Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Eduroam er pisse smart

27. oktober 2012 kl. 09:018
Artiklen er ældre end 30 dage

Når jeg (og andre studerende og ansatte) til daglig forbinder til trådløst internet på DTU, kan det gøres via Eduroam. Navnet er en forkortelse for Education Roaming, og servicen er udviklet til universiteter og forskningsinstitutioner verden over.

Idéen er, at man, uanset hvilket universitet man befinder sig på, kan benytte internet. Alle universiteter har trådløst internet, så når man er på sit hjemmeunivetsitet, er gevinsten ikke markant. Men når man eksempelvis besøger kolleger eller i anden kontekst befinder sig på et andet universitet, er det smart, at man helt gnidningsfrit kan forbinde til internet via Eduroam.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jeg har hidtil aldrig anvendt Eduroam andre steder end på DTU, men i denne weekend besøger jeg min bror, som læser på et universitet i Basel, Schweiz. Han er så heldig at have undervisning om lørdagen, og jeg er taget med til universitetet - som har Eduroam. Jeg har derfor for første gang virkelig indset, at Eduroam er pisse smart.

Så hvis du af den ene eller anden grund ikke benytter Eduroam på dit universitet, har du hermed endnu en grund til at begynde at bruge det.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
26. maj 2013 kl. 20:14

Selv i Arlanda, lufthavnen ved Stockholm, kan man koble op til internet via Eduroam. Det er genialt.

2
29. oktober 2012 kl. 09:19

Jeg har fået nedenstående svar fra DTUs GBar Support:

"du burde også skrive, at hvis man bruger eduroam, så er netværkstraffiken krypteret, i modsætning til de mange andre åbne eller halv-åbne net på universiteterne (fx 'dtu' på DTU).

  • mht OS X 10.7 aka Lion: yeps, der har været problemer i starten, men vi har ikke hørt fra Mac brugerne siden en gang i foråret (april?) - så vi antager at problemet er løst. Om det skyldes en fix i Mac OS X eller en ændring DTU har lavet på wireless infrastrukturen i løbet af foråret ved vi ikke - men som sagt ingen henvendelser om problemer siden.
  • mht til kommentaren "Det sker samtidig for alle mac-brugere og IT-supporten er temmelig ligeglad": vi var og er langt fra ligeglad - i hvert fald hvad G-bar supporten angår. Vi har forsøgt at komme i kontakt med Apple (nærmest umuligt) og også talt med DTUs netværk support. Problemet var, at vi fungerede som bindeled mellem to support afdelinger, uden at have en reel inflydelse. Vi har også lavet en mailing liste for de berørte Mac brugere, og opfordret dem til at bidrage, fx med at teste løsningsforslag, men bortset fra 2-3 brugere har der ikke været den store samarbejdsvilje."
2
28. oktober 2012 kl. 22:16

Det skete et par gange om dagen for alle mac-brugere med OSX 10.7 synkront. Dvs. samtlige mac computere gik ned samtidig, flere gange om dagen. Problemet eksisterede kun når man benyttede Eduroam på DTU, ikke andre netværk og ikke Eduroam andre steder. Problemet er kort beskrevet nederst på siden her:
<a href="https://gbar.dtu.dk/wiki/Using_eduroam_on_MacOS_Lion">https://gbar.dtu…;

Okay, jeg kan se, at jeg kører OS X 10.6 - så det er givetvis derfor, at jeg ikke har oplevet problemet.

Jeg har netop skrevet til GBar Support for at høre, om de er klar over problemet, at den foreslåede work around tilsyneladende ikke virker.

2
28. oktober 2012 kl. 22:08

Jeg har brugt Eduroam på min egen Macbook på DTU i over to år, og jeg har ikke én eneste gang oplevet det, du beskriver. Hvor ofte er det sket for dig?

Det skete et par gange om dagen for alle mac-brugere med OSX 10.7 synkront. Dvs. samtlige mac computere gik ned samtidig, flere gange om dagen. Problemet eksisterede kun når man benyttede Eduroam på DTU, ikke andre netværk og ikke Eduroam andre steder. Problemet er kort beskrevet nederst på siden her:https://gbar.dtu.dk/wiki/Using_eduroam_on_MacOS_Lion

Den foreslåede work-around på siden har desværre ingen effekt.

Jeg skal ikke kunne sige om problemet er blevet løst siden hen. Jeg er nemlig blevet færdiguddannet så jeg har faktisk slet ikke min daglige gang der mere. Men måske problemet blev løst med 10.8, who knows?

Anyway, så er jeg helt enig med dig Jakob. Eduroam er genialt.

2
28. oktober 2012 kl. 18:40

Det eneste sted det virker meget dårligt er på DTU hvis man bruger mac. Så går hele computeren ned efter lidt brug med hvad der svare til blå-skærm i windows, så der skal genstartes. Det sker samtidig for alle mac-brugere og IT-supporten er temmelig ligeglad. Men uden for DTU er det super smart.

Jeg har brugt Eduroam på min egen Macbook på DTU i over to år, og jeg har ikke én eneste gang oplevet det, du beskriver. Hvor ofte er det sket for dig?

2
28. oktober 2012 kl. 16:46

Jeg har benyttet det i både Island, Norge, Sverige og USA samt på flere danske universiteter og universitetsbiblioteker. Det virker fantastisk.

Det eneste sted det virker meget dårligt er på DTU hvis man bruger mac. Så går hele computeren ned efter lidt brug med hvad der svare til blå-skærm i windows, så der skal genstartes. Det sker samtidig for alle mac-brugere og IT-supporten er temmelig ligeglad. Men uden for DTU er det super smart.

2
27. oktober 2012 kl. 16:17

Og at man har WIFI på alle KU/CBS/ITU mm læsesale i KBH (i DK!) out of the box...

2
27. oktober 2012 kl. 12:39

Jeg var på ferie i amsterdam i sommeren. Af en eller anden grund havde jeg ikke slukket for WiFi, og da vi spiste frokost på en Café fik jeg pludselig mails, fordi der tilfældigvis var et fakultet ved siden af cafeen. Det er lækkert at man ikke skal lave alt muligt opsætning når man besøger nye steder - det fungerer bare.. :)