Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Byggeriets nytårsforsæt: Bedre samarbejde. Ja tak, men hvordan vil det lykkes?

18. januar 2017 kl. 06:106
Artiklen er ældre end 30 dage

"Panelet har talt - og byggeriet stemt. Bedste nytårsforsæt handler om bedre samarbejde. God stemning som start på året." Sådan lyder Bygherreforeningens nytårsforsæt som resultat af årets byggekur, hvor byggeriet diskuterede visioner for fremtiden og delte nytårsforsæt.

Illustration: Twitter: Bygherreforeningen @bygherre.

Det at vi lykkes sammen, er uden tvivl byggeriets største ønske, men det der mangler er en vejledning til at gøre det. Derfor overrasker det mig meget, at nytårsforsæt "F" kun endte på en andenplads. Det sidste nytårsforsæt, efter min mening, handler om løsningen på "at vi lykkes sammen", derfor burde byggeriet primært tale om "at tænker I helheder og livscyklusser fra start".

Vi tænker ikke på driften, når vi projekterer

Desværre tænker vi ikke rigtigt i helheder når vi starter et byggeprojekt. Vi tænker ikke på "drift" når vi projekterer. Driftorganisationerne har svært ved at bruge resultaterne fra projekterings- og udførelsesfasen, fordi vi i byggebranchen mister fokus på den grundlæggende logik i byggeprojektet: 3D BIM- modellen (BygningsInformationsModellering).
Håndværkerne er vant til at arbejde efter erfaring og tommelfingerregler. Som resultat får driftorganisationen en BIM-model, som måske ikke rigtig spejler virkeligheden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er et stort potentiale i at berige en BIM-model i udførelsesfasen, fordi fasen er langt mere drevet af data end designfasen. Men i praksis er den daglige ledelse på byggeplads stadig baseret på bygbarhed og tommelfingerregler, sætte-det-hele-sammen, håber-det-hele-fungerer-ud-processen på byggeplads.

Men hvorfor det? Mon ikke vi i byggebranchen glemmer at forholde os til produktet, ”bygningen”, som skal være i fokus?

Bygherren stiller højere krav til bygningens kvalitet, samtidigt med at projektet er presset på tid og økonomi, som også betyder, at nutidens komplekse bygningsmiljø kræver langt større indsigt og kontrol end nogensinde før. Derfor skal byggeriet være indstillet på at finde nye måder at registrere og automatisere byggeprocessen på. Her starter BIM-teknologien og ”Cloud”-baserede platforme med at give mening. De kan lette samarbejdet mellem alle de involverede i projektet, hvilket er afgørende for, at alle parter kan kommunikere, når der opstår designændringer, der kræver justeringer i processen.

Men hvor udfordres branchen i at implementere BIM-teknologien fuldstændigt i hele byggeprocessen? Her er, hvad jeg synes:

Kære bygherre, kend din bygning

20 % af bygningslevetidsomkostninger bliver brugt i projekteringsfasen, mens de resterende 80 % bliver brugt på drift og vedligehold.
For at opnå et driftsvenligt byggeri bør bygherren i rådgiverudbuddet stille krav til detaljeringsgraden og måden at fremsætte kravene på. Så længe bygherren ved hvad bygningen kræver af drift og vedligehold, kan disse krav indarbejdes fra starten. Ved bygherren ikke hvad han vil have, er rådgiverne her med til at hjælpe.

Den flade organisationsstruktur i Danmark – Vi er alle lige, men…

Når der er flere og endda ligestillede ledere på samme projekt, kan det skabe et forvirrende arbejdsmiljø for medarbejderne. Medmindre processen og arbejdsfordelingen er meget klar, kan man risikere, at en medarbejder modtager modstridende instruktioner. Der hvor den ene anbefaler BIM under projektetsforløb, den anden vælger det fra.

International åbenhed og konkurrence… men vi handler stadig hjemme

En del studier viser, at international åbenhed fremmer produktivitetsudviklingen. Denne sammenhæng kan skyldes, at et konkurrencepræget marked presser virksomheder til udvikling og øger innovationen. Men de udførende byggeerhverv er typisk hjemmemarkedserhverv, og åbenhedsargumentet kan derfor være en forklaring på, hvorfor vi mangler motivation i vores udvikling.

Håndværkerne bør gå forrest

Alle aktører i byggebranchen, især håndværkerene, bør have IKT-forståelse (Informations- og Kommunikationsteknologi). Man bør ikke bygge, før man har registreret bygningen digitalt. De, som ikke sætter sig ind i de uudtalte BIM-regler, vil snart føle de barske konsekvenser. Der sker et grundlæggende skifte fra en dokument-centreret til en data-centreret leveranceproces i branchen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Illustration: Rambøll.

Revit (BIM-modelleringsværktøj) kan anvendes på en af to måder: Det kan enten bruges til at generere 2D-dokumentation til kontraktmæssige formål, eller det kan bruges til at opbygge en grundlæggende logik om et bygningsprojekt.

Forhåbentligt bliver det sidstnævnte mere og mere fremherskende. Så lad os starte med at fokusere på det færdige produkt og "tænker i helheder og livscyklusser fra start".

Hvad er, efter din mening, opskriften på en bedre samarbejde i byggebranchen?

