Billigt dansk system får fattige landsbyer på WiFi i Tanzania
For ca. 10% af prisen for et traditionelt mobil 3G og data-netværk har et dansk firma opsat et pilotprojekt i to landsbyer i Tanzania. Systemet har store potentialer i Afrika.
Det danske firma, BlueTown har succes med et pilotprojekt, som bringer folk på internet med deres mobiltelefoner og computere. Hvilket er blevet muligt takket være en 20 meter høj antenne (se foto nedenfor), som laver et lokalt Wi-Fi hot-spot drevet af solenergi og genopladelige batterier. Dette er en stor ændring i en fattig afrikansk landsby, hvor de lave huse og lerhytter ligger spredt blandt støvede veje, palmetræer og med en brændende sol.
Det danske firma har udviklet en teknisk løsning, der gør at befolkningen i øde områder kan komme på internettet til en overkommelig pris. Folk i landsbyen med pilotprojektet udtrykker glæde af at have fået adgang til internettet. Det gælder skolen, sundhedscentret, de lokalt handlende og bønderne. Pilotprojektet har sat systemet op i to landsbyer, den ene ligger ca. 1.5 times kørsel fra hovedstaden Dar es Salaam og den anden landsby, Jaribu, ligger 4 timers kørsel fra Dar es Salaam og ligget et godt stykke fra asfalteret vej og elektricitetsforsyning.
BlueTownsløsningen er forbundet til internettet i samarbejde med lokale teleselskab Tigo. Der er en rækkevidde på Wifi signal på godt 2 km. fra antennen. Anlægget forsynes fra solpaneler, som er forbundet til genopladelige batterier. Der er et ladestik til Smart Phones og Devices og der bliver i slutningen af året opsat gadebelysning i de to landsbyer. Noget som er særligt vigtigt i et land som Tanzania, hvor kun godt 15% af landets befolkning har adgang til elektricitet forsyning (grids)!
Elektroingeniør Jens Raarup har stået for den tekniske udvikling af systemet. Han har som teknisk chef i BlueTown en stærk baggrund fra at have været chef for hardware i Nokia i Sydhavn. Han fortæller, at i tyndt befolkede områder er traditionelle mobil 3G og data-netværk alt for dyre at etablere. Derfor har de satset på at udvikle en løsningen baseret på standard komponenter, der gør anlægget prisbilligt både i indkøb og i drift. WiFi base stationen er designet til at være et udendørs trådløst IP netværk system kørende på 2.4 GHz (på såkaldt ISM bånd, som kan benyttes licensfrit). Systemet overvåges og administreres fra et centralt center i København.
Stort potentiale
BlueTown er i Tanzania udviklet i samarbejde med DI Business Development og er støttet af Danida. Det danske firma har lokale samarbejdspartnere i Tanzania og har store ambitioner om at udbrede denne billige løsning overalt i Afrika. Mere end halvanden milliard mennesker i verden har ikke adgang til nettet, hvoraf der i Afrika er mindst 300 millioner uden den adgang. Som fastslået af bl.a. Verdensbanken, har en markant forøgelse af adgangen til internet en afgørende faktor for at skabe vækst og højere levestandard i de afrikanske lande.
I de sidste ti år er der sket en kolossal vækst i udbredelsen af mobiltelefoner i Afrika, men det er stadigvæk primært et byfænomen. Under 15 % af befolkningen i Afrika syd for Sahara har adgangen til internet, hvorfor løsningen fra det danske firma har store potentialer ved kun at koste ca. 10 % at etablere sammenlignet med et traditionelt mobil 3G og data-netværk.
I de næste to måneder kan alle gå ind fra gaden og se BlueTown' system i foyeren i Industriens Hus ved Rådhuspladsen. Her kan I samtidigt se tre andre eksempler på dansk knowhow og teknologi anvendt i Afrika. Det er Grundfos' lokale drikkevandsstationer, FLSmidth's cementfabrikker og Toms Gruppen's bæredygtige produktion af kakaobønner. Alle eksempler på den positive forvandling, som er på vej mange steder i Afrika.
Et stemningsbillede fra Kerege i Tanzania, hvor de bruger mobiltelefon tilsluttet det nye Wifi system.
20 meter antenne opsat i Kerege landsbyen i Tanzania
