Se hver en detalje på Limfjordens autonome passagerfærge

Ingeniøren har været ombord på færgen Greenhopper, der er på vej til at blive Danmarks første autonome passagerfærge. Udstyret med LIDAR, W-bånds radar, masser af kameraer og en bunke software prøver færgen hele tiden at udregne den sikreste rute over Limfjorden.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvordan er jura'en når Søvejsreglernenes krav om udkig skal håndteres ifbm. kollision med et andet fartøj? Tidligere episoder med fjernbetjente broer har ført til uheldige episoder. Man har pligt til at holde udkig med alle forhåndenværende midler. Det er næppe opfyldt med et vision/radar/comuterprogram.

  • 7
  • 4

Hvordan er jura'en når Søvejsreglernenes krav om udkig skal håndteres ifbm. kollision med et andet fartøj?

Nu er der jo et helt arsenal af kameraer ombord, så den er formentlig ikke mere autonom end at der sidder mindst én biologisk udkigsholder et eller andet sted på land og holder øje med at færgen ikke laver narrestreger.

Meget af det udkig, der foregår ombord på skibe, foregår via radarer og IR-kameraer, f.eks. om natten og i tæt tåge, som præcis ligeså godt kan foretages fra land som ombord.

Uanset hvordan man vender og drejer det, bliver det ikke teknologien, der kommer til at vige for juraen, men juraen, der kommer til at vige for teknologien, for det er kun et spørgsmål om tid, før teknologien bliver bedre til at manøvrere og holde udkig end mennesker - hvis det da ikke allerede er tilfældet.

  • 8
  • 2

Jeg bemærker, at færgen er afmærket med den kugle-/konus-kombination, der angiver et skib med begrænset manøvreevne.

Hvis man læser søvejsregel nr. 18, vil man se, at det i mange tilfælde ændrer vigepligten, så andre skibe*, som færgen ellers skulle være veget for, nu i stedet skal vige for færgen.

Det virker som en lidt billig måde at opnå autonomi på.

Jeg spekulerer på, om det overhovedet er lovligt. Søvejsregel nr. 3(g) fortæller, hvornår et skib kan anses for at have begrænset manøvreevne, og jeg synes ikke rigtigt, at kriterierne ser ud til at være opfyldt.

(*: Den slipper dog trods alt ikke uden om at skulle tage hensyn til andre skibe, der er hæmmet af deres dybgang.)

https://www.retsinformation.dk/eli/lta/198...

  • 14
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten