
En regnefejl hos firmaet Bubbledeck Danmark Aps, som ikke blev opdaget af den anerkendte statiker hos Niras, betød at etagedækkene på to etager i DR Byens nyhedshus blev støbt med alt for lidt armering. Så snart forskalningen blev fjernet, var det tydeligt, at noget var helt galt. Dækkene havde nedbøjninger på op til 10 cm, og de begyndte hurtigt at revne.
(Foto: Lars Bertelsen)

Baggrunden for at bruge de såkaldte bobledæk var et ønske om at minimere behovet for søjler i bygningen. Metoden går ud på, at der indstøbes luftfyldte plastikkugler mellem top- og bundarmering i såkaldte filigranelementer. Metoden minimere dækkets egenvægt og tillader derfor længere spænd mellem søjlerne. Metoden blev opfundet af Jørgen Breuning og var før DR Byen blevet brugt på Glostrup Rådhus og i udlandet.
(Foto: DR)

Fejlberegningen i DR Byen gav hurtigt meget synlige skader.
(Foto: La)

En del af dækket - omkring 10 procent - blev hakket ned og omstøbt af entreprenøren NCC.
(Foto: Lars Bertelsen)

Desuden blev der brug for flere søjler end oprindeligt projekteret, og nogle steder måtte der støbes kapitæler på søjlerne for at understøtte bobledækket.
(Foto: Lars Bertelsen)

Bobledækkene var imidlertid ikke det eneste problem i huset. Kort efter det blev taget i brug, viste det sig at være pivutæt. Dels på grund af sætninger og dels på grund af sjusket montering. På et tidspunkt måtte DR spærre dele af huset af, fordi flere ruder blev knust, og der var frygt for at medarbejderne kunne komme til skade, hvis det fortsatte. Entreprenøren MT Højgaard måtte udskifte en stor del af facaderudernes beslag
(Foto: Kim Agersten/Polfoto)

Trods fejlene i DR Byen er bobledækkene blevet brugt flittigt siden - især i udlandet. Men sidste år blev metoden igen brugt i Danmark under byggeriet af Syddansk Universitets nye campus i Kolding. Her var der hverken problemer med projekteringen eller resultatet, fortalte det rådgivende ingeniør Orbicon sidste år til Ingeniøren.
(Foto: Henning Larsen Architects)
Smart er det, meen lad os nu se om små 15 år, om det ikke knækker
@Kim: Hvorfor skulle det dog gå i stykker?!? (Forudsat korrekt valgt og udført betonarbejde)