
Chefen for aktionen med at sprænge en dybdebombe ud for Trekroner Fort var Lars Møller Pedersen. Han er orlogskaptajn og chef for Søværnets Dykkertjeneste.
(Foto: Thomas Djursing)

Her ses de sprængladninger af TNT, der blev anbragt på havbunden med små afstandsklodser til bomben.
(Foto: Thomas Djursing)

Bomben var en såkaldt Wasser-bomb, en dybdebombe, som er en tøndeformet bombe til at ødelægge ubåde. Højden er cirka 70 centimeter.
(Foto: Søværnets Dykkertjeneste)

Søværnet havde både en dykkerbåd kaldet Seatruck og en rød RIB som afviserbåd, hvis sejlere kom for tæt på. Og det var der flere, som forsøgte.
(Foto: Thomas Djursing)

Aktionen var blevet orienteret om i Efterretninger for søfarende, men alligevel måtte Søværnet bede to fartøjer og at holde afstand.
(Foto: Thomas Djursing)

Sprængningen gav et karakteristisk drøn gennem vandet og en svag søjle af vand i midten af sprængningsområdet. Lars Møller Pedersens klare vurdering var, at det alene var den medbragte TNT, der var sprunget, helt efter planen. Ideen var nemlig ikke at få bomben til at detonere, men skabe en deflagration, hvor bombens sprængstof brænder sig selv væk. I vindstille kan man i nogle tilfælde faktisk se et gulligt skær over vandet og en duft af svovl. Men i dag blæste det.
(Foto: Cowi/By&Havn)

Dykkerne havde stykker fra bomben med op til Havnebygmester og Anlægschef i By & Havn, Hans Vasehus. Her står han med et af de mange stykker træ, som sad på bomben for at forhindre den i at synke for hurtigt.
(Foto: Thomas Djursing)

Lars Møller Pedersen hev også et stort stykke af bomben op, hvor der stadig sad giftigt sprængstof tilbage. Planen er at udstille det under Kulturnatten hos By & Havn.
(Foto: Thomas Djursing)

Tidligere på året fandt dykkere flere mindre granater på bunden og denne ammunitionstromle fra et maskingevær.
(Foto: Thomas Djursing)

I øjeblikket bliver der arbejdet konstant på at gøre området klar til byggeriet af Lynetteholm. Her ses skibe med arkæologer ombord, der i disse dage endevender havbunden for arkæologiske fund.
(Foto: Thomas Djursing)
Gu' ved hvor mange fisk og andet dyreliv, der er gået til ved den lejlighed. Det må være i strid med miljøbeskyttelsesloven at detonere sprængstof under vandet. De har nok ikke søgt dispensation.
Skal man i stedet risikere menneskeliv ved at flytte en gammel rusten bombe, inden den bortsprænges?