Sponseret indhold

Hobbyprinter åbnede døren for eventyr i tre dimensioner

Billigt, hurtigt og tilfredsstillende. LINAK® har hjemtaget mange af de 3D-print, man tidligere fik lavet ude i byen. En entusiastisk ingeniør med en god ide, viste vejen med en hobbyprinter.

Af TECH RELATIONS for LINAK A/S
Jakob R. Svennesen, Corporate Senior Manager, EP Mechanics MEDLINE & CARELINE (v) og Jakob Matias Pope, Technical Product Manager, EP Mechanics er begge begejstret over den opmærksom 3D printeren hart fået. De mener nemlig at 3D-teknikken vil forandre rigtig mange arbejdsgange og processer i fremtiden. Illustration: Jeppe Carlsen

Sønderjyske LINAK er kendt for at turde satse stort – både når det gælder unge ingeniørtalenter, og når det drejer sig om millionstore investeringer i ny teknik.

Men det ændrer ikke på, at det kan være nødvendigt at tænke ud af boksen, når man skal undersøge ideer til store investeringer, men ikke har ret meget andet end sin mavefornemmelse at gå ud fra.

Det kan Jakob R. Svennesen skrive under på.

Ud over at været Corporate Senior Manager, EP Mechanics MEDLINE® & CARELINE®, er han nemlig også bidt af en gal 3D printer. Så bidt, at han længe har været overbevist om, at print i tre dimensioner er vejen til større agilitet, fleksibilitet og ikke mindst glade ingeniører.

Men hvordan prøver man lige kræfter med det?

»Min tanke har hele tiden været, at vi kunne skabe større værdi ved at gøre printprocessen mindre omstændelig. Det er jo ikke unormalt, at der går én til to uger fra vi bestiller et print hos en underleverandør, og til vi har det i hænderne. Med vores egne printere, ville det bare tage et par dage, og det ville være langt mere tilfredsstillende selv at kunne gøre det.«

Ultimakeren åbnede døren

I 2016 havde Jakob R. Svennesen ikke nogen som helst historik med hensyn til inhouse 3D print, og at det derfor var svært at vise fordelene med konkrete tal. Han tog det derfor på sig at få noget erfaring og få produceret nogle tal.

»I 2018 fandt jeg endelig en billig printer, så jeg kunne komme hurtigt i gang. Den var ikke dyrere end, at jeg kunne nøjes med at spørge mig selv om lov, smiler han og fortæller, at Ultimakeren, som den hedder, ret beset er en hobbymaskine.«

LINAKs Figure 4 Modular-printere fra 3D systems kan både printe med traditionelt filament og håndtere fiberforstærkede materialer samt gummi og flammehæmmende polymerer. Illustration: Jeppe Carlsen

Men hobby eller ej, så har maskinen i dag printet utallige emner og været med til at åbne døren til et helt nyt kapitel i LINAK-historien.

Fra logbog til businesscase

For samtidig med at printeren flyttede ind, oprettede Jakob R. Svennesen en logbog over kollegernes brug af maskinen.

Han fortæller, at det til at begynde med primært var medarbejdere fra forretningsområderne MEDLINE & CARELINE, der benyttede sig af tilbuddet om hurtige print. Men snart kom forespørgslerne fra hele virksomheden.

Dermed blev logbogen hurtigt til en fremragende businesscase – så overbevisende, at man i 2020 anskaffede endnu en printer af mærket Leap Frog. Og senest har LINAK i februar 2022 så investeret i to Figure 4 Modular-printere fra 3D systems – maskiner, der ikke bare printer med traditionelt filament, men også kan håndtere fiberforstærkede materialer samt gummi og flammehæmmende polymerer.

Med den seneste investering på 670.000 kr., råder man i dag over fem printere på matriklen i Guderup.

