Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Energiproblemet i Riddernes Dal

4. april 2015 kl. 16:1022
Artiklen er ældre end 30 dage

Af hensyn til, at observatoriet starter i mobil form (men med fast stade), har jeg måttet vælge et andet område end det ved Nuraghe Ruiu. Der mangler ganske simpelt helt plane områder at placere teleskoperne på i nærheden af den bygning, jeg ellers havde fået lovning på, jeg måtte anvende som depot. Desuden er træerne for høje de steder, hvor teleskoperne rent faktisk ville kunne anbringes. Det nye område hedder Sa Chea De Acchettores - Riddernes Dal.

Her er et stykke helt plant terræn uden bevoksning af høje træer, ergo med frit himmeludsyn i alle retninger. På jordloddet ligger en lille bygning, der kan anvendes til deponering af observatoriets materiel og om nødigt som kontor. Bygningen er omgivet af et stengærde i ca. en meters højde, og med en lille reparation af lågen kan området lukkes helt af, så man holder vildsvinene ude.

Jeg besøgte området tirsdag d. 31. marts sammen med Seneghes borgmester og en af de ansatte i kommunaladministrationen, samme dag som jeg transporterede det første teleskop til Seneghe. Jeg havde til hensigt at lave en prøveopstilling, men da jeg ikke kunne få nøglen til bygningen udleveret samme dag, valgte jeg at vente, så jeg slipper for at skulle flytte teleskopet frem og tilbage flere gange. Ansøgningen om lån af jordloddet med tilhørende bygninger er indgivet, og jeg håber på en hurtig sagsbehandling.

Illustration: Privatfoto.

Den lille bygning i Sa Chea De Acchettores.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når man vælger at placere et observatorium på en bjergside, kan man godt regne med, at infrastrukturen vil være mangelfuld, så man bliver nødt til at finde løsninger, der tillader uafhængighed af centrale forsyningsnet.
Det er da også tilfældet her. I første omgang skal en energikilde findes. Teleskopernes drev (ukendt strømforbrug, kan også drives af 8 C-batterier), kølede CCD-kameraer (~25 w pr. stk.) og laptops (~40 w pr. stk., højt sat) skal alle forsynes med strøm i op til (maks.) 8 timer ad gangen.

Den første måneds tid kommer jeg til at nøjes med et enkelt teleskop, ét CCD-kamera og to laptops, så jeg skyder på højst 120 w strømforbrug. Til at dække dette behov har jeg indkøbt en Power Station Pro fra Geoptik og et 100 Ah 12 V-batteri. Omtalte Power Station er grundlæggende bare en værktøjskasse med hjul, hvor låget er ombygget til at indeholde en DC/AC-inverter og nogle strømudtag. Denne model har fire 12 V-cigarettænderudtag, to 220 V stikkontakter, en 5 V USB-port og et 12 V bøsningsudtag (hedder det vist ikke), og endelig et stik til opladning med 220 V AC, der også anvendes til jordspydskontakt under afladning.

Power Station Pro fra Geoptik.

Det eneste indhold i den store kasse er et 100 Ah 12V-batteri.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis der eventuelt er nogen, der har erfaringer med at hælde fotovoltaisk strøm på bilbatterier, hører jeg gerne fra jer - jeg vil nemlig gerne slippe for at skulle tænke på at få batteriet ladet op hver dag.

Så snart det lykkes mig at få fingre i nøglerne til bygningen i Sa Chea De Acchettores, laver jeg den længe ventede prøveopstilling og planlægger et first light-arrangement.

I mellemtiden skal jeg ikke undlade at minde om, at hvis man alligevel er på Sardinien i sommerferien, så arrangerer jeg observationsnætter og 5-dageskurser i praktisk astronomi - se mere her: https://peraspera-adastra.it.

22 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
21
7. april 2015 kl. 14:01

Husk at kapaciteten i et blybatteri er meget afhængig af temperaturen. Ved 0 grader celsius er kapaciteten nede på 50%.

