Sponseret indhold

HOFOR gør drikkevandet blødere: Vær med til at sikre bæredygtig indvinding i stort vandforsyningsprojekt

HOFOR er i gang med et banebrydende projekt, der vil give en million danske husstande blødere vand. Første fase er i fuld gang, og nu søger forsyningsvirksomheden syv nye medarbejdere til dels at modernisere kildepladser og råvandsnet, dels til at udvikle og drifte de nye anlæg.

Af TECH RELATIONS for HOFOR
Søndersø Vandværk i Furesø Kommune er HOFORs næststørste vandværk med en produktion på ca. 11 mio. m3 om året, og det er en stor milepæl for forsyningsvirksomheden, når dette værk står klart til at levere blødere vand i 2022. Illustration: HOFOR

Vandet i hovedstadsområdet er hårdt. Faktisk rangerer det fra hårdt (18-24 °dH) til særdeles hårdt (over 30 °dH), men det har HOFOR sat sig for at ændre, så vandet kommer helt ned på en hårdhed på cirka 10 °dH – eller middelhårdt.

En blødgøring af drikkevandet i denne skala er ikke set herhjemme før, og det kræver ny teknologi og nye medarbejdere. Derfor søger HOFOR nu syv nye medarbejdere til anden fase af programmet ’Blødere vand’.

»Der er mange kunder, der efterspørger blødere vand. Dels for at skåne miljøet, fordi man skal bruge mindre sæbe, dels slipper man for generne ved, at kalken sætter sig på drikkeglas, i brusenichen, i husholdningsapparater osv. Så der er en god samfundsøkonomi i det,« siger programleder i HOFOR Susanne Lykke Jakobsen, der er tovholder og overordnet koordinator på programmet.

Bæredygtig indvinding

HOFOR besluttede sig for det enorme udviklingsprojekt tilbage i 2014 og er lige nu godt i gang med fase ét på fem af sine store vandværker: Regnemark, Marbjerg, Søndersø, Gevninge og Thorsbro.

»Marbjerg bliver færdig i starten af 2021, og så kommer de andre trip-trap-træsko med Regnemark som det sidste af de fem. Når vi er færdige med de første fem værker, kan vi levere blødere vand til 75 procent af vores en million kunder,« fortæller Susanne Lykke Jakobsen.

Når arbejdet på de næste to store værker og en række regionale værker inden længe skal i gang, kræver det som noget af det første at undersøge, hvordan grundvandsressourcen ud til værkerne ser ud, hvilken takt der skal renoveres med, og hvad det betyder for værkernes produktion. Derfor har tre af de opslåede stillinger fokus på denne opgave.

»Det er enormt vigtigt for os, at vi har en bæredygtig indvinding, og når vi laver nye værker og nye kildepladser, skal det hele spille sammen, så vi kan lave godt drikkevand på en måde, hvor vi ikke overbelaster miljøet og magasinerne,« forklarer programlederen.

»Så grundvandskortlægningen er et vigtigt grundlag, der sikrer, at vi har styr på, hvordan vi bedst muligt driver og styrer vores grundvandsmagasiner.«

Til denne opgave søger HOFOR nogle fagligt stærke specialister, der elsker at levere gode data til det bedst mulige beslutningsgrundlag, men også en projektleder, der kan koordinere, sikre kommunikationen og være god til at spille organisationen sammen.

Har du erfaringen til at kunne hjælpe en million danskere med at få blødere vand? Se stillingerne i faktaboksen.

Unikt udviklingsprojekt

De fleste af HOFORs 14 vandværker er mere end 50 år gamle og baseret på den traditionelle vandbehandling med åbne iltningstrapper og filtre. De nye vandværker kræver en helt anden teknologi, styring og måde at gribe det an på. HOFOR har i Brøndby og til de regionale vandværker, herunder Regnemark, valgt at benytte pellet-metoden til at fjerne kalken fra drikkevandet. Hollænderne har benyttet metoden i cirka 30 år, mens også vores nabolande Sverige og Tyskland bruger metoden. Men herhjemme er den ikke blevet anvendt i det omfang, HOFOR planlægger. Det er derfor et stort og krævende udviklingsarbejde, som tre nye maskinmestre blandt andet skal involveres i.

»Det er helt unikt, at man kan være en del af nybygningen af en hel række vandværker med en helt ny blødgøringsteknologi. Det kan man ikke i denne skala andre steder i Danmark, så man kommer ind i et hotspot for vandteknologiudvikling,« siger Susanne Lykke Jakobsen.

Ud over tre maskinmestre og tre akademikere til grundvandsdata og projektledelse søger HOFOR også en miljøkonsulent til blandt andet at håndtere myndighedsgodkendelser og sørge for, at miljølovgivning osv. bliver overholdt.

Ligesom inden for de andre fagområder får miljøkonsulenten en hel afdeling at sparre med og spejle sig i. Og selvom de syv opslåede stillinger hører til tre forskellige afdelinger, kendetegner det programmet ‘Blødere vand’, at arbejdet med moderniseringen foregår på tværs af organisationen.

Ambitiøs organisation

For alle syv nye medarbejdere gælder det, at de bliver del af en stor organisation, der ifølge Susanne Lykke Jakobsen både rummer stærk ingeniør-faglighed og kolleger, der har andre fagligheder, man skaber noget sammen med.

»Vi er især blevet stærkere i at arbejde sammen på tværs af fagligheder igennem dette program,« fortæller hun.

»At kaste sig ud i sådan et stort vandværks- og blødgøringsprojekt er lidt vildt, og det viser, at vi har ambitioner. Men vi har også en stærk følelse af, at vi gør en forskel for samfundet og for kunderne. Så der er en meget høj faglig stolthed her, ligesom samfundsengagementet i forhold til, hvilket produkt vi leverer, er meget højt,« siger hun om HOFOR som arbejdsplads.

»Derfor glæder vi os også meget til at have de store værker klar.«

For alle stillingerne gælder, at der er forventet start 1. august og 1. september 2020.

Er du en af de syv nye medarbejdere, HOFOR søger?

Brug et minut på at udfylde skemaet, og vi deler dine oplysninger med HOFOR. HOFOR vil kontakte dig for en uforpligtende snak, hvis dine kvalifikationer passer til stillingen.