I gamle dage fandtes der set af tegneskabeloner kaldet "Copenhagen Ship Curves", men ingen på internettet ved tilsyneladende hvorfor de hedder sådan.
Her er en side fra et gammelt produktkatalog:
Her er et billede af et sæt:
Det gode danske firma "Linex" var mere eller mindre grundlagt på sådanne kurveskabeloner, de havde varenumrene "A1", "A2", "A3" op til ca. "A41" men er faldet ud af produktsortimentet. I en kopi af et ældre katalog som Internettet har gemt, kan man på side 19 se produktserien:
Ordet "Original" kunne tyde på Linex havde en eller anden slags eneret eller førsteret på disse kurver ?
Men hvem har designet kurverne og hvornår ?
Hvilke kriterier er de designet efter, har de f.eks en matematisk basis ?
Jeg havde regnet med at finde nogle svar i Ingeniørens Kulturarv, men bortset fra nogle personalia noter om Ing. F. Duelund Nielsen er der intet at finde.
Hvem kender mere til historien ?
phk
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
På Jørgen Marcussens fremragende hjemmeside med maritime stikord www.jmarcussen.dk har jeg fundet følgende forklaring, som jeg anser for helt fyldestgørende:
Københavnersæt: Kurvelinealer til skibstegning bestående af godt og vel 40 skabeloner med forskellige kurver og bugter. Det skulle være konstrueret senest i 1817, da der fra dette år er bevaret et sæt, som har tilhørt skibsbygger Rasmus møller i Troense, og nu er det på H&S. Copenhagen set. [H&S62 p.143, Creating Shapes in Civil and Naval Architecture: A Cross-Disciplinary Comparison by Horst Nowacki and Wolfgang Lefèvre, Holland 2009, p.380f]
Med venlig hilsen / Best regards
Jakob Seerup Museumsinspektør / Curator
I 1807 mistede Danmark så godt som hele flåden til englænderne. Admiraliteten havde for vane at nedfælde linjerne på de både de havde fået fingrene i. Den store danske skibsarkitekt, Frantz Christopher Hohlenberg, lavede nogen krigsskibe i særklasse. Disse blev vanen tro kopieret og blev til Copenhagen Ship Curves. Det er den ultra korte udgave og fikst hapset for de dovne fra : https://milhist.dk/vabnet/list-of-british-design-plans-draughts-of-danish-warships-captured-by-britain-in-1807/ samt https://books.google.dk/books?id=QHW9AwAAQBAJ&pg=PA33&lpg=PA33&dq=The+History+of+American+Sailing+Ship+copenhagen&source=bl&ots=PFT1nnIABu&sig=243HN_LKSv_jSLF3xIXhfn4qX2A&hl=da&sa=X&ei=qyx3Vd2nHciqsAHS4IPwCQ&ved=0CFsQ6AEwBzgK#v=onepage&q=copenhagen&f=false og https://da.wikipedia.org/wiki/Burmeister_%26_Wain
VH
Sælges tilsyneledende stadig af LINEX, nu Hamelin:https://www.simplex.ch/platform/content/element/868/LinexKatalogD_Homepage.pdf
se side 19 i kataloget, men det bringer os stadig ikke nærmere oprindelsen. Man kan se at LINEX blev startet af Frede Duelund Nielsen i 1923.
Kære PHK, jeg og sikkert du ved godt, at orlov er beslægtet med det tyske Urlaub, som antyder en frihed for pligter. Tilsvarende er orlog beslægtet med oorlog, som er hollandsk for krig. Men det er ikke sikkert, at alle ved det, og så går de glip af, at din betegnelse Orlovsværftet er sarkastisk ment.
På Poluteknisk læreanstalt udviklede de o.n. herrer et sæt standard linietegninger for forskellige skibstyper. Men da det var efter WW2 er det næppe hos dem kurve linialerne kommer fra. B&W Havde et sæt med vistnok 12-13 kurver der kunne tegne de fleste kurver på skibe, til resten brugtes trækstokke og blylodder til at holde trækstokken fast med. Disse kurver brugtes over det meste af verden. Men de Copenhagen.... typer der er vist her, optrådte vist ikke på Helsingør Teknikum i slut 70erne, men jeg har sat andre fra de årgange på opgaven....