Power Station Pro leveres uden batteri, blot med en formaning om kun at anvende batterier af højeste kvalitet. Så vidt jeg kan bedømme er det meget normalt at anvende bilbatterier til denne applikation, men det kan godt være, jeg trækker lidt for meget strøm til, at det vil virke godt. Driftstemperaturen for batteriet er forventeligt mellem 5 og 25 grader Celsius. Jeg skal nok anskaffe et forbrugsbatteri, hvis det viser sig, du får ret - tak for tippet!

20
7. april 2015 kl. 12:35

Du kan ikke benytte et startbatteri til denne applikation. Det er ikke designet til lav strøm og dybe afladninger. Køb et forbrugsbatteri til det. Igen kan du se på hvad marinefolket benytter. Husk at kapaciteten i et blybatteri er meget afhængig af temperaturen. Ved 0 grader celsius er kapaciteten nede på 50%.

19
5. april 2015 kl. 21:24

En laderegulator er påkrævet. Dels sørger dels for at blyaccumulatoren ikke overlades dels at den ikke aflades for dybt (men powerstation sørger selv for dette) Der er temperaturkorrektion. Vigtigt for effektiviteten er for de gode regulatorer med MPPT at de omsætter størstedelen af den effekt der genereres i solcellemodulet til ladestrøm til accumulatoren. Spændingen der leveres fra solcellemodulet er mest afhængigt af lysindstrålingen, dvs. Den varierer og der kræves en bestemt spænding for at generere en ladestrøm der passer for en blycelle accumulator. Det er det den sørger for, både hvis den primært leverede spænding er for lav eller for høj. Derfor slipper du næppe under 1k kr for en regulator og 1-2 k. kr For et godt solpanel. Mvh OleV

17
5. april 2015 kl. 20:03

Alt hvad jeg siger er som blot at det kan kraftigt anbefales at tænke sig godt om og sikre sig fordi omkostningerne ellers er for store. Enig i at man skal tro på det gode i gode mennesker, men det er som bekendt ikke hele historien i dagens Europa! Håber du finder en god måde at gøre tingene på. ;-)

Rigtig meget held og lykke med dit projekt som jeg følger med interesse og spænding. Håber det bliver den success du drømmer om!

Med astronomisk høflighed, Klaus

16
5. april 2015 kl. 19:57

Helt ærligt, Jens! Din godtroenhed og total mangel på omtanke i dette tilfælde er direkte skræmmende! Selvfølgelig sørger du for at have fuldstændig styr på sikker opbevaring og forsikringer før du overhovedet placerer noget som helst af værdi et sted hvor der er den mindste tvivl om at de rette forholdsregler er taget.

Godtroenhed betyder 'tro på det gode i medmennesket' (godt nok på trods af mangel på beviser for dets eksistens) - den vil jeg da gerne have lov at beholde ;-) - men spøg til side, så længe jeg kan argumentere for, at opbevaringen er midlertidig, dækker min indboforsikring udstyret (op til 12 måneder ved opbevaring uden for hjemmet), også uden, jeg behøver en særaftale med forsikringsselskabet. Men du har helt ret i, at tabt arbejdsfortjeneste ikke er dækket. Jeg deponerer dog ikke alle teleskoper og alt udstyr i bygningen, så jeg vil altid have en backup, hvis der skulle ske et indbrud...ergo vil det ikke være helt den katastrofe, du lægger op til.

15
5. april 2015 kl. 19:22

Helt ærligt, Jens! Din godtroenhed og total mangel på omtanke i dette tilfælde er direkte skræmmende! Selvfølgelig sørger du for at have fuldstændig styr på sikker opbevaring og forsikringer før du overhovedet placerer noget som helst af værdi et sted hvor der er den mindste tvivl om at de rette forholdsregler er taget.

