Energiproblemet i Riddernes Dal
Af hensyn til, at observatoriet starter i mobil form (men med fast stade), har jeg måttet vælge et andet område end det ved Nuraghe Ruiu. Der mangler ganske simpelt helt plane områder at placere teleskoperne på i nærheden af den bygning, jeg ellers havde fået lovning på, jeg måtte anvende som depot. Desuden er træerne for høje de steder, hvor teleskoperne rent faktisk ville kunne anbringes. Det nye område hedder Sa Chea De Acchettores - Riddernes Dal.
Her er et stykke helt plant terræn uden bevoksning af høje træer, ergo med frit himmeludsyn i alle retninger. På jordloddet ligger en lille bygning, der kan anvendes til deponering af observatoriets materiel og om nødigt som kontor. Bygningen er omgivet af et stengærde i ca. en meters højde, og med en lille reparation af lågen kan området lukkes helt af, så man holder vildsvinene ude.
Jeg besøgte området tirsdag d. 31. marts sammen med Seneghes borgmester og en af de ansatte i kommunaladministrationen, samme dag som jeg transporterede det første teleskop til Seneghe. Jeg havde til hensigt at lave en prøveopstilling, men da jeg ikke kunne få nøglen til bygningen udleveret samme dag, valgte jeg at vente, så jeg slipper for at skulle flytte teleskopet frem og tilbage flere gange. Ansøgningen om lån af jordloddet med tilhørende bygninger er indgivet, og jeg håber på en hurtig sagsbehandling.
Den lille bygning i Sa Chea De Acchettores.
Når man vælger at placere et observatorium på en bjergside, kan man godt regne med, at infrastrukturen vil være mangelfuld, så man bliver nødt til at finde løsninger, der tillader uafhængighed af centrale forsyningsnet.
Det er da også tilfældet her. I første omgang skal en energikilde findes. Teleskopernes drev (ukendt strømforbrug, kan også drives af 8 C-batterier), kølede CCD-kameraer (~25 w pr. stk.) og laptops (~40 w pr. stk., højt sat) skal alle forsynes med strøm i op til (maks.) 8 timer ad gangen.
Den første måneds tid kommer jeg til at nøjes med et enkelt teleskop, ét CCD-kamera og to laptops, så jeg skyder på højst 120 w strømforbrug. Til at dække dette behov har jeg indkøbt en Power Station Pro fra Geoptik og et 100 Ah 12 V-batteri. Omtalte Power Station er grundlæggende bare en værktøjskasse med hjul, hvor låget er ombygget til at indeholde en DC/AC-inverter og nogle strømudtag. Denne model har fire 12 V-cigarettænderudtag, to 220 V stikkontakter, en 5 V USB-port og et 12 V bøsningsudtag (hedder det vist ikke), og endelig et stik til opladning med 220 V AC, der også anvendes til jordspydskontakt under afladning.
Power Station Pro fra Geoptik.
Det eneste indhold i den store kasse er et 100 Ah 12V-batteri.
Hvis der eventuelt er nogen, der har erfaringer med at hælde fotovoltaisk strøm på bilbatterier, hører jeg gerne fra jer - jeg vil nemlig gerne slippe for at skulle tænke på at få batteriet ladet op hver dag.
Så snart det lykkes mig at få fingre i nøglerne til bygningen i Sa Chea De Acchettores, laver jeg den længe ventede prøveopstilling og planlægger et first light-arrangement.
I mellemtiden skal jeg ikke undlade at minde om, at hvis man alligevel er på Sardinien i sommerferien, så arrangerer jeg observationsnætter og 5-dageskurser i praktisk astronomi - se mere her: https://peraspera-adastra.it.