HT 1982.
Men hvorfor navnet ved jeg ikke, men måske allerede dengang var et firma, der lavede den slags skabeloner og som var hjemmehørende i København.
Nej, hvis du læser artiklen Bo linker til ovenfor vil du se at det formodentlig starter på Orlovsvæftet.
Grunden til spørgsmålene er at disse københavnske skibskurver åbenbart er en slags international reference der er blevet brugt overalt.
Men hvordan fik de den status ?
Er der en eller anden berømt dansk skibsbygger eller hans bog der har udbredt dem ?
Giver følgende med søgningen "københavnske skibskurver" - Det eneste relevante er følgende link til dansk maritim historie om et brev skrevet om emnet :
https://www.jmarcussen.dk/maritim/reference/side.php?id=1488
Det er til https://www.altonaermuseum.de/de/index.htm#.VXX828-eDRY der ser ud til at have en betragtelig udstilling om skibe og typer i nordtyskland.
Kan dog ikke umiddelbart søge og har ikke lige mulighed for at skrive og spørge :-)
Mvh Morten
......den der ligner et "sekstal" blev kaldt en Burmeister. Den blev brugt som kurvefrembringerlineal når man lavede perspektiv tegninger, af drejede snit af cirkelformede emner, der blev til elipser på plane tegninger. Man kunne næsten altid finde et del område på en sådan skabelon der kunne bruges til at lave et acceptabelt kurveforløb, der også var tilnærmeligt målrigtigt.
De af os der har haft "onde" Helge( Helge Christensen) i tegning på DTH og DTU kan huske hvorledes alt blev målt efter med målelup. Tegninger med stregtykkelser der ikke holdt mål inden for tiendedel af en millimeter blev kasseret. En 0,5 streg var ikke 0,6mm! Han accepterede ikke rørpenne, men kun ridsefjer og til nød Graphos penne, Afbildninger i dobbelt retvinklede afbildninger elskede han at plage sine studerende med og disse krævede anvendelse af kurveskabeloner.
Med CAD er selve det manuelle tegnings arbejde næsten forsvundet og dermed er en række tegneudstyrs gået over til at lave noget andet eller er stoppet.
Men Burmeisteren og skabelonerne fandtes i forskellige størrelser, for en enkelt kunne ikke klare alle mål forhold.
Når man ser det viste sæt... antager.... jeg at navnet hænger sammen med skibsbygning. Hvor der skulle laves tegninger der skulle være ret mål faste til spanterids og at disse skabeloner er udviklet efterhånden som der opstod behov derfor. En entreprenant person har så fundet ud af at kopiere tegnestuernes skabeloner.
Det viste sæt med acrylskabeloner er ikke fra 1890, da acryl ikke fandtes dengang. Det kom frem som plexiglas efter WW 2. Det er sikkert fremstillet af DIVA, Aristo eller som nævnt Linex, på kopifræsere, der udmærket kunne have originale træ, messing og stålskabeloner som udgangspunkt.
Men hvorfor navnet ved jeg ikke, men måske allerede dengang var et firma, der lavede den slags skabeloner og som var hjemmehørende i København.
... eller hvorfor de var så berømte at en mand efterlyser et sæt i avisen i San Francisco i 1899:
Glimrende!
Det afklarer en hel del spørgsmål.
Men vi ved stadig ikke hvem der "opfandt" eller måske mere sandsynligt: Samlede "københavnersættet" ?
Burmeister kurver er meget anderledes design end de i katalogerne viste "Københavnerkurver".
Da jeg lærte at tegne på DTH, brugte vi 'franske kurver' fra Linex (... nej ikke dén slags franske kurver ;-), men en hurtig søgning bringer f.eks. 'Burmeister kurver' frem. Måske er dét der menes med Copenhagen Curves?
https://www.tegneogkontor.dk/shop/franske-kurver-114c1.html
Og ja, det kunne da være rart med historien bag kurverne.
Mit gæt er noget med skibsbygning, tradition og store værktøjer til køl- , og pladebearbejdning, ... men det er kun et gæt.