Apps er in, software er yt
Med udbredelsen af smartphones og tablets de seneste år er mange blevet bekendte med, hvad en app er, og ordet er også blevet optaget i den danske retskrivningsordbog.
Ifølge ordbogen.com er en app et:
"...lille program til en smartphone eller lignende, som har en specifik funktion, fx et spil, adgang til en hjemmeside, visning af sportsresultater eller lignende."
Dvs. en app adskiller sig fra (computer)software dels ved at køre på smartphones og tablets og dels ved at udføre en enkelt eller et relativt begrænset antal funktioner.
Eftersom apps betjenes via trykfølsomme skærme, som typisk er mindre end computertastaturer, er der naturlige begrænsninger i deres funktionsmuligheder. Derfor tvinges udviklerne til at tænke simpelt, intuitivt og brugervenligt, og det er i min erfaring til de fleste apps' fordel.
Apps har sjældent "mange funktioner, som vi både skal lære at kende og lære at se bort fra", og gode eksempler er Simplenote (tidligere omtalt) og Notability (mere omtale følger i et senere indlæg).
I kontrast hertil står computersoftware, ifølge konsulent i forbrugeradfærd, Thomas Visby Snitker:
"Computerprogrammer er ofte en schweizerkniv, som kan alt for mange ting i forhold til, hvad vi skal bruge dem til. I stedet skulle leverandørerne måske skære nogle knapper fra og være bedre til at integrere programmer med hinanden til glæde for brugerne."
(Host host, Apple, Host Host)
På en computer, med sin større skærm samt fysiske tastatur og mus, er der flere muligheder for de funktioner, man kan anvende. Men fordi man til basal brug ikke har brug for alle de fancy funktioner, er der sommetider et misforhold mellem, hvad brugeren ønsker, og hvad programmet kan og gør.
Der er mange funktioner, hvor til en computer og avanceret software er absolut nødvendig for mig, f.eks. til beregninger (MatLab og Maple) og dokumentskrivning (LaTeX). Men som tidligere omtalt har jeg flyttet en del af mit arbejde til iPad og apps, eksempelvis tilgår og læser jeg al litteratur derpå.
Ligeledes har jeg på min computer droppet mit mail- og kalenderprogram, Thunderbird, til fordel for at benytte e-mail og kalender direkte i min internetbrowser. Ikke fordi Thunderbird udførte dette dårligt, men fordi jeg foretrækker at skære ned på antallet af programmer, jeg åbner og har kørende, når computeren er tændt.
I modsætning hertil har jeg gerne en app til hver enkelt funktion på iPad'en (en til mail, en til kalender, en til internetbrowsing, en til PDF-læsning, en til noter osv.). Dette skyldes dels, at hver app er god til netop én funktion, og dels at de hurtigt og enkelt åbnes og anvendes og derefter sættes i baggrunden eller lukkes ved endt brug.
Så apps er blevet mere in, mens software er blevet mere yt.
