Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Anti-Kaptajn Haddock-pause

4. november 2018 kl. 18:3030
Artiklen er ældre end 30 dage

Som faste læsere har bemærket holder jeg en lille Anti-Kaptajn Haddock-pause lige nu.

(Det er den pause man bør holde hvis det lyder som Kaptajn Haddock for fri udblæsning hver gang man forsøgsvist åbner munden.)

Summen af Privat-/Minister-Lars' der lader som om han vil gøre noget for klimaet fordi valgkampen er igang, cluster-f**k'et Brexit, Bananstaten USA og bekendte der ikke er hørt fra siden Hurricane Michael, tærer lidt på humøret for tiden og når der så samtidig er travlt på kontoret må bloggen vente.

Der er heldigvis også gode nyheder, f.eks at Adaptive Optics (det vi roder med til ELT teleskopet), nu virker på ESO's VLT teleskop, som her vist med Neptun

Artiklen fortsætter efter annoncen

Illustration: ESO.

Og det betyder at for første gang i rigtig mange år, er verdens bedste teleskop tilbage på jorden:

Illustration: ESO.

Hvilket er en god ting, for Hubble er ved at løbe tør for gyroer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

PHloggen vender tilbage efter midvejsvalget i USA, indtil da er der en masse venner "over-there" som skal have et spark i retning af et valglokale.

phk

30 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
30
6. november 2018 kl. 21:49

Jeg vil lige tillade mig at præcisere lidt:

Det kvantespring man ser eksempel på billedet af Neptun bør ikke tilskrives Adaptiv Optik. Adaptiv Optik har ESO designet ind i VLT, der så first light for 20 år siden, og AO er brugt operationelt i VLT siden 2001.

Siden har man:

  1. fundet på at bruge kraftig laser til at tegne en plet (en laser-ledestjerne, LGS, Laser Guide Star) meget højt (90km) oppe i atmosfæren. Denne veldefinerede plet's deformation af atmosfærens turbulens bruges som forbedret input til den adaptive optik. Tidligere brugte man naturlige stjerner, hvilket havde den ulempe at der ikke altid var en egnet, klar stjerne på himlen tæt på det man faktisk var interesseret i at observere. VLT's LGS havde first light for efterhånden mange år siden.

  2. det nye er at man ved at tænke sig om og ved at bruge flere (4) laser-ledestjerner nu er istand til at lave en 3D-karakterisering af atmosfærens turbulens, altså turbulensen i flere lag af atmosfæren. Det tillader at man i en helt fantastisk grad kan kompensere for turbulensen.

Så den i mange år anvendte adaptive optik på VLT har ad et par omgange fået et langt mere præcist input.

29
6. november 2018 kl. 17:25

Super godt foredrag du holdt om VLT/ELT og Adaptive Optics på Driving IT i fredags ! Og giv den bare gas i Haddock mode inden længe igen :)

27
5. november 2018 kl. 21:05

Jeg er astrofysiker fra KU.

24
5. november 2018 kl. 16:06

Jeg har lige besøgt Air & Space museum i Washington DC sammen med min søn, og der er en fin beskrivelse af alt det de gjorde for at få Hubble til at vise skarpe billeder. Der var også noget om hvordan Hubble kunne serviceres ved besøg af rumfærgen. Men Rumfærgen flyver jo ikke mere, så servicekontrakten må jo være udløbet...... Så det er vel et spørgsmål om tid før det sendes i Atlanten eller Stillehavet?

23
5. november 2018 kl. 15:56

Det er nok lidt begge dele, jeg ved ikke hvad der har størst effekt.

Tæt ved jorden, hvor luftens densitet er stor, bliver variationerne i brydningsindekset også stor, hvis der stadig er lidt termik i luften, selvom der observeres om natten.

I de højere lavdensitets luftlag er der hurtige, tykke luftmassebevægelser som lyset skal igennem.

Man kan selv gå ud og se luftens uro om natten, stjernerne står og blinker fordi de er så langt væk at vi ser dem som punkt kilder, hvorimod planeterne ikke blinker fordi deres lys er fra "skive kilder".

18
5. november 2018 kl. 13:58

Sorry, jeg er funktionel ordblind, havde ellers tjekket med div. stave kontroller, der var vist også noget galt med detail/detaile :)

17
5. november 2018 kl. 13:18

Hej PHK

Har du været involveret i VLT adaptive optics på samme måde som du er på ELT?

Mvh

Peter

16
5. november 2018 kl. 13:16

lede stjerne

En sammenskrivning ville være at foretrække (for ikke at falde i Haddockske udtryk). ;-)

14
5. november 2018 kl. 12:01

En vigtig detaile der ikke blive forklaret særlig godt i videoen er hvordan, lede stjernen, som er en kunstige natrium stjerne virker.

Når laser strålen skyder op igennem atmosfæren, bliver den skubbet sideverts af turbulente vinde, den rammer og eksitere natrium ionerne i den øvre atmosfære, som udsender lys der skyder ned igennem atmosfæren og igen føres sideverts af det turbulente atmosfære lag.

Teleskopet vil nu se sin lede stjerne på et forkert sted og give spejlets elektronik besked på at deformere spejlet, indtil lede stjernen står det rigtige sted.

9
5. november 2018 kl. 10:55

Hvordan afgør man om det VLT er bedre en Hubble? Ja, VLT er mere skarpt . Men hvordan ved man at der ikke er fjernet vigtig information fra billedet?

8
5. november 2018 kl. 10:51

Jeg synes nu godt vi kunne trænge til lidt mere Kaptajn Haddock, sådan som vore folkevalgte optræder i øjeblikket.

6
5. november 2018 kl. 10:34

Er det alene spejldiameteren der muliggør så meget skarpere billeder på VLT i forhold til HST?

5
5. november 2018 kl. 07:54

Det ville nu ellers se fint ud med en halvmur med "Château de Moulinsart" i messingbogstaver ved indkørslen til det nye domicil. Eller har slottet fået et andet officielt navn? "Le château Périodique" måske?

4
4. november 2018 kl. 22:43

Hold da fast det er imponerende! Specielt når man ved hvor længt væk den planet er.

Og godt med lidt nyheder om rummet, hvilket er en ting der får én i langt bedre humør end politik.

2
4. november 2018 kl. 20:27

Al VE støtte til teleskoperne.

1
4. november 2018 kl. 19:39

Det er sgu en imponerende forbedring det giver i billede kvalitet.