Hvis du mister dit udstyr uden at have det forsikret ryger hele dit projekt på gulvet og det eneste du står tilbage med er en meget meget lang næse og et stort værditab. Skulle udstyret rent faktisk være forsikret får du en del af værdien tilbage igen når du efter laaaang tid er færdig med at skændes med forsikringsselskabet om hvor lidt de mener de kan nedværdige sig til at betale dig. Tænk på hvor mange kurser du kunne have holdt i den periode, hvor mange frustrationer Cirkus Forsikring (TM) koster og sammenlign det med hvor mange penge og hvor meget tid du sparer ved at have styr på dine sager!

Vel er det besværligt at skulle slæbe rundt på tungt udstyr men det er faktisk god motion så længe der er styr på hensigtsmæssige arbejdsstillinger.

Det er meget tydligt at en Herr Bilgrav bør sætte sig tilbage til skrivebordet for at gentænke værdibevarelse og fysiske rammer mens dette stadigvæk giver mening.

Jeg skal beklage den direkte tone!

13
5. april 2015 kl. 18:25

Det er ikke muligt, vil jeg hævde, at få en pickup-truck placeret foran bygningen på en måde, så man kan undgå at køre ind i stengærdet, hvis man forsøger sig med sådan et stunt.

Umiddelbart vil jeg tro, tyve ville være mere interesserede i genstande, der er nemmere omsættelige end teleskoper er?

Jeg har endnu ikke været i kontakt med noget forsikringsselskab om opbevaringen af materiel, men hvis bygningen er aflåst, tilgitret og udført i kampesten, kan de vel næsten ikke nægte mig at forsikre det?

Så afsidesliggende er bygningen heller ikke - det tager omkring 10 minutter at komme dertil fra Seneghe, hvor der ligger en Carabinieri-station - og hvis man skal køre på en ordentlig vej, er der kun samme vej ned fra bjerget, som man kom op.

Jeg har ikke inspiceret tagstenene - det skal jeg huske at gøre, når jeg kommer derop næste gang.

12
5. april 2015 kl. 18:06

Hvad angår ladning med temperaturregulering, så ved jeg ganske simpelt ikke nok om det...manualen angiver, at såvel opladning som afladning vil blive afbrudt, hvis temperaturen stiger over 45 grader, men jeg går ikke ud fra, det er det, du mener?

Ladespændingen for blybatterier angives typisk for 20 eller 25 grader celcius, afhængig af hvilken side af atlanten man er på.

Hvis temperaturen når under 10-15 eller over 30-35 grader bør ladespændingen justeres op/ned efter temperaturen, af hensyn til batteriets levetid.

Nogle solcelle-laderegulatorer gør dette, andre gør ikke, forskellen er om batteriet lever 2-3 år eller 5-10 år.

11
5. april 2015 kl. 18:05

100 Ah x 12 V = 1200 W
8h * 120 W = 960 W

Tror, du mener Wh ;-). Power Station'en indeholder en adladningssikring, der sørger for, at batteriet ikke kommer 'for dybt ned'. Strømforsyningen slår fra, hvis batteriets spænding falder under en grænseværdi. Laptops har jo også indbyggede batterier, der gerne skulle kunne holde i mindst 3-4 timer, så jeg kan jo evt. nøjes med at føde dem strøm 5 timer. Teleskopernes drev kan som sagt også forsynes med batteristrøm fra C-batterier indsat i monteringsgaflen. Så jeg kan reelt nøjes med 25 W x 8 h + 40 W x 2 x 5 h = 600 Wh til at starte med. Jeg tror i øvrigt også, laptop-forbruget er ret højt sat - ved at stille på strømsparingsindstillingerne, kan man sikkert nå ned omkring 15-20 W.

10
5. april 2015 kl. 17:44

100 Ah, 12 V batteri.. Og et forventet forbrug i 8 h af 120 W...

100 Ah x 12 V = 1200 W 8h * 120 W = 960 W

Kan batteriet holde til at blive afladet så meget hver dag? Jeg ved godt det er det maksimale forbrug, men jeg ville anbefale 130-140 Ah, (1560 W-1680 W) så batteriet maksimalt bliver 60-70 % afladt hver dag...

9
5. april 2015 kl. 17:42

Hvis du har forslag til bedre sikring, hører jeg dem gerne.

