Herlev Hospital bygger et kobberrum i rummet

Hospitalet har indkøbt en helt ny type strålekanon med indbygget MR-scanner til strålebehandling af kræftpatienter. Maskinen gør det muligt at se med, mens man bestråler meget bevægelige kræftknuder, så man ikke rammer raskt væv. Det er dog en omstændelig sag at installere den, for man skal både fjerne ferromagnetisk materiale i rummet og holde radiobølger ude. Det betyder blandt andet, at man bygger et rum i rummet med kobber på væggene. Kig med på billederne og læs også de to artikler om selve teknologien og ombygningen, som du finder som link under billedgalleriet.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Kobber er fint til at fjerne MF og HF stråling, men ikke nok i det lave frekvensleje f.eks. 50 Hz. Gør man noget for at undgå 50 Hz støj, eller tåler udstyret LF støj?

 • 0
 • 0

kølingen af scannere giver meget varme, bruges den til opvarmning, eller spilds den bare. selvom højhuset har et energioverskud, kan det jo bruges andre steder

 • 1
 • 0

Hvor mange dB skal der dæmpes med kobber afskræmningen ?

En enkelt lille fejl og det hele er tabt. Støjfiltrer til forsyning skal også laves rigtigt.Hvordan laves døren? Teknik rummet skal også dæmpes hvis det skal virke. Gipspladerne? Jeg håber ikke de bliver skruet direkte på kobberpladerne.

 • 0
 • 0

Hvor mange dB skal der dæmpes med kobber afskræmningen ?

En enkelt lille fejl og det hele er tabt. Støjfiltrer til forsyning skal også laves rigtigt.Hvordan laves døren? Teknik rummet skal også dæmpes hvis det skal virke. Gipspladerne? Jeg håber ikke de bliver skruet direkte på kobberpladerne.

Der står mange MR scannere i hospitalerne, så de har nok styr på det.

Det er sikkert korrekt, at der skal filter på spændingsforsyningen og andre forbindelser der går ind i rummet. Men, det kan også ske, at udstyret er lavet til at være mindre følsomt, overfor 50/60 Hz støj, og dets harmoniske. Måske er udstyret synkroniseret med netfrekvensen, så støj kan fjernes.

Kobber er meget godt til at fjerne støj i MHz området. Det som betyder noget er materialets modstand, i forhold til induktion. Er induktionen væsentligt større end modstanden, ved den pågældende frekvens, så kan materialet næsten anses som spejl. En superleder har modstanden 0, og dermed altid lavt i forhold til induktionen, så den vil reflektere 100%. Er modstanden ikke 0, så vil materialet alligevel reflektere, hvis modstanden intet betyder, i forhold til induktionen.

 • 0
 • 0

Gør man noget for at undgå 50 Hz støj, eller tåler udstyret LF støj?

De anvendte frekvenser ligger i megahertz området, der er næppe grund til at skærme for 50Hz. Men det er kritisk at der ikke er magnetiserbare materialer i og omkring rummet.

Det er i høj grad nødvendigt at tage højde for 50Hz magnetfelter, men normalt er det ikke så stort et problem da 50Hz installationer normalt er nogenlunde balancerede, så det man gør et stort nummer ud af, er at undgå magnetiske jord sløjfer i omkringliggende installationer og selvfølgelig også i de installationer som vedrører selve installationen, f.eks. ved fremføreing af separat PE leder (Jord) fra den centrale strømforyning, og/eller stjerne jord og lignende teknikker.

Før planlægningen af selve installationen er det en rigtig god ide at udføre en grundig måling af magnetfelterne fra de omkringliggende eksisterende installationer og afhjælpe eventuelle jordsløjfer fra disse før man fortsætter.

Leverandøren har specifikke grænseværdier som skal overholdes.

Der findes tilsvarende specifikke grænseværdier for mekaniske bygnings vibrationer da disse også kan forstyrre MRI udstyret, hvorfor disse også bør måles og overholdes.

--Palle

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten