Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Der skal være plads til at lege

13. november 2018 kl. 10:0010
Artiklen er ældre end 30 dage

Pænt goddag til jer alle og velkommen til Steen’s Kælderlab.

Jeg har fået denne fantastiske mulighed for at dele nogle af de dimserier, jeg bedriver i min kælder, med jer og vil da lige starte ud med en lille præsentation:

Jeg er civilingeniør og arbejder i min hverdag i telesektoren hvor jeg er åndelig leder for en stak nørder i net udviklingsafdelingen i Fullrate. Jeg elsker data og har generelt en legende tilgang til mit arbejde. Det har resulteret i nogle sjove projekter gennem årene, f.eks.: Hvordan trivielle data i store mængder kan give ny indsigt.

Men denne blog skal ikke handle om hvad jeg laver, når jeg er på arbejde. Nej denne blog skal handle om hvad der sker når jeg kommer hjem og sniger mig ned i kælderlabbet. Jeg er sådan indrettet at jeg ikke rigtig kan slukke for nørd-kontakten når jeg har fri og derfor er jeg som regel altid i gang med et eller andet projekt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skal jeg være ærlig, så er det ikke helt korrekt: Jeg har altid gang i en hel masse parallelle projekter, for det er også sådan at jeg har svært ved at gøre mig færdig, og der popper hele nye spændende ting ind fra højre ?

Dybdegående tilgang

Jeg elsker at formidle viden og i denne medieinficerede tid er jeg derfor hoppet med på bølgen som en af disse nymodens ”Youtubere” hvor jeg driver kanalen Nørd’o’teket der fokuserer på diverse teknologier som folk afhænger af i hverdagen.

Jeg er generelt træt af overfladiske tests og har derfor en ret dybdegående tilgang til tests af diverse netværksdimser. En video om dette er typisk 40-60 minutter lang og jeg tør slet ikke tænke på hvor meget arbejde der er bag hver video…

Steen's naturlige habitat Illustration: Steen Garbers Enevoldsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er ikke nogen særlig planlægning bag de videoer der kommer. Det er drevet af hvad jeg lige roder med for tiden.

Her er et eksempel fra sommeren, hvor min interesse i skadesdyrsbekæmpelse pludselig peakede som følge af at jeg blev stukket af en hveps. Kombinationen af at være en kylling og en nørd gjorde at jeg udviklede en robot til formålet:

Remote video URL

Et andet eksempel er en hyggestund med et 100 år gammelt voltmeter som resulterede i en steampunk internethastighedsmåler:

Remote video URL

Autonom robot

Nok om fortiden – Nu skal vi se fremad, og jeg vil gribe et af mine forholdsvis nystartede projekter: Lav en platform til en autonom robot.

Det overordnede formål vil jeg ikke komme ind på endnu – det er ikke sikkert det nogensinde bliver til noget, men der er rigeligt kød på enkeltdelene så det skal nok blive sjovt, og jeg kan 100% garantere at fejl vil blive lavet og ting vil gå i stykker i processen!

Opgaven består i, at jeg skal designe en kørende platform som kan kortlægge og navigere i et hus. Dertil skal der benyttes en teknik kaldet SLAM (simultaneous localization and mapping) og jeg vil basere det på et LIDAR modul på samme måde som selvkørende biler. De moduler er faktisk ved at komme langt nok ned i pris til at almindelige dødelige nørder kan være med!

Men nu kommer jeg alt for godt i gang. Alt dette forudsætter jo at selve platformen er på plads, og det er hvad denne og de kommende posts i første omgang kommer til at handle om.

Det smarte ville nok være at tage udgangspunkt i noget eksisterende, f.eks. en robotstøvsuger og så bygge derfra. Men hvad er det sjove i det? Næ jeg vælger selvfølgelig den besværlige metode og designer noget op helt fra bunden. Så er man også sikker på at alle fejl 100% er ens egen skyld.

Jeg har valgt at bygge det op som et bæltekøretøj og i denne video kan I se projektets nuværende status hvor jeg har designet og printet selve bælterne og er i overvejelser om hvordan motorerne skal monteres. Skal der være udveksling eller direct drive, osv.

Remote video URL

Hermed mit første indlæg her på Ingeniøren. Jeg håber I vil med en tur i kælderen i ny og næ!

Nørd-hilsner fra Steen’s Kælderlab

10 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
20. januar 2019 kl. 12:28

Hej Steen Du bør lave nogle vejhjul, 2-4 stk som bærer vægten af robotten, Mit forslag er en Christie suspension med en form for torrisions affjedring, hvor det er en bladfjeder der virker som arm .https://en.wikipedia.org/wiki/Christie_suspensionDet vil gøre levetiden af både driv og koblings hjul væsentlig længre samt øge mobilitten op og ned over kanter. Selve styringen og friktionen er bedre med vejhjul. Vejhjulene skal ikke gå i indgreb i tand delen men styres med en enkelt tap i en center rille. Lav det evt 2 delt med et enkelt leje i midten, og samlet med 3-4 skruer. Lav evt nogle "sko" der kan monteres med en M4 skrue igennem bæltet.blødeog flade til indendøra brug, hårde og med tænder til udendørs brug.

9
18. november 2018 kl. 22:35

Velkommen og ja jeg bifalder også en sjov legende tilgang til problemløsning, og synes din tilgang til krigen mod bierne var sjov og humoristisk :-)

8
15. november 2018 kl. 22:21

Tusind tak for de ord, Jens. Det motiverer mig til at lave mere!

7
15. november 2018 kl. 22:20

Og den var endda sikkert mere effektiv end min! Den var sjov at lave og bruge, men jeg var ret skuffet over selve bekæmpelsesmidlet.

6
15. november 2018 kl. 09:24

var en del simplere. En insekt ketcher (højspænding) med tape rundt om knappen. Placeret lige uden for indgangshullet. velkommen.

4
14. november 2018 kl. 22:24

Steen, hjertelig velkommen, jeg glæder mig til at følge med (og måske bidrage). Vi ingeniører er jo alle legebørn inderst inde, selvom ikke alle indrømmer det :)

2
14. november 2018 kl. 15:23

En robot til at hente øl ville ikke være at foragte :)

3
14. november 2018 kl. 15:25

Haha det kunne være cool, men apropos "nødderne" så tænker jeg en laserbevæbnet, autonom robot indendøre kunne resultere i ristede nødder :P Jeg er ikke sikker på jeg har stor nok tillid til egne kodeevner til at tage chancen...

Iøvrigt - den norske lakse-lus-skyder er fantastisk godt fundet på!