Kl. 10 her mandag blev COP21 åbnet i Paris. Ingeniøren er tilstede de kommende to uger ved klimatopmødet i Paris, som foregår fra 30. november til 11. december. Håber at I vil læse min daglige blog - dagbog - fra det store konference center i den gamle lufthavn ved Le Bourget nord for Paris.
Denne gang er det sandsynligt, at verdens regeringsledere fra hele verden bliver enige om en international klimaaftale, som glippede ved COP15 i København for seks år siden. Denne gang tror de fleste, at der kommer en aftale, fordi USA, Kina, Indien, Brasilien og andre centrale lande er langt mere indstillet på det, end de var i København. Dernæst at fremgangsmåde denne gang er "bottom-up tankegang" (modsat COP15 hvor reduktionsmålene var tænkt sat "top-down", hvilket mange lande modsatte sig). Spørgsmålet i Paris er alene, hvor god den bliver? Et godt gæt er, at vi i weekenden 11.-12. december vil høre politikere, NGO’ere og andre klimakyndige udtale, at det er godt, der kommer en aftale, men skidt at den ikke er bedre. Lad os se.
For seks år siden tilbragte jeg to uger i Bella Centret, hvilket var en stor oplevelse (trods resultatet). Tænkte at jeg må til Paris for at opleve, hvordan forhandlingerne nok ender med en international klimaaftale.
Fra klokken 11 i dag mandag vil regeringsledere fra hele verden være tilstede i konference-centret - med Barack Obama og Xi Jinping i spidsen (Kinas præsident, det er svært at huske hans navn). Disses topledere er denne gang placeret i starten af de to uger for at give et "boost" til de embedsmænd og ministre, som forhandler klimaaftalen. Den tragiske begivenhed i Paris vil nok også sætte sit præg på samtalerne mellem verdens ledere.
Jeg er i Paris især følge forhandlinger om teknologi, om den private sektor, finansiering og løsninger til gavn for klima og fattige mennesker i verden. Dernæst vil jeg opsøge deltagere fra danske virksomheder, som er i Paris for at påvirke forhandlingerne eller vise deres produkter frem. Således er der 3. december "Building Day", som en række danske virksomheder har været med til at få på benene.
Kort baggrund
COP21 er en forkortelse for den 21. årlige "Conference of the Parties", som har været afholdt 21 gange siden 1995.
163 lande har forud for klimatopmødet afgivet løfter om reduktioner i udledningen af klimagasser, at man kan holde den globale opvarmning på et plus på 2,7 grader celsius. Det er 0,7 grader celsius mere, end videnskaben anbefaler som den kritiske grænse. Dvs. der er brug for, at lande og industrier melder flere reduktioner ind!
I morgen aften en ny blog fra konferencens første dag. Indtil da anbefales I at læse to artikler af Jens Ramskov fra Ingeniøren, som giver en god baggrund for at forstå topmødet - bl.a. fra videnskabens side.
a) "Derfor rokkes der ikke ved to-graders målet (om det videnskabelige)"
b) Global klimaaftale bliver kun et skridt på vejen (om en mulig aftale, der ikke vil tilfredsstille forskernes forhåbninger).
