Sådan bruger kirurgen 3D-print til operationen

1: En patient har en knusningsskade på kindben og øjenhule. En CT-scanning af kraniet overføres til simuleringssoftware, som kan spejle den raske højre øjenhule over i venstre side. Det skadede kindben er blåt; rød indikerer spejlingen, som viser, hvordan kindbenet skal sættes på plads.
(Foto: Thomas Kofod)

2: I kirurgens computer ligger nu et tredimensionelt billede af patientens kranium, som det skal ende med at se ud. Billedet kan bruges til at planlægge operationen og forme det værktøj, der skal printes. Med orange og gråt er vist patientens kindben sat på plads med specialdesignet værktøj.
(Foto: Thomas Kofod)

3: På basis af den virtuelt opererede model fra computeren 3D-printes en model af patientens kranium, som det skal se ud efter operationen. De virtuelt opererede dele af kraniet markeres med brunt, og printet kan nu bruges bl.a. til kontrol af de specialdesignede og 3D-printede skruer og skinner.
(Foto: Thomas Kofod)

4: Et indopereret metalnet i patientens øjenhule skal holde øjet rigtigt på plads, da patienten ellers risikerer at få dobbeltsyn. Nettet kan til forskel fra skruer og skinner ikke 3D-printes. Men modellen af det virtuelt opererede kranium giver mulighed for at tilpasse et standard-øjenet præcis til patienten. Det gør operationen lettere for kirurgen og sikrere for patienten.
(Foto: Thomas Kofod)




Relateret jobannonce: International Wastewater Technology Development Engineer
Relaterede artikler
Følg kommentarer
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten
- Login med facebook
- Opret en brugerkonto på ing.dk
- Har du allerede en brugerkonto? Log ind!
andre skriver| også værd at læse