, der tager udgangspunkt i en lille virksomhed og hvad de kan have brug for, og så bliver teksten altså bare mindre tung, når den kommer i selskab med billeder. Og så er det altså også bare en dejligt frisk idé at gå til det på en anden og mindre højtidelig måde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det japanske patentkontor vil have dig til at forstå, hvad patenter går ud på. Billedet er ikke relateret til mangaen, der forklarer retningslinjerne, da den er dækket af copyright, men jeg synes, du skal følge linket ovenfor og give det et hurtigt kig, for det er ret charmerende. Illustration: ryo taka via pixabay.

Humor til formidling

Apropos tegneserie er et sjovt lille stykke paratviden, at Steens far fra Steen og Stoffer er patentrådgiver, hvilket tegneserien viser leder til tydelig kreativitet og gode historier at fortælle. Det sagt er det ikke, fordi det formidler så meget om patenter i sig selv.

Selv en sandwich med peanutbutter og syltetøj kan være svær at give præcise instrukser til hvordan man laver. Illustration: Muhammad Ragab via Pixabay.

Der er til gengæld en virkelig sjov og fin video derude, lavet af Youtuberen Josh Darnit, som på en virkelig sjov måde forklarer, vigtigheden af tydelige instruktioner. Jeg tror næppe, at videoen oprindeligt var møntet på at forklare patenter, men det er en rigtig fin analogi på patentkrav, hvor børnene i videoen er ansøgningsskrivere og deres far er patentmyndigheden, som tolker dem helt bogstaveligt.

Har I nogle gode ideer til, hvordan man kunne formidle patentkoncepter mere sjovt og/eller tilgængeligt?

7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
12. marts kl. 19:54

v8.

V6 faktisk. En model der er mindre end det mindste på markedet nu. Jeg ville bare sige at det faktisk er en reel støvsuger. Slut.

6
12. marts kl. 19:27

Kvalitet koster. En Dyson med ledning holder jo raskvæk 15-20 år.

Jeg har selv en håndholdt v8. De seneste 6 år har det været vores eneste støvsuger. Nyt batteri undervejs, dog. Det er mindste model men mine gulve er lette at holde rene. Den roterende børste opvejer den reducerede sugeevne langt hen ad vejen. At have en god batteristøvsuger klar i holderen er en game changer i husholdningen. Jeg kommer aldrig til at have en anden type af støvsuger.

Det var vist reklame nok ;-)

5
12. marts kl. 18:16

Beløbet er måske lige hidsigt nok for kuglen. Men bestemt i den rigtige retning. I øvrigt, hvad med at indbygge en gyro. Modellen man bærer i hænderne suger næppe godt nok.

3
12. marts kl. 09:07

Kære Louise. Måske kunne du være projektleder for udvikling af en opfindelse. Den KUNNE være patenterbar hvis den var udviklet i hemmelighed.

Min forbandede støvsuger, og med den mange i årenes løb, kører på møbler og "sidder fast" når jeg trækker den efter mig ved slangen. Når jeg så rykker hidsigt, så vælter lortet. Den kan heller ikke køre hen over sin egen ledning.

Jeg tror vi skal frem til et helt uset design. Her er forslag. Jeg tror den skal spidse til hen imod slangen. Den skal måske være lav, så den ikke kan vælte. Dens hjul skal kunne køre i alle retninger.

Eller ganske anderledes. Den kunne have form som en stor kugle.

Hjælp mig kære kolleger. 

2
9. marts kl. 21:20

En klassiker indenfor læring er at tage udgangspunkt i et enkelt eksempel. Og så bygge læringen op ved at bruge patentreglerne på dette eksempel. Du har selv i nogle af dine indlæg, brugt konkrete opfindelser og brugt dem til at forklare nogle generelle patent-principper. Jeg husker også at PVS har lavet nogle pjecer hvor de gør netop dette, for at forklare noget grundlæggende om Patenter og om Brugsmodeller. Personligt er jeg tilbageholdende med at anbefale nogen at søge om patent. Det skyldes at succesraten er ekstrem lav. 97 % risiko for at alle pengene er tabt. Og max. 3 % chance for at du ender med at få en gevinst som er større end dine udgifter. For private ansøgere er succesraten endnu lavere.

1
9. marts kl. 13:57

Kære Louise. Måske kunne man betragte nogle af læsernes EGNE patenter. Desværre er det omfattet af janteloven, såååhh. :-)