Byggeriets nytårsforsæt: Bedre samarbejde. Ja tak, men hvordan vil det lykkes?
"Panelet har talt - og byggeriet stemt. Bedste nytårsforsæt handler om bedre samarbejde. God stemning som start på året." Sådan lyder Bygherreforeningens nytårsforsæt som resultat af årets byggekur, hvor byggeriet diskuterede visioner for fremtiden og delte nytårsforsæt.
Det at vi lykkes sammen, er uden tvivl byggeriets største ønske, men det der mangler er en vejledning til at gøre det. Derfor overrasker det mig meget, at nytårsforsæt "F" kun endte på en andenplads. Det sidste nytårsforsæt, efter min mening, handler om løsningen på "at vi lykkes sammen", derfor burde byggeriet primært tale om "at tænker I helheder og livscyklusser fra start".
Vi tænker ikke på driften, når vi projekterer
Desværre tænker vi ikke rigtigt i helheder når vi starter et byggeprojekt. Vi tænker ikke på "drift" når vi projekterer. Driftorganisationerne har svært ved at bruge resultaterne fra projekterings- og udførelsesfasen, fordi vi i byggebranchen mister fokus på den grundlæggende logik i byggeprojektet: 3D BIM- modellen (BygningsInformationsModellering).
Håndværkerne er vant til at arbejde efter erfaring og tommelfingerregler. Som resultat får driftorganisationen en BIM-model, som måske ikke rigtig spejler virkeligheden.
Der er et stort potentiale i at berige en BIM-model i udførelsesfasen, fordi fasen er langt mere drevet af data end designfasen. Men i praksis er den daglige ledelse på byggeplads stadig baseret på bygbarhed og tommelfingerregler, sætte-det-hele-sammen, håber-det-hele-fungerer-ud-processen på byggeplads.
Men hvorfor det? Mon ikke vi i byggebranchen glemmer at forholde os til produktet, ”bygningen”, som skal være i fokus?
Bygherren stiller højere krav til bygningens kvalitet, samtidigt med at projektet er presset på tid og økonomi, som også betyder, at nutidens komplekse bygningsmiljø kræver langt større indsigt og kontrol end nogensinde før. Derfor skal byggeriet være indstillet på at finde nye måder at registrere og automatisere byggeprocessen på. Her starter BIM-teknologien og ”Cloud”-baserede platforme med at give mening. De kan lette samarbejdet mellem alle de involverede i projektet, hvilket er afgørende for, at alle parter kan kommunikere, når der opstår designændringer, der kræver justeringer i processen.
Men hvor udfordres branchen i at implementere BIM-teknologien fuldstændigt i hele byggeprocessen? Her er, hvad jeg synes:
Kære bygherre, kend din bygning
20 % af bygningslevetidsomkostninger bliver brugt i projekteringsfasen, mens de resterende 80 % bliver brugt på drift og vedligehold.
For at opnå et driftsvenligt byggeri bør bygherren i rådgiverudbuddet stille krav til detaljeringsgraden og måden at fremsætte kravene på. Så længe bygherren ved hvad bygningen kræver af drift og vedligehold, kan disse krav indarbejdes fra starten. Ved bygherren ikke hvad han vil have, er rådgiverne her med til at hjælpe.
Den flade organisationsstruktur i Danmark – Vi er alle lige, men…
Når der er flere og endda ligestillede ledere på samme projekt, kan det skabe et forvirrende arbejdsmiljø for medarbejderne. Medmindre processen og arbejdsfordelingen er meget klar, kan man risikere, at en medarbejder modtager modstridende instruktioner. Der hvor den ene anbefaler BIM under projektetsforløb, den anden vælger det fra.
International åbenhed og konkurrence… men vi handler stadig hjemme
En del studier viser, at international åbenhed fremmer produktivitetsudviklingen. Denne sammenhæng kan skyldes, at et konkurrencepræget marked presser virksomheder til udvikling og øger innovationen. Men de udførende byggeerhverv er typisk hjemmemarkedserhverv, og åbenhedsargumentet kan derfor være en forklaring på, hvorfor vi mangler motivation i vores udvikling.
Håndværkerne bør gå forrest
Alle aktører i byggebranchen, især håndværkerene, bør have IKT-forståelse (Informations- og Kommunikationsteknologi). Man bør ikke bygge, før man har registreret bygningen digitalt. De, som ikke sætter sig ind i de uudtalte BIM-regler, vil snart føle de barske konsekvenser. Der sker et grundlæggende skifte fra en dokument-centreret til en data-centreret leveranceproces i branchen.
Revit (BIM-modelleringsværktøj) kan anvendes på en af to måder: Det kan enten bruges til at generere 2D-dokumentation til kontraktmæssige formål, eller det kan bruges til at opbygge en grundlæggende logik om et bygningsprojekt.
Forhåbentligt bliver det sidstnævnte mere og mere fremherskende. Så lad os starte med at fokusere på det færdige produkt og "tænker i helheder og livscyklusser fra start".
Hvad er, efter din mening, opskriften på en bedre samarbejde i byggebranchen?
Bedste hilsner,
Konstruktivista
