Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Et kig ind i et feministisk hackerspace med Stefanie Wuschitz

19. juni 2020 kl. 15:26
Artiklen er ældre end 30 dage

Stefanie Wuschitz arbejder i krydsfeltet mellem forskning, kunst og teknologi med særlig fokus på kritiske mediepraksis, herunder feministisk hacking, open source-teknologi, peer-produktion. Hun bor og arbejder i Wien, Østrig, men har uddannet sig og arbejder internationalt. I 2006 fik hun sin MFA i Transmedia Arts, hvorefter hun flyttede til New York City og afsluttede sin kandidat ved det anerkendte TISCH School of the Arts ved New York University. Senere flyttede hun tilbage til sin hjemby, Wien og grundlagde i 2009 det feministiske hackerspace og kunstkollektiv Mz * Baltazars laboratorium.

Illustration: Stefanie Wuschitz.

Hun har siden suppleret sin praksis inden for kunst og teknologi med en ph.d.- afhandling med titlen “Feminist Hackerspaces” ved Wiens Tekniske Universitet. Hun har de senere år haft forsknings- og post-doc-stillinger ved University of Applied Arts Wien, Wien University of Technology, Michigan University, Universität der Künste Berlin og er i øjeblikket projektleder for et forskningsprojekt med titlen “Feminist Hacking. Building Circuits as an Artistic Practice” tilknyttet Academy of Fine Arts Wien. Samtidig arbejder hun på andre kunstneriske forskningsprojekter, f.eks. om digitalisering og feminisme i Indonesien samt på at udstille egne kunstværker rundt om i verden.
Illustration: Stefanie Wuschitz.

1.Hvad finder du spændende ved teknologi lige nu?

Lige nu arbejder jeg på tre projekter, der optager mig meget. Det første heder “Tale of Delusion”, hvor vi anvender kunstig intelligens på nye, etiske måder. Kunstig intelligens afspejler vores samfund, så det er vigtigt at udvikle kunstig intelligens med stærke etiske værdier.

Det andet projekt hedderer “Feed the troll”. Vi har bygget en bot, der er trænet til at kunne genkende diskriminerende adfærd på twitter, dvs. at robotten svarer på kommentarer, der er fornærmende. Projektet er i udviklet samarbejde med Klara Rabl.

Illustration: Stefanie Wuschitz.

Sidste projekt som jeg har fokus på lige nu er “Feminist Hacking”. Sammen med kunstner og PhD Patricia Reis har jeg modtaget et forskningslegat fra den østrigske videnskabsfond, så i løbet af de kommende tre år skal vi arbejde undersøge feministisk hacking og feministisk hardware som et medie til at skabe rum for flere mulige kunstneriske udtryk for kvindelige kunstnere. Målet er at etablere feministisk hacking som en strategi og metode for frigørelse inden for kunst, videnskab og teknologi. Projektet vil forhåbentligt svare på spørgsmålet “Hvad er feministisk hardware?”

Illustration: Stefanie Wuschitz.

2.Hvorfor eller hvordan valgte du den her vej?

Det kom ud af følelsen af at være i en marginaliseret position som kvinde. Kunst og teknologi blev på hver deres måde vejen ud af den position.

3.Hvad har været din største fejltagelse det seneste år og hvad lærte du af det?

Min udfordring er at italesætte personlige udfordringer i projekter. Gennem årene har jeg lært, at jeg skal være hurtigere til at italesætte de problemer, jeg oplever. Jeg har fået mere mod til at tale med de mennesker, jeg samarbejder med og ikke være bange for konflikter.

4.Hvad er din største daglige teknologiske udfordring?

Dyre komponenter! Hardwarekomponenter er ofte dyre og meget skrøbelige. Jeg eksperimenterer meget med hardware og der kan så let ske noget med det man arbejder med. En forkert linje kode, kan ødelægge hardware. Det sker særligt, hvis jeg er nervøs inden en performance og lige skal lave en enkelt ændring, det er virkelig skrøbeligt.

Illustration: Stefanie Wuschitz.

5.Hvad forestiller du dig sker inden for teknologi de kommende fem år og det næste årti?

Jeg voksede op med tanken om det frie internet! Nu er det stedet, hvor kvinder diskrimineres mere end noget andet sted. Der er behov for at internettet bliver reguleret, så de regler, der er i det omgivende samfund også gælder online. Det håber jeg sker i den kommende tid.

6.Hvad har været dit favorit-projekt indtil nu og hvorfor?

Jeg har været med til at grundlægge Mz Baltazar’s lab i Wien, Østrig og det er nok her, hvor jeg har været i stand til at realisere mange af mine visioner - sammen med de andre. Mz Baltazar’s Lab sigter mod at skabe en kultur med frygtløs skabelse. Et miljø, der fremmer kreativitet, aktivisme og provokerende tankegang! Vi forsøger at opbygge et tilgængeligt, inkluderende, åbent, sikkert og radikalt rum, hvorfra vi kan udvikle sig som mennesker og som samfund. Open Source Technology er roden til vores filosofi, den giver os mulighed for at dele og samarbejde uden begrænsninger. Vi har brug for dette rum til at eksperimentere med ting som køn, hardware eller os selv. Du kan støtte Mz. Baltazars Laboratory på Patreon her: https://www.patreon.com/mzbaltazarslaboratory

7.Hvad skal vi holde øje med i fremtiden?

Demokrati er endnu mere skrøbeligt end hardware. Så det vi skal være mest opmærksomme på i fremtiden er at vi skal tage vare på vores demokrati. Alle skal have lige adgang til sundhed og teknologi.

Illustration: Stefanie Wuschitz.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs mere om Stefanie Wuschitz her:

Hjemmeside: https://grenzartikel.com/projects/

Mz. Baltazars Laboratory: https://www.mzbaltazarslaboratory.org/

Patreon - Støtte Mz. Baltazars Laboratory: https://www.patreon.com/mzbaltazarslaboratory


Greater Spaces er en blog af Majken Overgaard og Vanessa Julia Carpenter, hvor vi udvider fortællingen om, hvad teknologi er, og hvem der skaber den. Vi taler med danske og internationale kvindelige rollemodeller inden for teknologi og indimellem disse interviews deler vi info om de mest interessante ting, der sker omkring os - med fokus på diversitet.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger