
I samlehallen hos Gomspace i Aalborg bliver satellitterne samlet styk for styk i cylindriske stativer, der kan drejes. Adgang til samlehallen er strengt forbudt medmindre du er pakket ind i hårnet, mundbind og kittel. Hvis kravene til renlighed skal være endnu større, så har Gomspace faktisk to særlige rum, hvor partikeltætheden i det ene kun er op til 100.000 partikler per kubikmeter, mens det i et andet rum er 10.000 partikler per kubikmeter. Det bliver især brugt, hvis satellitterne får installeret højpræcisionkameraer.
(Foto: Thomas Djursing)

I den ene ende af samlehallen har Gomspace også et trykkammer til at skabe vakuum og et afgasningsrum, kaldet bake-out rummet, hvor ingeniørerne kan afgasse materialerne til brug i satellitten. Her er det også muligt at teste lodninger ol. på satellitten under temperaturudsving.
(Foto: Anne Breüner)

I et særligt stativ, kaldet en helmholtz coil kan ingeniørerne også teste satellitten i et tredimensionelt magnetfelt og kalibrere dens magnetfelter. Bagved anes et område omkranset af et mørkt gardin, og det er her ingeniørerne tester solpanelerne. Gardinet er forholdsvis nyt, og tidligere skærmede man ikke det enormt kraftige lys, der bruges til at efterligne Solen. Men folk i rummet opdagede hurtigt, at det var hårdt for øjnene at være i nærheden af.
(Foto: Thomas Djursing)

Niels Buus er firmaet direktør og har været med fra Gomspace blev grundlagt. Dengang var han bestyrelsesformand. Siden dengang har firmaet vokset 19 gange, og står i dag overfor en potentiel kæmpekontrakt med et spansk konsortium kaldet Startical, hvor de har udsigt til at levere og bygge op mod 300 satellitter i samarbejde med spanske samarbejdspartnere.
(Foto: Thomas Djursing)

Fordelen ved nano-satellitterne er deres størrelse og vægt, som mindsker omkostninger ved opsendelsen. Men udfordringen er blandt andet at få en høj nok effekt af solpanelerne, der har begrænset plads.
(Foto: Thomas Djursing)

En typisk printplade til en af de nyere Gomx-satellitter med tilhørende batterier.
(Foto: Thomas Djursing)

Ombord på satellitterne findes også reaktionshjul til at orientere satellitten i rummet. Gomspace laver også selv fremdriftsenhederne i Sverige, så de hurtigt og præcist kan skubbe deres satellitter ud i den rette bane.
(Foto: Thomas Djursing)

Direktør Niels Buus i snak med systemingeniør Mikael Juhl Kristensen, der er en af de ledende kræfter i udviklingsafdelingen.
(Foto: Thomas Djursing)

På flere satellitter bruger Gomspace patch-antenne, der faktisk er en gammel nordjydsk opfindelse af Gert Frølund Pedersen, professor ved Aalborg Universitet. Det er også den særlige ekspertise inden for radiokommunikation, som er kernen i Gomspace´ arbejde og image. Gomspace producerer selv antenner og tilhørende hardware. Mange satellitter kører på x-bånd, og den næste satellit skal kører op til 200 mbit/s.
(Foto: Thomas Djursing)

Det første man møder i receptionen hos Gomspace er de to "grumpy old men" fra Muppet Show, som i sin tid lagde navn til firmaet G-O-M-Space.
(Foto: Thomas Djursing)
Jeg lægger mærke til, at printplade, ledninger og diverse komponenter er lavet i plastik. Jeg troede ikke plastik kunne holdte særligt længe i rummet pga. strålingen og man derfor må konstruere sådan ting helt forfra - og det er derfor satelitter og rumfart generelt er hundedyrt, da man så ikke kan bruge 'almidelige' komponenter.
Eller tager jeg fejl?