Fysik

Tyngdekraften leger kispus med elektromagnetismen

Ny analyse viser, at krumninger i rumtiden ophæver dualiteten mellem elektricitet og magnetisme, der er indbygget i Maxwells ligninger for det elektromagnetiske felt. Det kan være forklaringen på, at der ikke findes magnetiske monopoler.

21. apr 2017 54

Nyt resultat fra LHCb: Partikelfysik eller clickbait?

Christian Bierlich

I går havde LHCb – et af de fire store eksperimenter ved LHC – stablet et større presseevent på benene. (se deres slides her, deres pressemeddelelser her og her) Deres “afsløring” var af et resulta...

Ny dansk grundforskning: Find kvanteinternet - og Schrödingers kat i stor udgave

Hvorfor producerer mikroorganismer antibiotika? Hvordan kommunikerer celler? Hvordan og hvornår blev de første galakser dannet? Nye forskningscentre træder nye stier.

19. apr 2017 1

Jubel over stort eksperiment med negativt resultat

Hvis neutrinoen er sin egen antipartikel, vil forskere være på sporet af en forklaring på, hvorfor der er mere stof end antistof i universet.

9. apr 2017 16

Evolution er mere styret af fysik end af tilfældighed

Universelle principper sætter fundamentale begrænsninger for, hvilke biologiske livsformer der generelt kan eksistere i universet. Jokeren er kunstigt liv.

26. mar 2017 33

Ny form for materiale er både krystallinsk og superflydende på samme tid

Der er dømt dødt løb mellem en amerikansk og schweizisk forskningsgruppe i kampen om at lave et 'supersolid' – et fast stof med overraskende egenskaber, der ellers kun kendes fra flydende materialer.

26. mar 2017

Amerikansk kæmpelaser får følgeskab i Europa og Asien

Drevet af behovet for at vedligeholde kernevåben følger Frankrig, Kina og Rusland i hælene på USA med nye store lasersystemer. Det giver også den civile forskning flere muligheder.

25. mar 2017

Stephen Hawking takker ja til rumrejse

Den legendariske fysiker er blevet tilbudt en plads på én af Virgin Galactics fremtidige rumrejser. Og han har selvfølgelig sagt 'ja tak'.

21. mar 2017

Grådige sorte huller får stjerner 'galt i halsen'

Ny forskning viser, at et sort hul udsender periodevise udbrud af elektromagnetiske bølger som tegn på 'kvælning'. Fortæringen af stjerneresterne kan simpelthen blive en lidt for stor mundfuld.

20. mar 2017 1

Ny teknik baner vejen for inspektion af det indre af computerchips i 3D

Moderne computerchips laves nu med så fine detaljer, at det med konventionelle metoder er umuligt ikke-destruktivt at tjekke den tredimensionelle struktur. Ny teknik med det besynderlige navn røntgenstrålings ptychografi kan være løsningen.

15. mar 2017 3