close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
Sponseret indhold

Industri 4.0-gennembrud: Små serieproduktioner er rentable i Danmark

FESTO: En fuldstændig softwarestyret automationsplatform kan udføre op til 50 forskellige pneumatiske funktioner og skal gøre det rentabelt både at kunne producere små serier og køre storskala.

Ved hjælp af piezoventiler og indbyggede tryksensorer har Motion Terminalen nogle helt nye anvendelsesmuligheder med pneumatik, end man kender traditionelt. De mange forskellige funktioner bliver styret gennem apps, der kan skiftes og konfigureres efter behov Illustration: Festo

Industri 4.0-begrebet er ikke til at komme uden om i disse dage. Vi står på tærsklen til den fjerde industrielle revolution, og produktionsvirksomhederne skal opgraderes og omstilles, så de bliver klar til forandringerne, der følger med udbredt digitalisering og automatisering.

Men det kan både være svært at identificere konkrete udfordringer og løsninger – mange danske industrivirksomheder har allerede automatiseret mange opgaver, så hvad er egentlig det nye? Samtidig er det kun en tredjedel af danske ingeniørledere, der føler sig forberedt til de udfordringer, Industri 4.0 kan medføre i deres arbejde.

Industri 4.0-begrebet er utroligt bredt, både overordnet set, hvor man snakker om integrationen mellem den digitale og fysiske verden, og konkret, hvor Industri 4.0 både kan betyde alt fra big data over intelligent produktion til samtænkende produktions- og servicenetværk.

»Det er vigtigt at huske på, at begrebet Industri 4.0 stammer fra Tyskland, og at den tyske industri er en helt anderledes størrelse end herhjemme,« siger Nigel Edmondson, der er direktør i Made, Manufacturing Academy of Denmark.

Han peger på, at dansk industri er kendetegnet af mange, mindre nichevirksomheder.

»Det betyder, at mange danske industrivirksomheder ikke nødvendigvis har særlig stor kapacitet til at starte en totalomstilling mod Industri 4.0. Når ens produktion er relativt lille, er det nok ikke alle Industri 4.0-værktøjer, der kan svare sig, så danske virksomheder skal tænke grundigt over, hvordan de kan tilføje værdi gennem digitalisering,« fortæller Nigel Edmondson.

Omstillingen kommer nedefra

Det er samme tanker, der danner baggrunden for Festos nye Motion Terminal, en softwarestyret automationsplatform, der kan udføre 50 forskellige pneumatiske funktioner. Det er en komponent, der skal gøre det muligt for eksempelvis mindre virksomheder at starte omstillingen mod Industri 4.0 i produktionen – altså en omstilling, der starter bottom-up i stedet for en top-down-udvikling med en totalomstilling af hele virksomheden til digitalisering og automatisering.

»Industri 4.0 er i manges øjne big data eller store digitale modeller. Vi har med Motion Terminalen spurgt os selv, hvad begrebet reelt betyder, når man tænker på komponentniveau,« forklarer Claus Holm, der er Head of Product Management i Festo.

»Det er en uset digitalisering af en meget velkendt teknologi, der giver en enorm fleksibilitet. Som maskinbygger kan man standardisere en hardwareplatform, hvor software styrer funktionaliteten, der kan ændres fra proces til proces. Motion Terminalen er en pneumatisk lommekniv, der kan udføre op til 50 forskellige funktioner,« siger han.

»Vi ser det som indbegrebet af Industri 4.0 på shop floor-niveau.«

Overgang til små serier

Ved hjælp af piezoventiler og indbyggede tryksensorer har Motion Terminalen nogle helt nye anvendelsesmuligheder med pneumatik, end man kender traditionelt. De mange forskellige funktioner bliver styret gennem apps, der kan skiftes og konfigureres efter behov. Det giver en enorm fleksibilitet i produktionen, men åbner også for nye måder at drive forretning på.

»Mange virksomheder laver mindre, mere diversificerede batches, hvor produkterne bliver mere og mere kundespecifikke,« forklarer Claus Holm.

»Derfor ville vi udvikle et produktionsanlæg, der er i stand til at lave storskalaproduktion og samtidig være rentabel, selv når man laver batch one.«

Det er også en tendens, som Nigel Edmondson fra Made har lagt mærke til.

»Industri 4.0 betyder jo også øget fleksibilitet, fordi en måde at skabe værdi gennem digitalisering på jo er muligheden for at tilbyde sine kunder nogle nye løsninger. Hver ny funktion, man kan tilbyde, er jo en mulighed for at skabe ekstra værdi. Her ser vi flere og flere eksempler på, at virksomheder laver meget små, meget specifikke serier,« forklarer Nigel Edmondson.

Special ventilhardware

Motion Terminalen er egentlig en ret traditionel ventilterminal, der er bygget op af en pneumatisk del og en elektronisk del. Det specielle ved Motion Terminalen er selve ventilhardwaren. Den er bygget op af fire piezoventiler, der fungerer som en slags analog pilotventil. Efter dem sidder der en sædeventil, eller boosterventil, der sikrer et stort luftflow til cylinderne.

»Det betyder, at når man kombinerer piezoventilerne i et bestemt mønster, så kan Motion Terminalen for det første agere som alle eksisterende retningsventiler, man kender i pneumatikken i dag. Piezoventilerne kan åbnes og lukkes analogt, og kombineret med de indbyggede tryksensorer i ventilerne så får man nogle helt nye anvendelsesmuligheder, så man kan positionere eller drøvle pneumatiske bevægelser fuldstændigt elektronisk,« forklarer Claus Holm.

Med Motion Terminal er det muligt at positionere eller drøvle pneumatiske bevægelser fuldstændigt elektronisk Illustration: Festo

Piezoventilerne bliver styret elektrisk af et print, der sidder inde i ventilen. Samtidig er der indbyggede tryksensorer, der hele tiden måler trykket på de to arbejdsporte og på forsyningsporten og afblæsningsporten på hver ventil. Det er også her, at der bliver opsamlet data, der bliver brugt til at konfigurere de mange bevægelses-apps, der styrer funktionaliteten på hver enkelt ventilplads.

Man kan konfigurere hver app afhængig af, hvilken hardware der er tilsluttet ventilen, eller hvilket tryk man ønsker at køre med, og man kan nemt skifte mellem forskellige apps til den samme ventil.

Ud over den øgede produktionsfleksibilitet så har Motion Terminalen også den store fordel, at det er et kompleksitetsreducerende stykke hardware.

»Den samme ventilplads kan jo erstatte en lang række pneumatiske komponenter, og når man kun bruger en enkelt ventiltype, så forenkler det også montage, indkøring og lagerføring. Samtidig betyder den indbyggede sensorik, at man kan monitorere status på alle ventiler og tilknyttede komponenter, og man kan lægge diagnosecyklusser som lækagetest ind, så man kan nemmere lave forebyggende vedligeholdelse.«