Centrifugen testet til sindsoprivende 18 g idag !
Kære læsere...
Foråret er kommet til Refshaleøen !
I dag sås årets første brombasse i luftrummet nær HAB. Det var en stor, blød, lodden, fire motors fætter som var ude og lige rekognoscere denne første forårsdag. Jeg er jo meget glad for de dejlige flyvende Fessor´ere vi gud ske lov har så mange af her på øen.
Men Hr. Brombasse var ikke den eneste der var glad i dag !
Dette er ellers bare en lille hurtig opdatering fra dagens aktiviteter i Rumlaboratoriet...men jeg kan ikke holde glæden og spændingen inden for skjorten...!
Vi skulle idag have haft to bemandede kørsler med centrifugen, men vi er selvklart meget kritiske omkring motoren. Den gummigrain der blev støbt i ugen var en anelse blødere end materialet normalt er, så vi diskuterede først bare at tage et første forsigtigt 1 sekund burn, men endte med at definere at vi ikke ville køre bemandet selv med den rigeste tvivl om hvorvidt gummiet havde de normale egenskaber. Vi kender grunden nu og får ikke det problem en anden gang. PUR komponenterne skal nogen gange varmebehandles før brug, og gør man det, fås de kendte bildæk lignende egenskaber.
Men det betød vi i stedet kunne bruge testen til at give centrifugen en ekstra belastningsprøve til over dobbelt op dens normale område, som ellers stopper ved 8 g.
I virkeligheden kørte vi otte gange hurtigere end det vi ser her. Skru op for lyden ! Video: RML.
Vi fik to helt nominelle burns, og det gav to helt ekstreme afprøvninger med accelerationer over 18 g i begge tests. Faktisk nåede den anden test, som jo havde lidt mindre brændstof ombord ( det er samme grain til begge ) helt op på lige over 19 g.
Vi står tilbage bekræftet i vores valg af motorteknologi - for alt fungerede helt normalt, og motoren så perfekt ud ved inspektionen mellem de to burns. Dertil har vi fået bekræftet vores dimensionering af centrifugen, så vi ganske trygt kan køre inden for dens nominelle 0 - 8 g område.
Vi er utroligt glade for vores raketcentrifuge, og hvor er den en gevinst for holdet !
Her er samme test i normal hastighed, bemærk "cockpit view" hvor man kan se accelerometeret live. Video: Ekstrabladets droneenhed m.f.
Centrifuge affyringer kræver ikke ret meget arbejde, fordi systemet er 100 % genanvendbart, og nu hvor der ikke rigtigt er nogen teknisk / udviklings baseret årsag til konventionelle statiske tests, men behov for at træne både jordpersonel og piloter, så er centrifugen et meget stort aktiv for Rumlaboratoriet. Den vil også blive affyret ved nogen af vores rundvisninger / foredrag hen over sommeren og bliver udstillet ved flere lejligheder.
Ellers bygger vi nu Flight Alpha, service / umbilical tårn, klargører ubåd, og får de sidste elementer på plads i vores opsendelses infrastruktur. Det gælder specifikt en meget brugbar professionel RIB båd, som vil give os effektiv støtte på vandet. Hvor flyet er øjenene, er RIBen handleorganet...
RML båden kommer til at hedde RML Supporter, og hun ses her på sin trailer. Vi kan have flyet på samme trailer, i sammenfoldet og pakket tilstand. Foto: Leif Larsen Marine.
Det betyder at rumlaboratoriets trofaste Opel Vivaro varebil kan have både RML flyet, og RML RIBen på krogen, plus alt grej til begge i varerummet. Det kræver trailer kørekort, men det har vi også i projektet.
Det er en total løsning på "Search and Rescue" elementet i Sea Launch, og vi råder over begge fartøjet helt ubetinget, 24/7 365 dage om året.
Men nyd videoen, - det var to herlige runs idag.
Peter Madsen
