2022 gav ny rekord for solkraftudbygningen i Kina
Efter en status for a-kraft og vindkraft er turen kommet til en status for udbygningen med solkraft i Kina.
87 GW solkraft i 2022
2022 blev et nyt rekordår for udbygningen med solkraft i Kina. Mere end 87 GW blev etableret, og den samlede solkraftkapacitet er dermed oppe på 393 GW ved udgangen af 2022. Tallene for elproduktion fra solkraft for 2022 er endnu ikke offentliggjort, men i 2021 producerede solkraftanlæggene 326 TWh, svarende til knap 4 procent af det samlede elforbrug.
Udbygningen med solkraft er vist i nedenstående figur.
I modsætning til vindkraft har den kinesiske solcelleindustri i høj grad leveret til verdensmarkedet. Kina opbyggede en stor fabrikation af solceller baseret på en efterspørgsel fra Europa (især Tyskland, Spanien og Tjekkiet) og fra USA, mens hjemmemarkedet var (næsten) ikke-eksisterende frem til 2011.
Omkring 2011-2013 blev efterspørgslen fra det internationale marked væsentligt reduceret på grund af en omlægning af tilskud i de forskellige lande, og Kina stod med en voldsom overkapacitet af produktionkapacitet for solceller. Samtidig var prisen på solceller reduceret, så det blev muligt for Kina at begynde en opbygning af et hjemmemarked, i første omgang drevet af et ønske om at bevare den opbyggede solcelleproduktion i Kina.
Frem til 2016 skete udbygningen med solkraft i Kina første og fremmest ved etablering af store kraftværker, placeret i den nordvestlige, tyndt befolkede del af Kina (især i Qinghai og Xinjiang). Men derefter kom der gang i den mere decentrale udbygning, også i provinserne med et stort elforbrug, og i 2022 var omkring 58 procent af den samlede solkraftudbygning decentral. Det skyldes blandt andet et meget succesfuldt "roof-top" program på provins-niveau.
Fremtiden er lys for solkraft, også i Kina
Også i Kina er kostprisen for elproduktion fra solkraftanlæg nu konkurrencedygtig med alle andre teknologier, og forventningerne til en fortsat kraftig udbygning er derfor store. IEA regner i sin World Energy Outlook med knap 3500 GW installeret solkraftkapacitet i 2050 i scenariet "Announced Pledges", mens Energy Research Institute (ERI) i sin China Energy Transformation Outlook 2022 forventer , at der er omkring 3400 GW vindkraft opført i 2050. Derefter forventer ERI et fald i installeret kapacitet frem mod 2060, således at kapacitet kommer ned på knap 3000 GW. Det skyldes til dels en forventning om at det samlede elforbrug i Kina falder fra 2050 til 2060, men også at rentabiliteten af solkraft i en systemsammenhæng er faldende, jo større en andel solkraft der er i systemet. Her er solkraft meget mere følsom end vindkraft, og modelsimuleringerne viser at det er bedre med et passende miks af vind og sol i det samlede system, end at solkraft dominerer.
På kortere sigt forventer IEA i deres Renewables 2022 rapport en årlig tilvækst på omkring 120 GW frem til 2027, et tal som ikke virker urealistisk ud fra udbygningen de senere år.
Relevante kilder
