I dag afholdt undervisere på DTUs fysik og nanoteknologi-uddannelse en workshop med fokus på identiteten for uddannelsen og med spørgsmålet om, hvad den gode fysik og nanoteknologi-ingeniør er.
Der var indlæg fra studerende på uddannelsen, fra en DTU-dekan, ligesom at jeg selv og tre andre tidligere teknisk fysik-/fysik og nanoteknologi-studerende på DTU, som alle i dag arbejder i industrien, var indbudt til at give vores bud på, hvad "den gode fysik-ingeniør" er og skal kunne.
Det er selvsagt svært på 15 minutter at give en komplet karakteristik af, hvad den gode fysik-ingeniør er og kan. Så jeg valgte at fokusere på fire aspekter, som har bragt mig til den spændende stilling, jeg har i dag, og som jeg bruger dagligt eller ugentlig i denne stilling:
Et solidt fundament inden for elektromagnetisme
Jeg arbejdede under min ph.d. på DTU med nanoteknologi og integrerede fotoniske chips og komponenter. Siden skiftede jeg felt og kom til at arbejde med rumteknologi, satellitter og satellitkommunikation.
Skiftet havde dog en fællesnævner i elektromagnetismen, som jeg begge steder dagligt arbejdede/arbejder med at analysere og finde løsninger til. De praktiske situationer er relativt forskellige, men den grundlæggende teori - elektromagnetismen - er den samme.
En god forståelse og intuition for (simple) matematiske modeller
Matematiske modeller er enhver fysikers vigtigste redskab og arbejdsmetode. Fysikere laver groft sagt ikke andet end at opstille og analysere matematiske modeller for fænomener i naturvidenskabelige og tekniske systemer.
Derfor er man som fysiker nødt til at lære at opstille, forstå og analysere matematiske modeller.
Den grundlæggende intuition skal opbygges igennem studier af idealiserede og simplificerede matematiske modeller. Det er også fint at kunne lave en kompliceret computersimulering og løse en mere realistisk model, men hvis ikke man har den grundlæggende intuition på plads, vil man være tilbøjelig til at tro på alt, hvad computeren spytter ud - uanset om det er korrekt eller meningsløst.
At kunne formulere sig kort og præcist på skrift
Som fysik-ingeniør vil man med stor sandsynlighed få behov for at skrive dokumentation, ansøgninger, rapporter, papers og meget andet. Og for at gøre alle disse tekster og dokumenter brugbare må man være i stand til at formulere sig kort og præcist på skrift.
Dette kan man godt læse tykke bøger om og tænke teoretiske tanker omkring, men grundlæggende lærer man det på én måde: Ved at øve sig, og øve sig og øve sig. Og så få feedback fra undervisere og vejledere til at skærpe teksten og fremstillingen.
Scripting: Efterbehandling og visualisering af data
Endelig kommer man som fysik-ingeniør på den ene eller anden måde til at arbejde med data, f.eks. fra målinger ude i felten, fra målinger i et laboratorium eller fra analyser og beregninger på en computer.
Disse data skal man kunne efterbehandle og visualisere, og dette gøres mest effektivt, hvis man er i stand til at scripte - f.eks. i Matlab eller Python.
Læs også: Burde Python erstatte Matlab på ingeniøruddannelserne?
Hvad er den gode fysik-ingeniør for dig?
Hvilke aspekter, fag, metoder, redskaber eller egenskaber ville du, hvis du skal fokusere på en enkelt eller nogle få, fremhæve for den gode fysik-ingeniør?
Læs også: Efteruddannelse: Specialist eller generalist?
Læs også: Den lille sorte bog med jobmuligheder for fysikere
