close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Fysik

Protonens ukendte sider: Det høje indre tryk og den 'svage' ladning

Trykket i protonens indre er større end selv i neutronstjerner. Den første måling af protonens såkaldte 'svage' ladning giver en grænse for, hvor 'ny fysik' ud over Standardmodellen kan tænkes at indtræffe.

17. maj 2018 2

Verdens hurtigste vandvarmer bringer vand i eksotisk tilstand

På mindre end 75 femtosekunder bringes vand fra flydende tilstand til plasma med en temperatur på 100.000 grader.

16. maj 2018 10

Kerneuret kan slå atomuret i nøjagtighed og stabilitet

Energiovergange i atom­kerner kan danne basis for ultrapræcise ure. De kan f.eks. bruges til at teste, om naturkonstanterne nu også i virkeligheden er konstante.

13. maj 2018 3

100.000 frivillige deltog i verdens største kvanteeksperiment

Havde Bohr eller Einstein ret i deres syn på kvantemekanikken? Det er testet af 13 samtidige eksperimenter på fem kontinenter styret af frivilliges mere eller mindre tilfældige input.

10. maj 2018 8

Mysterium består efter superpræcis måling af neutronens levetid

For første gang er neutronens levetid målt med en metode, hvor de nødvendige systematiske korrektioner er mindre end måleusikkerheden. Målingen bekræfter, at to vidt forskellige måleprincipper giver afgørende og helt uforklarligt forskellige værdier.

9. maj 2018 21

Quiz: Har Einstein virkelig sagt det?

Det vrimler med citater tillagt Albert Einstein om alt mellem himmel og jord. Nogle er ægte, andre er mere skarpt optrukne omformuleringer af Einsteins egne ord, og en stor del har Einstein aldrig nogensinde sagt.

4. maj 2018 14

Spørg Scientariet: Findes der et absolut max-punkt på temperaturskalaen?

Flere læsere vil gerne vide, om der findes et modstykke til det absolutte nulpunkt, altså en maksimumtemperatur. Og hvordan måler man egentlig ekstreme temperaturer. Det svarer Malte Olsen fra NBI på.

28. apr 2018 12

Superfølsomt eksperiment leder efter mørkt stof i form af axioner

Den fejlslagne eftersøgning efter mørkt stof i form af Wimps har øget interessen for alternative teorier for mørkt stof. Med brug af superledende kvante-forstærkere går jagten nu for alvor ind på de hypotetiske axioner.

18. apr 2018 5

Jagten er gået ind på grundstof nummer 119

Russerne og japanerne kæmper om at blive de første til at tage ottende række i det periodiske system i brug. De har begge allieret sig med amerikanerne.

15. apr 2018 2

Tilfældige tal skabes med hjælp af kvantemekanik og relativitetsteori

Tilfældighed er centralt begreb for at holde på hemmeligheder og et ofte uforklarligt fænomen på finansmarkederne. To nye videnskabelige artikler gør det tilfældige mere kontrollabelt og forståeligt.

12. apr 2018 3