Kan du prale? Er I gode til at prale i din virksomhed?
Må man overhovedet prale?
Vi ingeniører skal være bedre til at fortælle de gode historier om vores ekspertise. Ingeniører er en mangelvare og hvis vi skal have flere til at uddanne sig som ingeniør, skal vi sprede mere stolthed omkring vores fag.
Det lyder banalt, og det er jo også banalt. Men som det ofte er tilfældet med selvindlysende udsagn, er det nemmere sagt end gjort. Så hvordan kan man sætte gang i den proces?
Pralekompetencerne
På min arbejdsplads, Geo, tog vi fat i pralekompetencerne helt konkret.
Vi samlede Geos ledelse og eksperter og bad dem svare på spørgsmålet: ”Hvordan bliver vi mere markante i markedet?” Opgaven var at sætte ord på hvad der gør os unikke, og formålet var at inspirere hinanden til at skabe mere stolthed omkring vores ydelser, i første omgang internt i virksomheden.
Jeg vidste, at nogle ville føle sig lidt pressede i denne gruppe af eksperter, ledere og direktøren, for det var ikke et hold vi plejede at samle på denne måde. For at det kunne blive en succes var jeg meget bevidst om, at jeg måtte skabe et rum, hvor barriererne ville blive brudt ned. Jeg ville også gerne arbejde med emnet på en måde, hvor alle havde lyst til at byde ind og hvor der blev skabt energi om emnet.
Legen
Vi må lege os frem til det her, tænkte jeg. Inderst inde ved vi godt, at vi kan en masse, men vi skal have sat ord på og sagt det højt. Det er først, når vi har sagt det højt, at vi rigtigt kan se det, før ordene er det bare fornemmelser. Translokutionaritet, som vores danske ledelsesfilosof Ole Fogh Kirkeby kalder det. Når vi har sat ord på det og sagt det højt, så har vi et afsæt til at danne stolthed og energi omkring det.
Hvordan leger man ordene frem, uden at holde øje med rigtigt og forkert, uden filter? Hvordan kommer man bare i flow?
Jeg tænkte på, da jeg som barn sad med mit Lego. Der løb timerne afsted, og mine hænder satte ord på og byggede det, mine tanker førte mig til. Jeg tænkte aldrig på, om det jeg byggede var rigtigt eller forkert.
Lego blev min hjælper
Vi startede med at alle byggede et tårn i Lego. Nogle havde bygget små tykke tårne og andre havde bygget høje tårne. Nogle havde valgt farverne bevidst og andre havde mere skelet til klodsernes form. Efter et stykke tid var der bygget 18 forskellige tårne.
Herefter interviewede vi hinanden i grupper om tårnene. Hvad skal den røde brik der? Hvorfor er dit tårn så lille og tykt? Og dit så højt og gult? Alle brikkerne havde en betydning og der var en fortælling om hvert eneste tårn.
Derefter skulle alle bygge det, vi er gode til i Geo. Det vi kan og gør.
Igen interviewede vi hinanden i grupperne. Hvad er vigtigt her?
Hvordan ser du Geo markere sig i markedet i dag? Hvad er vi kendt for? Byg videre på dit tårn, så det viser hvordan Geo markerer sig.
Diskussionerne handlede nu om, hvorfor der var forskel på det tårn, der viste hvad Geo er gode til og måden vi markerer os på i markedet.
Det blev nogle meget interessante diskussioner, og vi måtte putte låg på Legokasserne under diskussionerne, for det var svært at holde fingrene fra Legoen, da kasserne først blev åbent og legen kom i gang.
Tilbagemeldingerne
Vi har jo nogle roller, som vi alle sammen har defineret hinanden i. Med Legoen kom tungen på gled, var en af tilbagemeldingerne.
Vi fik skabt en smeltedigel af gode ideer, var en anden tilbagemelding.
Vi skal bare prale, sagde en tredje.
JA! For pokker, vi skal prale!
Pralebarometeret
Jeg tog hjem og byggede et pralebarometer. I pralebarometeret puttede vi pralekugler med initialer på dem der havde pralet. Vi lavede nogle sjove regler omkring pralekuglerne. Man kunne for eksempel kun tildele andre pralekugler og ikke lægge kugler i barometeret med sit eget navn. Vi gik faktisk og lyttede efter pral og gode historier.
Det har været en sjov måde at sætte fokus på alle de gode historier og jeg tror, vi fik grint hver gang der kom en kugle i pralebarometeret, sagde en kollega, da vi fejrede, at pralebarometeret var fyldt.
Hvordan arbejder I med pral?
Og kan vores tiltag inspirere dig?
Har du en ide til, hvordan vi kommer derhen, hvor vi kan fortælle højt og stolt om det vi laver, uden at føle, at vi praler? Hvor det at prale f.eks. mere handler om at være stolt af det man kan og det man tilfører virksomheden, og ikke mindst det man tilfører kunderne og samfundet.
Og endelig: hvor det fører til konkrete ændringer både bredt i organisationen og i ledelsen.
