Efteruddannelse: Specialist eller generalist?
På et eller andet tidspunkt træffer alle ingeniører, direkte eller indirekte, et valg om at blive specialist eller generalist.
Oplagt er det, at valg af job og jobskifter i vid udstrækning definerer, om man går den ene eller anden vej. Arbejder man primært med den dybe faglighed og er go-to-eksperten på de tekniske og videnskabelige områder, er man specialist. Arbejder man primært med planlægning, koordinering og styring af opgaver, projekter og medarbejdere, er man generalist.
Inden man skifter job (eller funktion hos samme arbejdsgiver), har man givetvis gjort sig nogle tanker om, hvad man er drevet af, og hvilke typer af arbejdsopgaver der giver mest energi. Ligeledes, hvis man er lidt forudseende, har man gødet jorden og egne kompetencer for at kunne drive karrieren i den ønskede specialist- eller generalistretning.
Kompetenceudvikling kan ske på mange måder, men efteruddannelse er en væsentlig kilde hertil, f.eks. igennem kurser og workshops. Dvs. man må vælge sin efteruddannelse - som ens arbejdsgiver forhåbentlig tilbyder og tilskynder til - med omhu og med tanke på, hvad fremtiden på karrierefronten gerne måtte bringe.
Jeg startede i begyndelsen af året min post-DTU faglighed, da jeg begyndte i nyt job hos TICRA. På den ene side, som jeg forklarede, løser jeg i grove træk de samme ligninger, som jeg gjorde på DTU; på den anden side er jeg startet i en helt ny industri, hvorfor der har været rigeligt at lære og læse op på.
Derudover tilkom det mig at deltage i et kursus hos det Europæiske Rumagentur som en introduktion til min nye faglighed. Så efteruddannelsen startede fra første færd i mit nye job.
Nu tænker jeg på det næste kursus, og jeg har et rigtigt nørdet specialistkursus i kikkerten. Det vil give mig endnu mere dybde i min faglighed, og det vil - er min chef og jeg enige om - komme både mig og TICRA til gode.
Men jeg holder lige hestene lidt - for burde jeg overveje noget bredere, noget mere generelt? Et generalistkursus?
Jeg er lige nu, samtidig med mine specialistopgaver, også projektleder på et internt TICRA-projekt. Her er det mig, som holder snor i alle dele og ender af projektet, koordinerer møder, indsamler information samt udarbejder tidsplaner - mens det i grove træk er alle andre projektdeltagere, der er faglige specialister. Så burde jeg f.eks. overveje et kursus i projektledelse i stedet?
Jeg bilder mig på den ene side ind, at jeg sagtens kan løse denne opgave uden at tage et kursus. Og på den anden side har jeg også respekt for, at generalistkompetencer ikke nødvendigvis bare kommer af sig selv, men må erhverves, f.eks. igennem kurser.
Så hvilke erfaringer har I med valg af efteruddannelse? Er I gået mere efter specialist- eller generalistkurser? Og hvorfor?