Jeg er ikke ekspert i tyverisikring, så jeg foreslå du konsulterer en sådan, inden du offentilggør alt for vidt og bredt hvad du har tænkt dig at opbevare i disse bygninger.

Hvad siger forsikringsselskabet?

Mit ydmyge forslag går mere i retning af at opbevare grejet et sted, hvor der er folk (og politi) indenfor rækkevidde når tyverialarmen går. Hvis den viste bygning ligger meget afsides, så er tyvene jo over alle bjerge, inden nogen kan nå at være fremme.

Hvis tyvene møder op i en kassevogn eller større pickup, så antager jeg det ikke tager dem mange øjeblikke at rykke hverken døren eller stålgitteret ud af murværket, med bilens inerti.

Hvor let er det at fjerne tagstene og kravle ned?

Jeg formoder at du bygger væsentlige dele af observatoriet i jernbeton, eller at der bor/opholder sig folk i nærheden, når det ekviperes med dyrt inventar.

8
5. april 2015 kl. 17:19

Hvad du end gør, så sørg for at have en sikring så tæt på batteriet som det overhovedet kan lade sig gøre.
Du bør også kraftigt overveje at derude skal batteriet helst lades med temperaturregulering, forskellen på koldt og varmt vejr er langt udenfor "indendørs" specifikationen.

Der er sikringer indbygget i 'strømtavlen', så det burde være sikkert nok. Hvad angår ladning med temperaturregulering, så ved jeg ganske simpelt ikke nok om det...manualen angiver, at såvel opladning som afladning vil blive afbrudt, hvis temperaturen stiger over 45 grader, men jeg går ikke ud fra, det er det, du mener?

7
5. april 2015 kl. 17:10

Jens - er det ikke lidt letsindigt at berette offentligt om at du har tænkt dig at anvende en afsides beliggende bygning som den viste som depot for dit dyre (og for visse typer måske lidt for spændene) grej?

Bygningen bliver sikret så godt som overhovedet muligt. Som det måske fremgår af billedet, er der stålgitter for vinduet - døren bliver bedre sikret, når jeg får adgang til bygningen. Der vil også blive installeret en alarmanordning. Hvis du har forslag til bedre sikring, hører jeg dem gerne.

6
5. april 2015 kl. 16:30

Jens - er det ikke lidt letsindigt at berette offentligt om at du har tænkt dig at anvende en afsides beliggende bygning som den viste som depot for dit dyre (og for visse typer måske lidt for spændene) grej?

5
5. april 2015 kl. 16:16

Hvad du end gør, så sørg for at have en sikring så tæt på batteriet som det overhovedet kan lade sig gøre.

Du bør også kraftigt overveje at derude skal batteriet helst lades med temperaturregulering, forskellen på koldt og varmt vejr er langt udenfor "indendørs" specifikationen.

4
5. april 2015 kl. 15:30

Det lyder som et fornuftigt forslag - jeg gør et forsøg.

3
5. april 2015 kl. 13:20

Bådfolket (og dem må der være mange af på Sardinien) har samme problem som dig, så der findes mange løsninger.

Start med at søge "solar panel boat" på ebay.co.uk og du får en ide om hvad man kan få af hyldevarer og hvad det cirka koster. Kør så ned til din lokale større marina og snak med udstyrshandleren.

2
5. april 2015 kl. 11:28

Tak for forslaget, Ole - jeg er lige ved at undersøge hos producenten, hvad mulighederne er for at forbinde Power Station Pro direkte med et 12 V solcellepanel - den har et indbygget relæ, der sikrer mod overopladning.

1
5. april 2015 kl. 10:49

Har erfaring fra soldrevet let modificeret køleskab på 12V via inverter. Jeg foreslår en standard solcelle på 200 -250W, En laderegulator med MPPT. De helt billige PWM er ikke effektive til standard solcellerne, der er de mest økonomiske. Kig f.eks hos Viva energi eller Kerychip. Mvh. OleV