Bedste hilsner,
Konstruktivista

6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
23. januar 2017 kl. 14:19

Selv tak

Som udgangspunkt vil jeg ikke engang tale om hvis ansvar det er, men blot konstatere, at der er penge at hente, ved at gøre sig mere forståelig ... hvorfor der så ikke er flere, der gør det, er jeg stadig forundret over :-)

5
23. januar 2017 kl. 07:02

Kære Adelina - vores erfaring er, at hvis der bruges simple webplatforme, så kommer de fleste udførende hurtigt ind i systemet, og fanger også hurtigere kommunikationsformen. vi ser flere og flere, også små firmaer, der sagtens kan følge med, bla ved at medbringe tablets. det er ikke der vi ser, de store udfordringer pt. dog med den undtagelse vedr. dokument og tegningsnavngivning - der er vi et sted hvor de har svært ved at gennemskue hvad der hører til hvem :-) (et gælder jo også engang imellem os, der sidder med det til hverdag). For at fortsætte Christoffer´s tråd (jeg er helt enig) så kan vi sagtens levere et ensartet produkt, hvis vi ved hvordan vi ensretter det, og det medfører jo at kunde "sproget" bliver defineret, helst ens for alle. Min erfaring siger, at vi i (primært) rågiverbranchen bruger alt for meget tid på at genopfinde eller lave vores egne udgaver af fællessproget, både for at tilfredsstille os selv (det de har lavet - det kan vi bedre eller anderledes) eller kunden. BIPS (Molio) har længe forsøgt at lægge en fælles strategi - jeg mener helt klart der mangler lignende tiltag fra Bygherrenes side

4
20. januar 2017 kl. 12:36

Kære Cristoffer,

Fantastisk kommentar som jeg sætter meget pris på :) Jeg kan meget godt lige din sammenligning af samarbejdet i byggebranchen med en kunde/leverandørforhold med informationen som leverance. Du har ret, det er vores ansvar, at gøre os forståelige!

3
20. januar 2017 kl. 12:29

Kære Henrik,

Tak for din svar. Jeg er helt enig med dig både ang. en fælles FM sprog og ang.at kraverne sviger væk i udførelsesfasen. Mon ikke det skyldes at vi ikke har fokus nok på, at alle aktører i byggebranchen, især håndværkerene, skal have IKT-forståelse?

2
19. januar 2017 kl. 12:28

Flere ting vil give bedre samarbejde, men kogt ned til én ting, vil jeg uden tøven sige kommunikation.

Her vil jeg tage det helt ned på så lavpraktisk et niveau som overhovedet muligt, for at få det til at lade sig gøre. Glem at snak om BIM, IKT, software, e-mails ect. alt dette er værktøjer, men det er ikke nødvendigvis kommunikation.

Man kan sige, skrive, tegne lige så tosset man vil, men hvis ingen hører eller ser det, for slet ikke at tale om at forstå det, så er det hele lige meget. Og det er det jeg mener med kommunikation - at det der kommer ud af den enes hovede er det samme som kommer ind i den andens hovede.

En god måde at blive bevidst om effektiv kommunikation er at se på det som leverencer og som kunde/leverandørforhold. Jeg skal levere information til dig, ergo er du min kunde, så hvordan kan jeg levere informationen bedst muligt? og når jeg leverer det, er du så tilfreds med det, så du har lyst til at få information fra mig igen? ... I praksis er det noget sværere :-)

Du nævner selv bygherrer. Det er dem der betaler, så de fleste vil nok se sig selv som kunden. Men i et udbud er de rent kommunikationsmæssigt leverandører. Hvordan gør man det bedst forståligt hvad man ønsker at sin bygning, sine rådgivere og sine entreprenører? Glem i første omgang at det er bygherren det betaler, for alt hvad der kommer til at være af misforståelser, fejl etc. vil i sidste enden, direkte eller indirekte, komme oven i prisen til bygherren. I dette øjeblik er man leverandøren og de andre er ens kunder.

Mine erfaringer viser at god kommunikation øger tempoet i projekter (både i byggeri og andre brancher) med 30-50%. De sekundære effekter er lidt sværere at måle, da det er svært at sige hvad de fejl man ikke laver, ville have kostet, men antallet af projekter der går over budget mere end halveres.

Nu har jeg ikke nået at kommentere dit første blogindlæg (det skal jeg nok senere, hvor jeg kan uddybe), men en af de primære årsager, til man ikke ser det mere brugt, er at de fleste har svært ved forandring og undskylder sig med "vi er meget specielle her" og "det er unikke projekter, så tingene er forskellige fra gang til gang". Virkeligheden er dog at ALLE er specielle (den dag jeg høre nogen sige "ja vores virksomhed er ligesom alle andre", er der noget galt), men at de mest succesfulde gør tingene bedre end alle andre - herunder også samarbejde og kommunikation.

Hvis man vil blive bedre til at samarbejde er der kun én til at gøre og det er at komme igang med at blive bedre til det. Så hvorfor ikke spørger kunder og leverandører "hvad kan vi gøre bedre?"

1
19. januar 2017 kl. 08:30

Hej Adelina - en kæmpe udfordring, som vi ser det, er at den samlede bygherrestruktur ikke har et fælles FM sprog. Når vi opstarter projekterne er der tit et ønske om en anden platform til håndtering af driften, eller man er ved at indføre en platform. kendetegnet er at der er en masse forskellige platforme, der ikke alle taler det samme sprog - derfor bliver det svært at definere hvilket produkt, og mængden af metadata der skal leveres ved afslutning af udførelsesfasen, både for os der rådgiver IKT, og for bygherrene selv (og deres organisation). i projekteringen og udførelsen er der i mange år arbejdet på et fælles sprog, og et fælles produkt - dette ser vi er svært at "sende" videre. anden ting vi ser er, at der fra bygherrens side sættes, oftest i fælleskab med rådgiverne, en masse krav op om, hvordan der skal modelleres, og hvad modellen skal indeholde, men når så projektet kører, er det sjældent at disse krav videreføres til underentreprenører. Tit ser vi projekter overført til totalentreprenører, og oprindelige krav siver væk i kampen om tid og økonomi kontra de oprindelige ønsker hilsen Henrik