Godt for kvaliteten

Og Jakob R. Svennesen har dårligt nok har fået armene ned endnu:

»Det er fantastisk fedt! Det styrker forretningen, og det giver nogle helt nye muligheder i udviklingsarbejdet. Ved validering af prototyper er det jo en kæmpe fordel at få emnerne i hånden fremfor at se dem på et stykke papir. Og med egne maskiner, bliver der altså printet meget mere, end der gør med én til to ugers ventetid hos en underleverandør. Dermed tror jeg også, at det i det lange løb vil få øge kvaliteten og hastigheden i udviklingsarbejdet..«

Lynhurtige koncepttest

I dag er man så et team på fire mand, der printer for resten af virksomheden. Én af dem er 26-årige Jakob Matias Pope, der er Technical Product Manager, EP Mechanics.

Han er mindst lige så begejstret for 3D-potentialet:

»Vi får i snit tre – fire print-bestillinger hver eneste dag – deriblandt på emner, som vi slet ikke havde forestillet os, siger han og fortæller, at det drejer sig om alt fra robot-fixturer til konkret afprøvning af kostbesparende designideer.«

Og efterspørgslen undrer ham ikke:

»Vi kan jo lynhurtigt teste fem forskellige koncepter til den samme pris, som et enkelt print ville koste ude i byen. Og vi kan vel at mærke gøre det på en fjerdedel af tiden. Det er da fordele, der er til at få øje på, smiler han og tilføjer endnu et aspekt.«

3D printerne bliver flittigt brugt hos LINAK. Der printes alt fra robot-fixturer til konkret afprøvning af kostbesparende designideer. Illustration: Jeppe Carlsen

Det drejer sig om den personlige tilfredsstillelse ved den hurtige responstid eller feedback, om man vil:

»Jeg ved ikke helt, hvordan jeg skal sige det, men det er bare meget tilfredsstillende at udregne et emne, printe det, og kort tid efter have det i hænderne. Processen fra ide til produkt er bare utroligt kort, og det er man jo ikke forvænt med ved traditionelt ingeniørarbejde,« lyder det.

Lydhør ledelse

Om det var de tiltalende tal, eller den hurtige responstid, der forleden fik produktionsledelsen i LINAK til at aflægge printteamet et besøg, tør Jakob Matias Pope ikke udtale sig om. Men de var der, og de var glade for det, de så, siger han:

»De mente faktisk, at topledelsen også burde se printerne og det display af emner, som vi har stillet op. Det er jo den slags, man kun kan blive glad for at høre, siger han og indrømmer, at der er en tanke bag placeringen af hans og kollegernes print-display. Det står nemlig klos op og ned ad et flittigt benyttet mødelokale:

»Vi har jo også set det som vores opgave at skabe større awareness om, hvad 3D print kan bruges til. Så nej, placering er ikke helt tilfældig,« smiler han.

Vil revolutionere processer

Jakob R. Svennesen glæder sig også over, at printerne har fanget både produktions- og topledelsens opmærksomhed. Og han er heller ikke i tvivl om, at 3D-teknikken vil forandre rigtig mange arbejdsgange og processer i fremtiden. Så nu drejer det sig om at holde fast og følge med, siger han:

»I dag kan vi opnå 80 – 90 procent af de samme egenskaber med print, som vi kan ved støbning. Det er meget mere, end man kunne for blot få år siden, siger han og peger på de gennembrud, der forventes at være lige om hjørnet.«

»Metal 3D print er stadig for dyrt og for groft, men det er barrierer, som vil blive ryddet af vejen. Og på samme måde vil det blive muligt at printe med polymer-granulat, som er det materiale, man bruger ved trykstøbning. Når det sker, vil det revolutionere rigtig mange af de processer, vi benytter i dag. Så vi holder øje med udviklingen, og forsøger samtidigt at leve op til den galoperende efterspørgsel, der allerede er skabt,« lyder det.

Læs mere om arbejdsmiljøet og en karriere i LINAK her.